Może sterownik jest z angola?
Wersja do druku
Może sterownik jest z angola?
Fotel kierowcy zdaje się ustawi na jeden klik na włożonym kluczyku, ale nie odpalonym silniku.
Dokładałeś tylną roletę? Ktoś gdzieś kiedyś pisał, że ona jest z jakiegoś powodu połączona z klimatronikiem i może to ma wpływ, że nie działa?
Nie dokładałem. Jest od wyjazdu z fabryki.
Moduł rolety jest w IHKA - w module klimatyzacji. Często poroblem polega na tym, że ktoś zakłada panel klimy (pokretła) od noweszego modelu i przestaje działać tylna roleta.
No, muszę przyznać, że chłopaki na forum e60 roz...li temat dogłębnie i mega konkretnie - fenomanalny temat łącznie z elementami nettodata: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtop...?f=73&t=210591
Od prostych rzeczy, jak zamykanie klapy po jednym kliknięciu przyciusku, po wysterowanie wysokości opadania lusterek w krawężnik + stery do szybszego działania skrzyni. Chłopaki, za....ista robota!!! Wiedza np. speed1211 naprawdę imponuje.
Znalazłem przy tym coś, co mnie m.in. interesowało i co u mnie jest chyba nieaktywne:
KGM ASP_BORDSTEIN aktiv Funkcja lusterko pasażera krawężnik
RESET MODUŁU DO USTAWIEŃ FABRYCZNYCH:
Jeszcze jeden ciekawy patent, który tam wyczytałem - jakby coś nie poszło, to można przywrócić dane fabryczne przez wgranie pustego pliku FSW_PSW.MAN do danego modułu. Jutro tak spróbuję z moim modułem KOMBI.
Takich tematów jest multum na wielu forach
Tu masz np mój z drugiego forum
http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtop...?f=48&t=260787
Zrobiłem sobie spis najbardziej interesujących funkcji z tych 20 stron:
JASNOŚĆ RINGÓW:
Moduł:LMA
PWM_PIN_11_63_33
wert_01= 13,2V
wert_02= aus
wert_03= 12,2V = Standard
wert_04= 13,0V
wert_05= 100%
wert_06= 12,7V
ŚWIATŁA JAZDY DZIENNEJ:
Moduł:LMA
Zmodułem LM1:
DRL_V_GEDIMMT
wert_01= przygaszone kierunki
wert_02= przygaszony halogen
DRL_WERT_DIMMUNG
wert_01= 26%
wert_02= 40%
Zmodułem LM2 przez światładługie.
VERHALTEN_DRL_TFL_33
drl_h
UNP_TAGFAHRLICHT_ECE_CKM
aktiv
PWM_FL_FKT_DRL_33
wert_01= standard
wert_02= jaśniej
wert_03= pełna moc
ZmodułemLM2 przezkierunki:
DRL_TFL_BLK_V_GED
aktiv
PWM_SIDEMARKER_BLK_V
wert_01= aus
wert_02= hell
wert_03= dunkel
ZMINAINTERWAŁU WYMIANY OLEJU
Otwieramyprogram Tool32
Ładujemyplik z DDE (DME moduł silnika)
Wybieramyplik MSVxx.prg (np. MSV80.prg) można sprawdzić w ncs-ie jakiposiadamy albo INPA
wybierzzadanie "cbs_reset"
Wpisujemyte trzy argumenty: "OEL; 40; 30"
Uruchamianyzadanie przyciskiem F5
Łączniejest dziesięć argumentów które można zmienić ale pomijającnastępne siedem zostaną domyślnie przypisane.
