Service function -> chassis
Gdzieś w tej grupie szukaj inicjalizacji dynamic drive
Wersja do druku
Service function -> chassis
Gdzieś w tej grupie szukaj inicjalizacji dynamic drive
Dzięki cursor
Co do tych błędów dynamic drive
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...8761c451a2.jpg
To ustawiłem do każdego punkt zero i komunikaty znikły
Pojawił się tylko nowy
Predrive check
Czy to znaczy że ma zrobić kilka km i się zaadoptuje?
Mam przy nim jeszcze tylko kontrolke na zegarach czerwona dynamic drive
Rozwiązane
Jak mamy wyświetlone błędy w Ista wchodzimy w plan serwisowy i tam podpowiada ustawienie dla tych czujników wartości zero
Po tym trzeba wykonać procedurę Predrive check i jest ok
Witam
Koledzy mam problem. Od 7 tyś km (ostatnie 6 miesięcy) zapala mi się żółta kontrolka od DD (ogólnie 3 razy), raz zapaliła się czerwona (DD przestał działać, po zgaszeniu auta i odpaleniu wszystko wróciło do normy). Dzisiaj zauważyłem, że auto stoi przechylone na prawą stronę (stało 4 dni) odpaliłem auto, zapaliła się żółta kontrolka od DD. Auto pochodziło 10 minut. Zgasiłem, auto już praktycznie stało równo, lekko jeszcze przechylone na prawą stronę. Po odpaleniu auta nie zapaliła się kontrolka DD, ponownie odpalenie i kontrolka się pojawiła. Gdzie szukać usterki? W DD, czy w amortyzatorach z EDC (posiadam takie) Stan płynu od układu DD nie zmienia się od 7 tyś km, na ostatnim przeglądzie( 2 miesiące temu) mechanik nie zauważył wycieków z DD jak i amortyzatorów.? Z góry dziękuję za pomoc.
Jakie błedy pokazuje INPA ? Diagnostyka kompem bardzo ważna. Obstawiam problem w nadkolu za prawym przednim kołem http://www.bimmerfest.com/forums/sho...d.php?t=450240
No właśnie jeśli chodzi o Inpę to jeszcze jej nie ogarnąłem do końca, ale myślę, że w przyszły weekend będę znał błędy. Dodam jeszcze, że opuszczone jest tylko prawe tylne koło, jakieś 2 cm względem lewego
W inpie w Body lub podwozie masz Dynamic Drive i tam bodajże F6 będziesz mial opcję do kalibracji DD.
Musisz stać równo na twardej nawieszchni. Puszczasz kalibracje a auto przechyla się łapiąc punkty. Trwa okolo 30 sekund
Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
Dodam jeszcze, że dzisiaj zauważyłem, że cała prawa strona leży,nie tylko tylne koło. Zabieram się za instalacje inpy. Będę szukał błędów i spróbuje skalibrować.
INPA lub ISTA przy takim aucie jak E65 jest obowiązkowa. Stara fura ale nafaszerowana prądem i bez porządnej diagnozy kompem to nawet wróżenie z fusów nie pomoże.
Taki kod błędu wyskoczył i nie da się skasować:
5054 learn pressure sensor front axle
Wcześniej były jeszcze dwa przed skasowaniem
5057 learn lateral acceleration sensor
5055 learn pressure sensor rear axle
Poziom oleju mam między minimum a maximum. Przeczytałem te tematy i wszystko wskazuje na to, że muszę wymienić regulator napięcia,lub czujnik z tego co zrozumiałem
https://www.autoersatzteile.de/676557-bosch
czy orientuje się ktoś, czy te czujniki na każdą stronę są takie same?
