Bez kluczyka nie mam tam pr±du. Pojawia siê dopiero po w³±czeniu zap³onu :/
Bez kluczyka nie mam tam pr±du. Pojawia siê dopiero po w³±czeniu zap³onu :/
Ok, mo¿e schemat jest mylny, bo pokazuje, ¿e to wej¶cie jest hot at all times.
Jak zmostkujesz 30 i 87 to sprawd¼ czy pojawia siê napiêcie na bezpieczniku 23 (15A).
Z tego bezpiecznika zasilanie idzie bezpo¶rednio na pompê paliwa. Je¿eli jest tam napiêcie to kolejnym punktem do sprawdzenia jest sama wtyczka pompy.
Przypominam, ¿e jestem nog± elektroniczn±, wiêc podam jeszcze procedurê sprawdzania: wyj±³em bezpiecznik i w miejscu wtyków w³o¿y³em koñcówki miernika. Rozumiem, ¿e w ten sposób napiêcie powinno siê pojawiæ, ale siê nie pojawia. Nie mam mo¿liwo¶ci sprawdzenia czy pojawia siê w momencie krêcenia (bo jestem sam), ale tak jak wspomina³em wcze¶niej - pompa przy krêceniu rozrusznikiem pracuje, wiêc chyba mo¿na za³o¿yæ, ¿e wtedy napiêcie jednak tam siê pojawia.
EDIT: Opis procedury oczywi¶cie dotyczy bezpiecznika. PIN 30 sprawdza³em z mas± auta.
Jakby¶ nie wiedzia³, ¿e pewne sprawy musz± nabraæ mocy urzêdowej ;)
Ty zamiast pieprzyæ id¼ lepiej do swojego B40 i sprawd¼ mi ten PIN 30 czy masz tam pr±d na wci±¿ czy dopiero po przekrêceniu zap³onu. I to samo zrób z bezpiecznikiem nr 23. Masz okazjê pomóc ;)
Gniazdo bezpiecznika sprawdzasz dok³adnie tak samo jak terminal 30 przeka¼nika pompy.
Jedna nózka bezpiecznika to wej¶cie 12V z terminala 87, a druga to wyj¶cie 12V na + pompy paliwa.
Wiem, ¿e mo¿e to byæ z³y trop, bo jak piszesz, pompa krêci przy krêceniu rozrusznikiem, ale gdyby dzia³a³a po zmostkowaniu 30 i 87 to mo¿na sprawdziæ jej wydajno¶æ bez zabijania aku i rozrusznika.
Wtedy mo¿na j± wykluczyæ lub potwierdziæ jej winê.
Sprawdza³em na oba sposoby: zero efektów.
Jarek poszed³ sprawdziæ u siebie bezpiecznik 23 po przekrêceniu zap³onu.
Rozumiem, ¿e sprawdza³e¶ bezpiecznik 23 przy zmostkowanych 30 i 87 w gnie¼dzie przeka¼nika pompy?
0V jest na obydwu terminalach w gnie¼dzie bezpiecznika?
Na wyj¶ciowym naturalnie powinno byæ 0V, ale na wej¶ciowym powinno pojawiæ siê napiêcie id±ce z terminala 87.
I gdzie jest Jarek? Jak±¶ dziewojê po drodze spotka³?