Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Co wpływa na spalanie w 3.0 V8?

Zaawansowany Użytkownik Awatar BatoFF
    BMW
    E38 730D

Red face Co wpływa na spalanie w 3.0 V8?

Witam.

Zacznę może od życzeń :) - wszystkiego najlepszego dla całego forum 7er, Ażeby wasze siódemeczki przynosiły wam radość i satysfakcje z jazdy a przy tym nie były kapryśne :D Tak poza tym to udanego sylwestra :)

Przejdźmy do tematu:

Chciał bym wiedzieć co wpływa na spalanie LPG na instalacji sekwencyjnej w V8

- nie sprawdzałem w jakim stanie są świeczki
    - nie wiem jak sprawdzić sondę lamda.
    - mój wydech jest dziurawy nie wiem czy to wpływa na spalanie, jakoś mi się nie śpieszyło z tym, ale zrobię to na początku stycznia może fajnie brzmi ale wolę jak jest cicho. (takie postanowienia noworoczne :) )

Ostatnio dość się zdziwiłem gdyż moja 7er pożarła 32l/100km gazu.... Co prawda jeździłem po mieście całym w śniegu jazda do 40km/h i korki. Akurat kręciłem tyłek bo trzeba było kupić prezenty więc przez 1,5h zrobiłem "aż" 30km. no ale takie spalanie to mnie przeraża.....

Na trasie 150km 2 tyg wcześniej od pełnego tankowania do pełnego tankowania spaliła równe 11,4l/100km prędkość do 100km/h. więc tu akurat chyba dobrze.. choć też z tego co czytałem to v8 przy prędkościach do 100 i cały czas w trasie bez postojów i zbędnego przyspieszania i hamowania powinna palić mniej - no chyba że się mylę :)

tak normalnie kręcąc się po mieście gdy już było zimno ale śniegu jeszcze nie było wychodziło ok 17l/100km

O świeczkach lamdach i wydechu piszę bo i tak mam zamiar zabrać się za te elementy czy to może mieć wpływ na spalanie? co jeszcze? hmm może ciśnienie w kołach?

Tak poza tym, do więcej na BP gazu nie zatankuje.... już 2 raz jechałem i samochód zaczął mi dziwnie pracować - słaby i nie równo na niskich obrotach po przełączeniu na PB przejechaniu kilku km wyłączeniu silnika i włączeniu go z powrotem przypadłość ustała. i jechał jak gdyby nigdy nic..... no chyba że tu też się mylę i to nie wina jakości gazu.

Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich i życzę wesołych świąt :)

PS. na co tak wgl warto zwrócić uwagę w E32, co warto wymienić? Osobiście zrobiłem podstawowe rzeczy.. tj: olej + filtry: skrzynia, silnik, termostat, płyn chłodniczy, sprężyny przód, zbieżność. w sumie jakiś wielkich problemów nie mam, na początku bałem się że dymi.. ale potem doczytałem że to tylko para wodna.
    Ostatnio edytowane przez BatoFF ; 24-12-2010 o 18:47

Doświadczony Użytkownik Awatar xsilver
    BMW
    m60
    Cytat Zamieszczone przez BatoFF Zobacz posta
    - nie sprawdzałem w jakim stanie są świeczki - nie wiem jak sprawdzić sondę lamda.
    To jest podstawa! Koniecznie sprawdzić układ zapłonowy ( a najlepiej wymienić świece i oglądnąć fajki), podłączyć pod komputer - zobaczyć jakie są błędy - ew. zmienić co potrzeba. Sprawdzić ustawienie gazu. Spalanie 32/100 to jakiś kosmos.

Z rzeczy ważnych - powinieneś jeszcze sprawdzić pompę oleju - w tych silnikach lubią się rozkręcać.

