a może lepiej żeby omijał takich jak Ty- wszystkowiedzących z "reszty zachodniego świata" ...Cytat:
Zamieszczone przez ginspirations
Co Ty możesz wiedzieć o wymianie mojego oleju ... i o tym jak moja skrzynia chodzi ...
Wersja do druku
a może lepiej żeby omijał takich jak Ty- wszystkowiedzących z "reszty zachodniego świata" ...Cytat:
Co Ty możesz wiedzieć o wymianie mojego oleju ... i o tym jak moja skrzynia chodzi ...
Bez względu na silnik roczniki 1994 i 1995 mają skrzynie automatyczne starego typu.Cytat:
Od roku 1996 do końca produkcji E38 wszystkie automaty to Steptronic.
Nie dotyczy rynku Amerykańskiego - tam do końca produkcji były automaty starego typu poza wersją 740iS gdzie był Steptronic.
Nie ma znaczenia czy Steptronic czy nie ,obsługa jest taka sama ,mam na myśli serwis.
W skrzyni bez Steptronica tez jest hamowanie silnikiem ,wiem bo tak u siebie mam :)
Generalnie nie wiem do czego ten Steptronic jest potrzebny ,chyba do tego żeby gadać ,że sie go ma :D
Moja skrzynia (5-HP18) ma 432 000 przebiegu ,zmieniam olej i filtr co 60-70 tys i wszystko gra :cool:
Cytat:
Zamieszczone przez ELVIS
Super, życzę Ci 1000000 :]
Steptronic to taki lift w e38 ... jest choć nie wszystkim się podoba... i nikt nie wie czy był potrzebny.
Faktem jest, że lepiej wygląda w kabinie :]
Tyle co sam powiedziałeś. Ciesz się że ładnie chodzi, bo daję głowę że do czasu... a potem pojawi się Twój post "co się dzieje z moją skrzynia".Cytat:
Zamieszczone przez sennapowieka
Super, życzę Ci 1000000 :]
Steptronic to taki lift w e38 ... jest choć nie wszystkim się podoba... i nikt nie wie czy był potrzebny.
Faktem jest, że lepiej wygląda w kabinie :]
Kolejna bzdura. Może tobie się nie podoba, bo nie masz tego "lftu", a fajnie było by go przecież mieć :] Potrzebny owszem nie jest, ale przydatny i umilający życie owszem.
Po prostu skrzynia ze steptroniciem to opcja. Mało tego jest nowsza i tyle w tym temacie. Z ciekawości jak hamujesz silnikiem nie mając steptronica?Cytat:
Zamieszczone przez ELVIS
ginspirations, czy jeździłeś kiedykolwiek ze skrzynią automatyczną bez steptronica?Cytat:
.......Z ciekawości jak hamujesz silnikiem nie mając steptronica?
Jak przyjrzysz się uważnie, masz tam dodatkowe pozycje 4,3,2.... One właśnie służą do hamowania silnikiem. Poza tym automat standardowy, wprawdzie w dużo mniejszym stopniu, ale jednak też wyhamowuje silnik, jak zdejmiesz nogę z gazu.
ginspirations jestes na forum dwa miesiace a nabijasz posty wszedzie choc sam nie wiesz o czym piszesz, na dodatek sadzisz sie do kazdego. Krytykujesz kolege za olej w skrzyni mowisz o skapstwie a zabijasz silnik gazem. Co do ASB to nie sa zbyt awaryjne produkcji ZF czego nie mozna powiedziec o modelach GM.
Po prostu skrzynia ze steptroniciem to opcja. Mało tego jest nowsza i tyle w tym temacie. Z ciekawości jak hamujesz silnikiem nie mając steptronica?[/quote]
Zdejmuję nogę z gazu i hamuję silnikiem,proste.
Szczególnie jeśli zjeżdzam z górki ,nie musze używać hamulca i nie przełączam na 2,3,4 :)
Co za typ ... :xCytat:
Znowu wiesz lepiej co mam ... :faint: chyba, że liftu nie odróżniaszCytat:
Zakończ pisać post za postem jak Ci kolega wyżej radzi ... pozdrawiam
dla autora postu- lektura http://forum.bmwautoklub.pl/printvie...7c27694c814fd7
Nikt jeszcze dotąd nie powiedział - że TYP SKRZYNI to jedno a STEPTRONIC (lub jego brak) to drugie.
W 740i były dwa typy skrzyń - 5HP30 do okolic rocznika '96 oraz 5HP24 od tego momentu wzwyż. Te dwie skrzynie różnią się mocno - choćby tym, że 5HP30 jest bez porównania większa.
Steptronic to dodatkowe "ręczne" sterowanie, które opcjonalnie można znaleść również w 5HP30 (nie wiem czy były 5HP24 BEZ Steptronic'a).
Co do awaryjności - spotykałem się z opiniami na korzyść jednej i przeciwko drugiej - jak i dokładnie przeciwnymi.
Czytając forum mam wrażenie, że żadne skrzynie BMW (właściwie producentem jest ZF) nie należą do szczególnie bezawaryjnych. Przez "bezawaryjne" rozumiem tu np. GM-owskie THR-700R4/4L60(E) czy skrzynię, którą BorgWarner robił dla Merca W126.
PS. jak masz C4 to muszę kiedyś "obmacać" przy okazji jakiegoś spota! ;D