Drugiargument to procent z oryginalnego inyerwału czyli 30.000 km
Naanielskim forum mają 27.000 km a możliwe argumenty wyglądajątak:
oel;45; 30 = 12.000 km (8000 mil do rund)
oel;40; 30 = 11000 kilometrów (7000 mil do rund)
oel;35; 30 = 10.000 km (6000 mil do rund)
oel;25; 30 = 7.000 km (4000 mil do rund)
Myślęże u nas zmiana na 15.000 km powinna wyglądać tak:
oel;50; 30 = 15.000 km
ODPALANIE BEZ WCIŚNIĘCIA HAMULCA:
Moduł: CAS (chyba, ale ja u siebie nie mogę go znaleźć)
STARTABBRUCH_BREMSE
nicht_aktiv
oraz
ANLASSSPERRE_BLS
nicht_aktiv
WYŁĄCZENIE SYRENY PONIŻEJ 3st.C
KOMBICC_TEMPERATURWARNUNGnicht_aktiv----> Alarm wlacza sie za kazdym razem przy spadnieciu temperaturyponizej 3°Caktiv------------> Alarma wlacza sie tylko jeden raz do zgaszeniazaplonu
PULSUJĄCEŚWIATŁA HAMOWANIA PRZY AWARYJNYM HAMOWANIU
Moduł:LMA (ewentualnie FRMi NFRM)
https://www.youtube.com/watch?v=9GMWaD7i29E
BFD_1_RL_BL_ERSCH_BILD= Światła stopunicht_aktiv= wyłączonewert_01= włączone (S)wert_03= pulsująceBFD_1_BL_2_ERSCH_BILD= Światła stopu 2nicht_aktiv= wyłączonewert_01= włączone (S)wert_03= pulsująceBFD_1_BL_M_ERSCH_BILD= Światła stopu 3nicht_aktiv= wyłączonewert_01= włączone (S)wert_03= pulsująceBFD_1_NSL_ERSCH_BILD= przeciwmgielne z tyłunicht_aktiv= wyłączonewert_01= włączone (S)wert_03= pulsujące
ZAMYKANIE BAGAŻNIKA PO JEDNYM KLIKNIĘCIU PRZYCISKU:
Otwarcie/zamknięciebagażnika komfortowe - przytrzymanie przycisku
Moduł:HKL
KOMFORT_OEFFNEN_HKL
aktiv
KOMFORT_SCHLIESSEN_HKL
aktiv
Zamknięciebagażnika przez 1naciśnięcie
FUNKTION_FBD_SCHLIESSEN_2
aktiv
Zamknięciebagażnika przyciskiem w nogach kierowcy:
FUNKTION_TOEHKI
aktiv
TV PODCZAS JAZDY
Moduł:CAPPL
DoCAPPL.C0A
VIDEO_DENY
deny_never
nowszepo CAPPL.C0B
VIDEO_DENY_C0B
deny_never
PODNOSZENIE OPUSZCZANIE KIEROWNICY:
Podnoszewnie/opuszczaniekierownicy
Moduł:SZM
EINSTIEGSHILFE_HOEHE
nicht_aktiv/ aktiv
KOMFORTOWE OTWIERANIE OKNA KIEROWCY DO POŁOWY:
Komfortoweotwarcie okna (przy dwukrotnym nacisnieciu otwarcia okno kierowcyotwiera się do połowy)
Moduł:CAPPL
K931D_SCHEIBENABSENKUNG
par_frei
Później będę testował co działa, a co nie...
Właśnie w tym problem - tematów jest za dużo i trafić na taki konkretny, jak Twój, czy ten z forum e60, jest naprawdę niełatwo.
Zamykanie klapy po przyciśnięciu jednokrotnym przycisku na pilocie i pod kierownicy zakodowane. Działa.
Chłopaki, nie mam tego CAPPL. Gdzieś wyczytałem w necie, że trzeba dodać $609 do FA. Z drugiej strony, jak jest navi proffessional, to trzeba to usuwać. Wiecie jak ugryźć temat i o co dokładnie kaman?
Z drugiej strony mam w module MMIGT taki parametr TV_ABSCHALTUNG i przypuszczam, że to on odpowiada za TV podczas jazdy. Na razie jest nicht_aktiv i to mi się nie bardzo zgadza, ale jutro go sprawdzę, jak się uporam z poniższym problemem...
Z załadowanie modułu MMIGT i LMA mam problem. Podczas ładowania pliku w auto wyskakuje mi następujący błąd: https://picasaweb.google.com/lh/phot...eat=directlink
Na szczęście mądrzejsi ode mnie trafili już na taki schodek. Rozwiązanie błędu tutaj: http://7er.pl/showthread.php/29210-w...a-polift/page7
Edytuj posty!!!
A czy ktoś wie jak dodać możliwość uruchamiania lodówki w bagażniku ? Kiedyś widziałem na jakimś forum ze ktoś miał taka opcje w idrive. Lodówkę mam fabrycznie wiec nie jest dokładana, obecnie mogę ja włączyć tylko przez przycisk który znajduje się na niej.
Jak zachowa sie auto jesli zakodujemy DRL w lampach dynamic bixenon w przedlifcie wie ktos? Tam zamiast halogenu na dlugie swiatla jest jakies doswietlanie zakretow. Komus udalo sie dokonac DRL z dynamic bixenon?
Chodzi mi czy to zadziala poprawnie i wlasciwie w jaki sposob zadziala. Na tych swiatlach doswietlajacych wlaczy sie tryb DRL? Jakie konkretnie wpisy masz w module siwatel?
Drl będzie normalnie skrętne aktywuja się po zmroku w pozycji auto
Panowie. A wiecie może jak zakodować podświetlanie klamek zewnętrznych przy rozryglowaniu auta? Gdy regenerowałem alternator i miałem rozpięte aku, to ta funkcja zniknęła. Wtedy świeciły się też wszystkie pozycyjne światła, a teraz nie mam nic :frown-new:
Jest ktoś z okolic Łodzi lub Warszawy kto mógłby mi zakodować składanie lusterek z pilota, zamykanie szyberdachu i pare innych? Oprócz kasy w ramach rozliczenia przywiozę śliwowicę, koniak i calvados własnej produkcji😋 W sklepie takich nie kupicie. Same owoce i woda. Zero cukru. ( To takie moje hobby😁) Jak jest ktoś chętny to niech pisze na pw.
