W m70 są dwie pompy w M73 jest jedna.
Wersja do druku
W m70 są dwie pompy w M73 jest jedna.
w M70 byly 2 pompy kazda dla szyny paliwowej, tz jedna na jedna strone silnika, drugą na drugą i obie sa po jednej stronie w zbiorniku
jak już kiedyś napisałem M73B54 byłoby całkiem fajne mając te 4 zawory na garnek ma 2 i wg mnie to paranoja w latach 1994-2001 gdzie większość at klasy compakt podostawała technologię 4 zaworów a tu flagowy pojazd z zabytkiem pod maską spójrzcie dla porównania na silnik z merca W140 robiony od 1991 6,0l V12 48V ta sama kulturka co w M73 a mocy 408KM i 560Nm i osiągami zjada 750 na śniadanie na niego trzeba alpiny b12 wg mnie rodzina M70/3 to była dobra w e-32 nie w e-38
M73 w technice 4 zaworowej od BMW przejął Mercedes. Mowa o silniku z BMW M8, montowanym w Mclarenie F1, który należał wtedy do Mercedesa
2 zawory na cylinder wiekszy moment od dołu, 4 zawory wieksza moc, słabszy moment przy niskich obrotach, obrazowo- przy 2 zaworach wieksza elastycznosc przy 4 wieksza moc, tyle, ja sie ciesze ze 750 ma taki silnik, przynajmniej maske otwieram aby plynu dolac
podejrzewam ze zabytek v12 z dwoma zaworami na cylinder dbany przezyje te vanosy...wg mnie najprostsze jest najlepsze
Skoro jezdziles autem z vanosem i nie czules roznicy to byl on w tym aucie juz trupem- lub moze jak mechanik, o ktorym piszesz wczesniej, przykazal odpowiednio stukal bo tak podobno ma byc... :faint:
Zdrowy silnik ze zdrowym vanosem i skrzynia pali gumy juz przy 800obr/min wlasnie dzieki sprawnym vanosom :)
W razie "W" visco z M62 niewiele pomoze w M70/3...
W E38 750 nie ma 2 pomp paliwa.
jezu płaczecie nad tym vanosem to kupuje się V8 bez vanosa M62B44 i po sprawie ciekawe, że ja w moim V8 tez od 2 lat aby płynu dolewam
A co do bzdsur, że technika 4 zaworowa daje gorszy moment ale żeś palnął tekstem technika 4 zaworowa daje ten sam moment( bo w jaki sposób niby lepsze napełnianie cylindra mieszanką paliwowo-powietrzna ma dać gorszy??? ) tylko po prostu w pewnym momencie 2 zawory "gubią dech" z racji gorszego napełniania jakbyś porównał wykres silnika powiedzmy 2,0 8v kontra 2,016v to do pewnego momentu wykres się pokrywa a potem 16v robi lepsza robotę
a odnośnie tych super przeciażeń w v12 z lpg to jak pisałem ja cały czas czekam na ustwakę mogę nawet podjechac w pormieniu 50 kilosków ode mnie zobaczymy ile włoi 5,4litra staremu 4,0 litra