(ewentualnie spróbować najpierw odpowietrzyć układ). Auto miałem 4 tyś km temu sprawdzane i akumulator jak i ładowanie było bdb. Będę próbował jeszcze zainstalować DISA i tam spróbować kalibrację DD. Nierozumiem jeszcze tylko o co chodzi z tym "blokiem zaworów"... po Vinie pokazuje mi 2 regulatory, tylko który ewentualnie wybrać?
https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/d...dnicy/vDM82458
I jeszcze spytam, czy mogę z tą usterką jeździć? Czy przechylenie auta nie będzie negatywnie wpływać na amortyzator EDC?
W INPIe też masz ten test zawieszenia.
Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
Koledzy byłem u mechanika i stwierdził, że mam do wymiany czujnik w bloku zaworowym (pompie) DD. (nr katalogowy 37206758704) ewentualnie może pomoże tylko przeczyścić wtyki ponieważ mówił, że są zaniki napięcia na tym czujniku. Czy ktoś się orientuje gdzie on się znajduje? Czy ktoś już go wymieniał i mógłby podzielić się wiedzą jak to zrobić?
Czujnik wymieniony, zrobiona kalibracja DD i wszystko wróciło do normy :)
Witam,
Od jakiegoś czasu mnie także dopadł problem z DD. Czasami jest ok a czasami zapala się żółta kontrolka i DD przestaje działać.
Przeważnie dzieje się tak po nagrzaniu auta (po kilkudziesięciu lub kilkuset km).
Błąd zaczytany impą to: 6278 - Predrive Check: circulation pressure temporary to high (possibly oil to cold).
Czy ktoś miał podobny przypadek? Nie wiem czy wymienić pompę czy to może czujnik ciśnienia DD?
Wymiana pompy rozwiązała problem.
Miałem pisać też to miałem tj błąd czujnika ale wystarczyło procedurę uruchamiania (odpowietrzania) włączyć i wszystko ok
Tak się dzieje jak się zapowietrzy i nie trzeba było nic wymieniać
To odnosnie pierwszego posta
Miał ktoś podobny przypadek z DD? A mianowicie przy teście systemu w lewą stronę przechyla się prawidłowo a w prawo tak aby aby. Co może być powodem?
A test przechodzi pomyślnie czy w tym momencie kończy?
Odczytaj błąd inpą. Ista nie podaje bezpośrednio przyczyny błędu
Wyskakuje mi bład 5D80 wytwarzanie ciśnienia zbyt wolne, tylnia oś stały, w czym problem? Auto nie przechodzi pelnej kalibracji DD wiec nie ma zakoczenia sukcesem tylko wywala ten bład? Po za tym nie swieci sie ani zółty check ani czerwony w aucie?
Bład ogarnięty, wykasowany, zrobiona ponowna kalibracja DD na idealnie płaskim podłoży , wczoraj bylo lekko pochyłe.
troche wstyd:) zakreciłem sie:D
Witam, może ktoś pomoże mi z błędem z którym nie mogę sobie poradzić w e66 730ld 2005? W czasie kalibracji wychyla za drugim razem mocniej auto i wyskakuje błąd czujnika pHA albo pVA. Zakładam, że chodzi tu o Vertical i Horizontal. Blok zaworów zmieniony bo i tak ciekł na zaworach, tylko czujniki ciśnienia na osiach zostały, czujnik przyspieszenia bocznego też zmieniony. Wszystko się kalibruje. Olej zmieniony i tylny drążek odpowietrzony.
Dokładnie to 5D7E: sensor pVA or sensor pHA defect
implementing warning air in front axle system,
może to kogoś naprowadzi, chociaż z tego co sprawdzałem, przedniej osi się nie odpowietrza, powinna sama.
Czym robisz kalibrację?
Próbowałeś kilka razy?
Próbowałeś pojeździć na bocznej ulicy i pobujać nim na boki?
