Zmien gazownika :D pod koniec zdania zaprzeczyl temu co powiedzial na poczatku...
Wersja do druku
Dołączę się choć nieco odbiegnę od sporu z sondami;)
Pewnie wielu z nas ciekawi ten temat więc jesli ktoś samodzielnie wymienia świece dobrze by było aby do aut z instalacją LPG montować jedno iskrowe swiece do lpg jedna mocna iskra sprawdza sie lepiej a nigdzie tego nie wyczytałem w waszej dyskusji;)
Co do spalania toniejest tragiczne swego czasu miałem e38 3.0 z instalacją stag300 nie pamietam juz jakie były listwy wtryskowe (w kazdym badź razie nie tanie) auto na trasie wcinało 12~13 litrów przy predkości około 110~120 mometami znacznie wiecej mometami mniej:D miasto standard 16~17 wydaje mi sie ze jak na tak duże auto te spalanie nie było tragiczne zaznacze że jazda ekonomiczna zamykała sie w niespełna 11 litrach wskazania komputera zazwyczaj zaniżały o litr...
a mnie w tym sporze chodzi o to że kiedyś instalacja lpg pyła bezpośrednio podłączana pod sonde lambda kablami i bezpośrednio z sondy pobierała informacje, a teraz tak nie jest i sygnał pobierany jest z wtryskiwaczy benzynowych, a to żeby wtryskiwacze pracowały jak trzeba to wiadomo że sterują nimi sondy ale również mają na to wpływ inne żeczy czujniki, ciśnienie paliwa, czy przepływka. Więc wydaje mi się że można powiedzieć że instalacja nie kożysta BEZPOŚREDNIO z sond lambda :)
Bezpośrednio może nie korzystać - sondy mogą być nawet niepodłączone do instalacji LPG. Ale w związku z tym, że sterowanie jest bezpośrednio z DME, to i sygnał z sondy ma wpływ na czas wtrysku (co prawda PB, ale dme nawet pracując na gazie "uważa", że pracuje na PB).
Jeżeli ktoś ma wąpliwości, cz ma wpływ. czy nie - to niech odłączy sondy albo pojezdzi na uszkodzonych - u mnie nie dało się jeżdzić - drgawki, szarpanie ma zimnym i ciepłym silniku, wyższe spalanie...
no tak wszystko się zgadza, przeczytałem temat jeszcze raz i to ja strzeliłem gafę źle zrozumiałem, myślałem że chodzi o podłączenie sond a faktycznie chodzi o to czy mają wpływ na spalanie, oczywiście że ma, sam mam teraz założone swoje stare niesprawne sondy bo nowe które kupiłem się zawieszały i odesłałem do reklamacji i jest tragedia auto słabe czsem trzęsie i nie ważne czy na gazie czy benzynie.
Oczywiście wszyscy mieliście rację :) :) :)