Norma to 10-12 ...
Wersja do druku
Norma to 10-12 ...
Rozwiń dalej. Mógłbyć to błąd sprzętu bo nie było to najnowocześniejszy miernik, nie cyfrowy analogowy.Cytat:
Zamieszczone przez xsilver
Ale pytanie jest inne czy 9,5 to źle czy dobrze? Albo co to oznacza bo jeśli nie ma tragedii to co dolega mojemu silnikowi
norma to norma - jak coś jest poniżej albo powyżej, to nie jest w normie - czyli to źle ...
Ale jeżeli jest to 9,5 to nie ma tragedii - ważne, że jest równe wszędzie, a nie np wszędzie 10 a na dwóch po 7... Pasuje zrobić próbę olejową .
Co do miernika - to że jest analogowy czy cyfrowy nie ma znaczenia - ważna jest dokładność - a tej nie mam jak zweryfikować ...
Jutro robię próbę olejową, ale i tak już podjąłem decyzję zwalam dwie głowice i wtedy zobaczę co się dzieje. Jak będzie trzeba to zwalam też dół.
Bitek M62vanos dzieki zaawansowanej elektronice nawet na 7 cylidrach bedzie chodzil rowno :) Mi chodzilo o sam moment odpalenia- czy po zapaleniu silnika po dluzszym postoju przez sekunde czy dwie slychac klepanie?Cytat:
Zamieszczone przez bitek-bitek
Niewykluczone ze po wymianie odmy silnik wypala olej ktory zebral sie w kolektorze ssacym wiec poczatkowo ma prawo zakopcic- no chyba ze juz od dluzszego czasu zaobserwowales zuzycie oleju- jesli tak to poczatkowo nie zrzucaj glowic, tylko w pierwszej kolejnosci sprawdz popychacze zaworow- niestety tanie nie sa 40-60zl/sztuka a w razie W bedziesz ich potrzebowal 32sztuki... :(
Wiesz co BOSS masz rację po odpaleniu ale tylko na zimnym silniku słychać takie jakby "klekotanie" przez sekundę max. Auto zużywa olej ale tak jak powiedziałem zbiera on się w kolektorze.
Druga rzecz to jak sprawdzić popychacze zaworów?
To klekotanie to wlasnie sygnal od nich ze maja juz dosyc zycia :DCytat:
Zamieszczone przez bitek-bitek
Na szczescie sprawdzenie/wymiana nie jest powiazana z wieksza rozbiorka silnika :)
Cytat:
Zamieszczone przez BOSS
Co?? To że popychacze pykają przez sekundę nie kwalifikuje ich raczej do wymiany ... Gdyby się tłukły dłużej, albo po rozgrzaniu silnika, to można o tym myśleć ... A nie przez sekundę na zimnym silniku ... Poza tym one nie mają nic wspólnego ze zużywaniem oleju ...
Może się mylę ale skoro tylko chwilkę zagrają popychacze, to ja bym nic z nimi nie robił. W większości aut hydraulika zagra i nic sie z tym nie robi bo to nie defekt. Wymienisz popychacze będzie moze dobrze na początku a po pewnym czasie zaczną grać też i nowe. Nie wpływa to na złą pracę silnika, oczywiście w fazie zaawansowanie takiej jak u autora wątku. Spotkałem sie też z opinią że zagrać potrafi vanos. Gdzies czytałem że wynika to z różnicy temperatur pomiędzy silnikeim a vanosem, który szybciej stugnie. Efekt jest odczuwalny zagraniem kiedy to silnik nie jest ani zimny do końca ani rozgrzany do normalnej temperatury pracy. Tak jest też u mnie. Auto nagrzane nie klepie, auto zimne nie zagra a jak odpalam gdy jest średnio ciepłe ( wskażnik temp około niebiestkiego pola) wtedy potrafi zaklepać dosłownie przez jedną sekundę. Hydrauliką tego nie tłumaczę bo grała by po długim postoju np nocnym. Tym czaem potrafi stać ki9lka dni nie odpalane i wtedy nie zagra wcale. Coś mi się zdaje że jak już ktoś napisał zakopcenie to wypalanie resztek oleju pozostałego w kolektorze po starej odmie. Trzeba było kolektor zdemontować i wymyć, albo uzbroić się w cierpliwość i poczekać aż sam się wypali. W tym czasie sprawdzaj stan oleju czy nie ubywa go znacznie. Zacznijmy od drobiazgów żeby nie narobić zbędnych i dużych kosztów.
Cytat:
Zamieszczone przez Danek25
Dzieki za info Kolego. Sprawa jest dziwna, auto potrafi zaklepać przy odpaleniu ale nie zawsze i tylko i wyłącznie jak jest zimne - podkreślam TYLKO i NIE ZAWSZE. Można powiedzieć że zaklepie raz na 4-5 dni. Co do oleju to już sam nie wiem czy ubywa go dużo czy nie, raz na bagnecie pokazuje dobry stan raz nie. Auto było wcześniej zalane mineralem 15 W 40 i myślę że to też zagrało swoją rolę w tym co dzieje się z silnikiem - kopcenie. Poza kopceniem i graniem vanosu ( co jest normalne w M62 ), nie ma żadnych złych objawów dla silnika. Zrobiłem też próbę olejową i mechanior powiedział że jest w porządku i żeby obserwować auto jeszcze przez jakiś czas - tzn olej kopcenie i to jak chodzi silnik, oraz nie katować go za mocno.