Kalibrację robię INPa próbowałem kilka razy w różnych odstępach czasu. Auto w ciągłej eksploatacji i to po różnych nawierzchniach, na dziurach i zakrętach też. Objaw za każdym razem taki sam: mały przechył w jedną, mały w drugą, duży w jedną i przerwa bo błąd. Tak jakby czytał położenie skrajne z czujników na wahaczach i któryś był uszkodzony w maksymalnym punkcie o ile system DD z nich korzysta. W trakcie codziennej eksploatacji wszystko działa i nie mam z tym problemu. Raz mi się zapaliło na żółto ostrzeżenie ale był błąd, że ciśnienie w układzie za duże dlatego chciałem zrobić porządek z tym systemem. Dodam, że na starym bloku zaworów ale z tymi samymi czujnikami ciśnienia bo niestety w tym nowym były uszkodzone sytuacja przy teście była taka sama więc przynajmniej zawory w bloku nie są tu winne.
Z drugiej strony po takim teście były by pewnie błędy w nivo albo module kontroli świateł bo do tego pewnie są te czujniki ale nic tam nie ma.
Moduł dynamic drive nie bierze informacji z czujników wysokości na wahaczach.
Na Twoim miejscu pobrałbym ISTĘ i spróbował ponownie wykonać uruchomienie układu.
Jeśli nadal będzie problem, to jest tam osobna funkcja dotycząca problemów z uruchomieniem układu
Dlaczego wszyscy próbują odpowietrzać tylny drążek, skoro instrukcja serwisowa mówi wyraźnie że układ odpowietrza się w zupełności samoistnie....Nic się nie odkręca i nie upuszcza się żadnego oleju...
I mnie dopadł problem z DD , błąd pojawia się sporadycznie i znika z deski po kilku sekundach. Stan płynu był trochę za niski jednak po dolaniu błąd znowu wyskoczył. Wycieków nie widać , ładowanie jest na poziomie 14,4v . Wiem ze aku jest juz stare jednak po podladowaniu problem pojawił sie ponownie. Czy pomimo tego że ładowałem akumulator to on może być przyczyną ze względu ma wiek? Przed podłączeniem pod ładowarkę na postoju pokazywał napięcie 12.4v mierzone na klemach , ale gdy zmierzyłem je na bolcach pod maską tam było już 11.9v
Aku jak najbardziej może być przyczyną różnych błedów w aucie. Podjedź do kogoś kto ma urządzenie do sprawdzania stanu akumulatora. Najważniejsze jednak do jakiej wartości spada mu napięcie w czasie rozruchu. Może już być z 9 Volt a to nie wróży nic dobrego. Możesz to sprawdzić sam miernikiem.
Wartość napięcia podczas rozruchu spadła do 9,9V , rozumiem ze akumulator to padaka pomimo tego że kręci normalnie i nie było komunikatów o konieczności podładowania?
Jak założysz nowy to się przekonasz co znaczy "kręci normalnie". Ten Twój po prostu jeszcze "kręci" :)
Dziękuję jeszcze ostatnie pytanie :-) Czy koniecznie muszę kupować akumulator AGM czy może to być zwykły kwasowo ołowiowy?
Jeśli masz ogrzewanie postojowe i zamierzasz z niego korzystać to musi być AGM. Jeśli nie masz, to nie ma konieczności, ale AGM mimo wszystko jest wyraźnie wydajniejszy od zwykłego kwasiaka
No i zarazem raz tak droższy. Tak jak @Cursor napisał jak masz i używasz webasto to AGM .
Mam Webasto , ale ono włącza sie jedynie czasami w celu dogrzania silnika i tylko po jego odpaleniu. Nie korzystam z ogrzewania postojowego
Przepraszam ze post pod postem , Czy miał ktoś doczynienia z marką akumularów Tuborg? Mogę mieć nówkę 100ah 800a za 250zł
To polska firma z Mielca. Generalnie robi niezłe akumulatory ale trafiają się egzemplarze które po niecałym roku eksploatacji dostają zwarcia celi. Te wiadomości mam od kilku użytkowników ze środowiska TAXI.