...mam kumpla 2 sonda przed i po kacie bez kata i nie ma bledow. Zczytaj bleda, skasuj i poczekamy czy cos sie stanie...a potem bedziemy myslec. ;D
Wersja do druku
...mam kumpla 2 sonda przed i po kacie bez kata i nie ma bledow. Zczytaj bleda, skasuj i poczekamy czy cos sie stanie...a potem bedziemy myslec. ;D
tu sadze ze jest dobry dawca i nie jest drogo
http://allegro.pl/item690077816_bmw_...ne_czesci.html
i w dodatku będziesz miał legalny samochód
Nikoś - wg ETK katalizatory z e46 nie pasują do e38 ...
tak dlatego napisałem że dawca inaczej są wyprowadzone wyjścia , dlatego można przespawać ze starych
blad zczytany i usuniety. Kontrolka zgasla . Wszystko okej bez problemu
http://allegro.pl/item679927422_bmw_...alizatory.html
zapali się podczas stałej prędkości w trasie przy niskim wychyleniu przepustnicy po dłuższej trasie :)
wczoraj mechanik usunął mi katy( były zniszczone) tzn została sama osłona.Troche drazni mnie tem metaliczny dzwięk :/ czy jak załoze strumienice czy cos to pomoze??
strumienica nie wiele pomoże katalizator to jeden z najlepszych tłumików , sprawdź na allegro używane do 4,4 nie będą drogie a będą trwalsze niż tłumik typu płuciennik itp
http://www.masterpart.pl/advanced_se...egories_id=130
Ja bym się zainteresował katami firmy magnaflow ... średnica rurki kata to 2.25" czyli praktycznie taka sama jak w e38 do tego jest możliwość kupienia kata z wejściem pod sonde lambda ... Jak dla mnie ciekawa alternatywa tym bardziej że nie przekroczy 400 zł za sztuke ;)
Dobra a na jakiej zasadzie sprawdzić czy te na alledrogo nie są w gorszym stanie niż te które sie ma. I jak w ogóle poznać że katy są do wymiany oprócz tego że moc auta by spadała
Z tego co słyszałem, gdy katalizator padł, przepływ spalin zostaje mocno ograniczony, w skrajnym przypadku przestają lecieć spaliny z rury wydechowej (ktoś na forum pisał o czymś takim) :x Na Allegro sprzedawcy często robią zdjęcia wnętrza katalizatorów - jeśli widać siateczkę i nic nie jest tam wypalone, powinien być jeszcze w porządku.
A to chyba mogę być jeszcze spokojny bo u mnie jak silnik odpalę to z rur dmuchnie jak by śmigłowiec startował ;D muszę jeszcze sprawdzić jak np po trasie spaliny lecą.
A jak by przyszło kiedyś wymienić katy to z anglików pasują czy inne są?
wystrzegać się katów jeżdżących na lpg na ubogiej mieszance są charakterystyczne bo są bardzo białe w środku
Z angoli katy pasują,ja dziś w katowicach wymieniałem olej w skrzyni i przy okazji dowiedziałem sie ,że mam pęknięty jeden katalizator wewnątrz i mam z jednej strony silnika świece okopcone,tyle co go prawie zamontowałem [na allegro też kantują widzę.] trzeba odnależć gościa i pertraktowac inną sztukę ,żeby podesłał.Dziwiło mnie lekkie szarpanie na D ,przy ruszaniu teraz już wiem co jest przyczyną.
Pytanie, czy ktoś miał popękany kat i jakie były tego objawy,proszę o jakiś post w temacie.
Mam usunięte katy i wstawione strumiennice w 750i e38 2000r, ostatnio zapaliła się kontrolka silnika :roll: , jestem przekonany że znowu jakies problemy z sonda lambda- pierwszy raz kontrolka paliła sie po operacji, błąd zostął wykasowany. Poza świecąca sie kontrolką bunia pali więcej niż powinna :?
średnie spalanie wylicozne przeze mnie wyszło 20l/100km, poza krótkim starciem z 6 litrowa alpiną :D jeździłem dość spokojnie...
czy jedynym sensownym rozwiązaniem jest założenie katów z powrotem, czy można zrobić jakis innym myk?
