-
Wracam codziennie po 18. Zanim zjem i ogarnê resztê spraw jest zazwyczaj 20. W³a¶nie wróci³em i wydaje mi siê, ¿e jest winowajca.
Przelecia³em wszystkie styki kontaktem i nic nie pomog³o. Sterowniki, przeka¼niki, czujniki - nic. Dobra³em siê po jednej stronie do ¶wiec. Powyci±ga³em, czyste, ³adne... Poskrêca³em i nadal nic... Dopiero po chwili za¶wita³o mi, ¿e te ¶wiece powinny byæ chyba jednak trochê mokre od tego mojego krêcenia, a one takie suche jak pieprz. Posk³ada³em wszystko, ¶ci±gn±³em przep³ywkê, samostart i za³apa³, ale tylko na tyle co by³o samostartu. Powtórka i to samo. Czyli okazuje siê jednak, ¿e najprawdopodobniej to mechanika a nie elektryka :/ Niestety najwidoczniej albo mam uszkodzony rozruch awaryjny na LPG albo w AKME w ogóle takiego czego¶ nie by³o, bo to w³a¶nie przez to ca³a teoria elektroniczna siê rozbi³a.
Jutro mecz ¦l±ska, pojutrze procentowy pi±tek, tak wiêc zabiorê siê za temat dopiero w sobotê. W miêdzyczasie mo¿ecie podrzuciæ jakie¶ wiadomo¶ci w jaki sposób zdiagnozowaæ czy winna jest pompa czy regulator. Chyba ¿e po prostu mam dobraæ siê do pompy i bêdzie s³ychaæ/widaæ, ¿e jest z ni± co¶ nie ten teges.
W tej chwili przepraszam za to ¿e z góry odrzuca³em teoriê o pompie albo regulatorze, ale winna jest tutaj instalacja LPG, która zrobi³a mnie w konia.
Oby do soboty i oby to by³a pompa, a nie regulator, bo wyci±gaæ tego cholernego dolotu mi siê nie chce :/
-
Rozumiem, ¿e w M60 jest tak samo jak w M30 czyli pompa podaje paliwo w momencie krêcenia rozrusznikiem - ja ¿eby wykluczyæ awariê pompy, rozd³uba³em plastik od byle jakiego przeka¼nika, zawin±³em go ta¶m± ¿eby styka³ i wtedy od razu po w³o¿eniu s³ysza³em czy pompa chodzi czy nie i czy odpala. Je¶li by³by regulator walniêty, to mia³by¶ zalane ¶wiece. Mo¿esz jeszcze zerkn±æ na wtyczkê od pompy paliwa czy czasem tam jakie¶ wianki siê nie dziej±. Rozumiem, ¿e bezpiecznik z pompy sprawdza³e¶ ?:D
-
Regulator mo¿esz sprawdziæ ¶ci±gaj±c z niego wê¿yk podci¶nieniowy.
Je¿eli zrobisz to przy uruchomionym silniku, powinna zmieniæ siê charakterystyka pracy silnika, je¿eli regulator jest dobry.
Je¿eli regulator jest uszkodzony to najczê¶ciej pada membrana i po kilku minutach na uruchomionym silniku z portu podci¶nieniowego wydostaje siê paliwo.
Do wyjêcia regulatora nie trzeba ¶ci±gaæ dolotu. Warto jednak ¶ci±gn±æ sam± listwê, a z tym w m60 trochê zabawy jest.
Co do sprawdzenia pompy to wystarczy izolowany przewód, którym mostkujesz piny 87 i 30 w gnie¼dzie przeka¼nika pompy.
Pompa wtedy dzia³a non stop. Jej wydajno¶æ to ca. 0,8L/30sekund.
Sugerowa³bym równie¿ sprawdziæ/wymieniæ filtr paliwa.
-
Jak napisa³ Yaz, pompa musi pompowaæ, je¿eli tylko siê obraca to na ja³owych wydoli. Luzujesz wê¿yk i patrzysz czy sika. Na dolocie listwy na przyk³ad.