BMW
    E38 730D
    Jeszcze jakieś sugestie ?
    Co do pompy oleju to poprzedni właściciel się nią chyba zajmował bo na fakturach które dostałem widnieje pozycja uszczelki miski olejowej
    E36 320i M50B20 Coupe '94r --> E32 730iA M60B30 '93r --> E38 730i M60B30 '94r --> E39 540iA M62B44 '96r --> E38 730D M57D30 '99r

Yamaha DT 125 '97r --> Kawasaki ZZR 250 '92r --> Kawasaki ZXR 750 '93r

Zaawansowany Użytkownik Awatar ACS
    BMW
    E-38
    I nie tankuj na bp,kiedyś zatankowałem tam paliwo,no i moja noga więcej na bp nie stanęła,zatankuj na shellu i zobacz czy ma takie same spalanie.Potem zacznij szukać,najlepiej podjedz na komp,mi 3.0iV8 paliło 20-24l cyklonu,więc dobry wynik przy dość dynamicznej jeździe i tak jak kolega napisał,sprawdź pompę,lubi się rozkręcać.

BMW
    E38 730D
    Wiek ktoś gdzie w w okolicach Mińska Maz można samochód zdiagnozować na kompie? Ile powinno to kosztować?
    E36 320i M50B20 Coupe '94r --> E32 730iA M60B30 '93r --> E38 730i M60B30 '94r --> E39 540iA M62B44 '96r --> E38 730D M57D30 '99r

Yamaha DT 125 '97r --> Kawasaki ZZR 250 '92r --> Kawasaki ZXR 750 '93r

Doświadczony Użytkownik Awatar Aldik
    BMW
    740xd f01
    32 dla V8 troszkę dużo - ale 30km po mieście w śniegu itd itp hmm to właściwie niespecjalnie miarodajne - zalęzy jakie masz opony, jak często w miejscu się kręcą, czy sie często zakopywaleś, jak często gasileś silnik itd itp - raczej bym sie skupił litrażując w normalnych warunkach.. Co do świeczek to wymień jak nie znasz ich wieku/stanu NGK ok 90zł chyba kpl na allegro. Zerknij też na fajki przy cewkach albo po prostu je wymień .. Wydech przy gazie moze mieć znaczenie - sonda lambda głupieje, pokazuje złe dane kompowi i zła dawka idzie...

BMW
    E-38
    @aldik,co ma wydech do spalania,sondy są przed katem,więc nie wiem co może wariować,o ile one same są sprawne.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 740IA M60, E39 525d
    Ogólnie głównie za spalanie odpowiadają sondy(sonda nie wiem ile ich jest w e32) i przepływka tez ma duży wpływ, trzeba by było sprawdzić ile ci pali Pb przy takiej samej jeździe ale ogólnie ja mam e38 m60b40 w automacie i przy jeździe właśnie takie 5km gaszę za 30 min odpalam, potem znów 2 km gaszę i tak cały czas czasami sobie gdzieś przelecę bokiem i pali mi 19 Pb a w lecie przy podobnej jeździe tylko wiadomo bez latania bokiem itd ale styl jazdy ten sam bez deptania raz na jakiś czas kick down paliła mi 14 Pb i jak dla mnie 14 L na 4.0 v8 przy 2 tonach to super mało.

BMW
    E-38
    Cytat Zamieszczone przez 525d Zobacz posta
    paliła mi 14 Pb i jak dla mnie 14 L na 4.0 v8 przy 2 tonach to super mało.
    I tym optymistycznym akcentem zacznijmy nowy rok,ciekawe po co ludzie zakładają cyklon do V8 od BMW.

Zaawansowany Użytkownik Awatar Megablast73
    BMW
    E32 730iA 1993 M60B30
    Żeby było taniej.Żeby gdy stoisz w ciezkich korkach nie (...) sie jak zzera ci 20l. najdrozszego Pb na swiecie.Żeby czuc sie dobrze gdy w dalekiej trasie pali ci 8 litrow gazu na 100km.Ogólnie dlatego ze LPG to bardzo dobra alternatywa dla drogiej benzyny i ropy.Pozatym milo jest miec swiadomośc mozliwosci wyboru zastosowania rodzaju paliwa zaleznie od sytuacji.Szczególnie w takim zajeb...m kraju nazywanym Polska gdzie 5 zł kosztuje litr paliwa.

Edit: Zapraszam do przeczytania regulaminu pkt. 8 a.
    Ostatnio edytowane przez xsilver ; 28-12-2010 o 07:56

Uprawnienia umieszczania postów