Witam.
Zacznę może od życzeń :) - wszystkiego najlepszego dla całego forum 7er, Ażeby wasze siódemeczki przynosiły wam radość i satysfakcje z jazdy a przy tym nie były kapryśne :D Tak poza tym to udanego sylwestra :)
Przejdźmy do tematu:
Chciał bym wiedzieć co wpływa na spalanie LPG na instalacji sekwencyjnej w V8
- nie sprawdzałem w jakim stanie są świeczki
- nie wiem jak sprawdzić sondę lamda.
- mój wydech jest dziurawy nie wiem czy to wpływa na spalanie, jakoś mi się nie śpieszyło z tym, ale zrobię to na początku stycznia może fajnie brzmi ale wolę jak jest cicho. (takie postanowienia noworoczne :) )
Ostatnio dość się zdziwiłem gdyż moja 7er pożarła 32l/100km gazu.... Co prawda jeździłem po mieście całym w śniegu jazda do 40km/h i korki. Akurat kręciłem tyłek bo trzeba było kupić prezenty więc przez 1,5h zrobiłem "aż" 30km. no ale takie spalanie to mnie przeraża.....
Na trasie 150km 2 tyg wcześniej od pełnego tankowania do pełnego tankowania spaliła równe 11,4l/100km prędkość do 100km/h. więc tu akurat chyba dobrze.. choć też z tego co czytałem to v8 przy prędkościach do 100 i cały czas w trasie bez postojów i zbędnego przyspieszania i hamowania powinna palić mniej - no chyba że się mylę :)
tak normalnie kręcąc się po mieście gdy już było zimno ale śniegu jeszcze nie było wychodziło ok 17l/100km
O świeczkach lamdach i wydechu piszę bo i tak mam zamiar zabrać się za te elementy czy to może mieć wpływ na spalanie? co jeszcze? hmm może ciśnienie w kołach?
Tak poza tym, do więcej na BP gazu nie zatankuje.... już 2 raz jechałem i samochód zaczął mi dziwnie pracować - słaby i nie równo na niskich obrotach po przełączeniu na PB przejechaniu kilku km wyłączeniu silnika i włączeniu go z powrotem przypadłość ustała. i jechał jak gdyby nigdy nic..... no chyba że tu też się mylę i to nie wina jakości gazu.
Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich i życzę wesołych świąt :)
PS. na co tak wgl warto zwrócić uwagę w E32, co warto wymienić? Osobiście zrobiłem podstawowe rzeczy.. tj: olej + filtry: skrzynia, silnik, termostat, płyn chłodniczy, sprężyny przód, zbieżność. w sumie jakiś wielkich problemów nie mam, na początku bałem się że dymi.. ale potem doczytałem że to tylko para wodna.