Czy to sensowna oferta?
http://allegro.pl/item695507893_kata...0_idealne.html
Wydaje mi się ,że jakbyś namierzył kontakt gdzieś na allegro sprzedaje części z BM sprowadzonych z Anglii,chyba z okolic Skierniewic,mnie sprzedał katy do 535iA za 600 pln z przesyłką tylko jeden mi popękał i nie wiem czy w przesyłce ,czy gdzieś indziej,miałem do gościa tel. ale moja Motorola skasowała mi kilka nr-ów,akurat padło na ten.[łudząco podobne katy jak te co pokazujesz z allegro,właśnie starej generacji one są droższe niż do nowszych wersii].
--------
Potrzebuje opinii na temat popękanych katów, zależy mi czy to są objawy jak u mnie w poście powyższym , bo jeśli to nie katalizator? wymontuję i co znów robić jeśli będę w błędzie, myślę ,że ktoś miał podobny problem.pzdr...
hej czy tlumiki przelotowe wspawane zamiast kata beda chodzily tak samo cicho jak sprawne katy:)?
a herbatę pijesz z cytryną czy śmietaną?
krzywy z czym chcesz
Wyciąłem katy i jeden był cały a drugi miał dziurę jak na zdjęciu. Czy to mogło wpływać jakoś na jazdę?http://img19.imageshack.us/img19/699/20130601094400.jpg
Uploaded with ImageShack.us
A dla czego śmiac Ci się chce ? Jest coś co ma większy wpływ na zapierdzielenie katalizatora niż przebieg i jakośc paliwa ? A jechałeś kiedyś benzyniakiem z zatkanym katem ? Nie daj Boże turbo dieslem bo to odczuje kobieta :)
zapchany kat potrafi tak zaniżyc osiągi, że głowa boli miałem takie w e-32 730i o mocy 188KM i różnica do setki ponad 1,5s wynosiła
Panowie ja kupiłem swoje Bmw 740 z usuniętymi katalizatorami i chodzi bez proplemu dzwiek silnika jest taki sam jak z katalizatorami i z tego co mi sie wydaje lepiej sie zbiera, tak że smiało myśle że możecie wycinać katalizatory z silnikiem nic nie powinno sie dziać:)
Ja planuje wycięcie Katów na dniach. Tylko że ja spawam od samego silnika cały wydech z kwasówki a końcowe wydechy mam sportowe REMUSA 2 sztuki. Zrobie reportaż jak to wyglądało przed i po :)
Ma ktoś filmik jak pracuje M62TUB44 z opróżnionymi puszkami oryginalnych katalizatorów?
w e65 3,6 ktoś ma doświadczenie w wycięciu katów ?
U mnie dopiero dziwna sprawa. Wymieniałem łącze elastyczne na wydechu i zauważyłem brak kata :-) Został sprytnie usunięty bez rozcinania puchy. Na zewnątrz ani śladu prucia. To musiała być skrobanka :-) Becia chodzi normalnie E 65 730D.
Parę lat minęło i może jakieś postępy co do obejścia kata się pojawiły
Telepie mi się prawy katalizator w E65 735i
Mam dwie sondy przed i za katem
Miałem już kiedyś błędy katalizatorow i myślałem że to przez LPG więc założyłem tuleje na sondy za katem
Problem zniknął ale chyba czas je wywalić
Nie będzie błędów jeśli tuleje zostaną?
Jak mogę najszybciej sprawdzic czy kat jest zapchany? Pomiar spalin, demontaz? E38 M60b30, 730i. Vmax fury to 150km/h, chyba cos nie tak jak na ponad 200koni na papierze? :)
wykrecić sondy lub inaczej rozszczelnić wydech
No tak, ale wykrece sady, to znow nie bedzie z nich wlasciwych odczytow, sprawdze tak moc? Mam teraz problem, ze auto nie chce sie rozbujac szybciej niz 160km/h. Podejrzewam zapchane katy...
Sondy wykrecasz żeby było ujście spalin i przekonać się czy problem znikł jeśli tak Katy do wywalenia
Jesli sie potwierdzi diagnoza, to jakie katy mozna uzyc jako zamiennik do E38 730i? Ewenutalnie z innego modelu BMW moze cos podejsc? Nie widze tego duzo :(
Wywal całkiem i tyle
Daj znać jak z błędami
Tylko załóż tuleje na drugie sondy