Mam pytanie odnośnie zasilania przy kodowaniu, a mianowicie czy potrzebny jest prostownik czy można kodować na włączonym silniku?
Do kodowania wystarczy zdrowe aku.
Większość modułów można kodować na zapalonym silniku
Macie tu instrukcje kodowania NCS
http://7er.pl/showthread.php/47837-I...pert-ncs-dummy
Mam taki problem, auto po tzw resecie do fabryki, nie przyjmuję żadnych zmian w modułach, koduję się bez błędu, a po zczytaniu nie widać zmian, które wcześniej przyjmowało przez resetem. Wie ktoś co to może byc?
A jakiego profilu używasz w NCS expert? Wygląda to tak jakbyś kodował domyślnym profilem(expertmodus lub default profil)
Używałem wszystkich profili, 3 instalacji, 3 kabelków i dupa, wcześniej wszystko działało. Nawet na icomie nie śmiga, a śmigało. Nikt nie wie co to może być?
W tym temacie są gotowe profile do kodowania przy użyciu np. NCSdummy(też tam jest):
http://www.bimmerforums.com/forum/sh...-of-NCS-Expert
Profile działają, sam ich używam
Napisze inaczej, problemem jest auto a nie sprzet do kodowania.
CMB mysli co to moze byc.
Czy moduły weszły w jakis tryb read only czy jak.
Witam Panowie. Mam problem, po kodowaniu wyświetlacza po liftowego w przedlifcie jakies 10 sekund po kodowaniu zbrakło prądu w aku. Co za tym idzie zdechł mi iDrive i wszystkie dźwięki. Na wyświetlaczu jest jeden obraz od opcji i co jakiś czas sam się zmienia, ja pokrętłem nie jestem w stanie nic zrobić. Po włożeniu starego monitorka to samo. Chciałem przekodować znowu MMI lecz już się nie da z nim połączyć ani z nowym ani ze starym. Macie jakieś sugestie ?
Nigdy nie koduje sie bez dodatkowego zasilania. Teraz to tylko dobry specjalista to załatwi.
Teraz już wiem :-) A macie może jakieś namiary na speca z Pomorza?
Mnie to wygląda na problem z innym modułem.
Coś na światłowodzie umarło
Po wczorajszym poście cursora coś mnie ruszyło i zajrzałem do bagażnika i co się okazało, napęd DVD od navi zdechł. Odłączyłem, zrobiłem pętle i wszystko wróciło. Prawdopodobnie zalany olejem z klapy. Nic tylko szukać inny bądź naprawić ten.
Olej z klapy chyba nie zaleje DVD.Masz taki plastik nad dvd co ochrania przed zalaniem ?
Nie żadnego plastiku nie mam. A wnioskuję, że olej zalał bo było go sporo we wtyczkach i śladowe ilości na samym napędzie.
Ja miałem przedlifta i miałem dziewice.Plastik u mnie był.Chyba że chodzi o inny plastik
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Jutro zobaczę jak to wygląda w mojej dziewicy :)
Olej ma bardzo małą przewodność elektryczną. Jest raczej izolatorem niż przewodnikiem. Zanie może powodować uszkodzenie ale nie zwarcie
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Ja mam przedlifta i mam plastiki, mimo wszystko olej i tak zalal navi.
Wysłane z mojego Nexus 6 przy użyciu Tapatalka
Może mi ktos podpowie bo ja nie moge zakodować np świateł dziennych w e65 przed liftem,, Wszystko robie wg instrukcji lecz przy wybraniu Sg Codiren czy jakos tak wybieram change job i wyskakuje błąd coapi 1043 ..Plik man na początku jest pusty
Olej jest tłusty i bardzo łatwo wiąże kurz, który już potrafi być przewodnikiemCytat:
Zanie może powodować uszkodzenie ale nie zwarcie
Zacznij od kodowania domyślnym profilem(expertenmodus lub default profil zależnie jaką masz wersję programu). Jeśli też nie pójdzie to prawdopodobnie masz źle skonfigurowany program lub coś od strony autaCytat:
Może mi ktos podpowie bo ja nie moge zakodować np świateł dziennych w e65 przed liftem,, Wszystko robie wg instrukcji lecz przy wybraniu Sg Codiren czy jakos tak wybieram change job i wyskakuje błąd coapi 1043 ..Plik man na początku jest pusty
Troche posiedziałem i jest porządany efekt :) Światła sie palą elegancko a kolega zadrości :) A może mi ktoś jeszcze podpwie jak zakodować swiatła coming home i leaving home i te składanie lusterek :)
Może wiecie czy w przedlifcie można ustawić światła drogowe żeby działały automatycznie bez ciągłego włączania i wyłączania ,jeżeli jest taka opcja to jaki wpis trzeba zmienić ?