Regulator jak napisa³ Yaz mo¿na sprawdziæ, ale u mnie oba by³y ju¿ na wykoñczeniu, a nie la³y w podci¶nienie. Najlepiej zapalaj auto, a niech kto¶ inny uciska w±¿ powrotu, to przy uszkodzonym regulatorze i tak nabija ci¶nienie w listwie, 3 bary to nie du¿o. Najlepiej kombinerki przez szmatê. Powinien gasn±æ jak przestaniesz uciskaæ.
Chyba, ¿e faktycznie ju¿ leje w dolot, ale to bêdziesz widzia³ i czu³.
A teraz wa¿na kwestia, za cholerê nie wyjmiesz regulatora na listwie w aucie w M60, w dwóch przypadkach mordowa³em siê na imadle jak cholera. Jak bêdziesz walczy³ na aucie to zniszczysz osadzenie i tak bêdziesz musia³ listwê wymieniæ. Trzeba ca³± wyj±æ i kombinowaæ.
Zreszt± w poliftowym M70 jest to samo, beznadziejnie to kto¶ zaprojektowa³. W koñcu za³o¿y³em poliftowe regulatory do przedliftowych listew. Na szczê¶cie siê da³o bez kombinacji. Zapytacie dlaczego, ano bo przedliftowy regulator kosztuje 1k PLN za jeden, a do poliftowych 200 PLN :) Ci¶nienie to samo :)
U mnie te¿ regulatory dawa³y o sobie znaæ tylko jak by³o ciep³o, ale zmyli³e¶ mnie tym nieodpalaniem na gazie:)
Daj znaæ.
-
Zavoli w m60 jak nie ma ci¶nienia to pompa powinna siê odezwaæ po przekrêceniu kluczyka w 2 pozycje(¶wiec±ce kontrolki)
maj±c m60 przerabia³em wiele bo d³ugo odpala³a ale 100% ¶rodka nie znalaz³em, je¿dzi³e¶ mo¿e ostatnio na samym pb ? Czy raczej normalne u¿ytkowanie (pare km na pb i pó¿niej lpg?)
-
Mialem taki sam objaw jak ty jak mi zle zalozyli regulator cisnienia paliwa, byla nieszczelnosc. Po poprawnym montazu bylo juz bez problemów. Dlatego obstawiam ze u Ciebie po prostu walnal na amen ten regulator. Pozdrawiam
-
Bêdê stara³ siê to w sobotê jako¶ ogarn±æ choæ bez bicia przyznajê siê, ¿e elektryka to dla mnie wiedza tajemna i pewnie ³atwo nie bêdzie :/
Zazwyczaj je¿d¿ê na LPG, ale ostatnio w³a¶nie testuj±c auto przegoni³em j± kilka razy na Pb na trybie S i z peda³em w pod³odze i by³o OK.
-
Przejrzyj TÊ kolorowankê.
Jest na bazie V12, ale w kwestii testowania pompy bêdzie pomocna.
-
1. Mostkowanie w M60 nic nie daje, bo pompa pompuje tylko w momencie krêcenia, a nie ca³y czas.
2. Pompa podaje paliwo, ale nie by³em w stanie sprawdziæ czy napompuje te 0,8-0,9L w 30s. bo mi ju¿ akumulator siada, ale leje siê normalnie, wiêc wygl±da na to, ¿e jest OK.
3. Sprawdzi³em te¿ zasilanie przy listwie i to samo, a wiêc jakie¶ straty po drodze mo¿na wykluczyæ.
4. Wê¿yk powrotu zaciska³em poprzez z³amanie go, bo nie mam dostêpnej ¿abki samozaciskowej, ale to równie¿ nie pomog³o.
5. Wymieni³em przeka¼nik, nie pomog³o.
6. Wê¿yk podci¶nienia suchy.
Pozostaje sprawdzenie iskry, bo nie zrobi³em tego do tej pory.
Rêce mi opadaj± :(
EDIT: Kurde... Wygl±da na to, ¿e chyba co¶ jest u mnie z elektryk± pompy niedobrze wed³ug TEJ instrukcji, po zmostkowaniu i przekrêceniu zap³onu pompa powinna ju¿ pracowaæ, a u mnie tak nie jest O_o
-
Terminal 30 gniazda przeka¼nika pompy to 12V ca³y czas, nawet bez kluczyka w stacyjce.
Sprawd¼ miernikiem czy masz tam zasilanie. To jest czerwony przewód o przekroju 1.5mm2.