Nadmiar oleju nie jest dobry dla silnika ...
Po to jest bagnet , że ma być między max a min ...
Kup wężyk - długi + duża strzykawa i możesz odessać przez bagnet - bez babrania się w misce - zrobisz to w 5 min za 5 zł i będziesz jezdził spokojnie ;)
Wersja do druku
Nadmiar oleju nie jest dobry dla silnika ...
Po to jest bagnet , że ma być między max a min ...
Kup wężyk - długi + duża strzykawa i możesz odessać przez bagnet - bez babrania się w misce - zrobisz to w 5 min za 5 zł i będziesz jezdził spokojnie ;)
No i chmurka dziś rano, mimo odessania oleju, rano auto zakopciło, w kolektorze jak pisałem wcześniej jest olej ( świeży ). Odma założona nowa, rurka w środku kolektora podłączona prawidłowo, a mimo to w środku kolektora jest olej.
Z jakiej innej przyczyny ( oprócz odmy ) w kolektorze może być olej?
np uszkodzone pierścienie tłokowe - silnik ma wtedy przedmuch do skrzyni korbowej , co powoduje wzrost ciśnienia i wydmuchiwanie oleju przez odmę ...
Jak pierścienie są juz do bani to by ciągle kopcił a jemu z tego co widze to raz kopci a raz nie hmm hmmCytat:
Zamieszczone przez xsilver
Kopci po przejechaniu jakiejś trasy a potem musi postać 10-15 minut i dopiero wtedy dymek - jedna chmurka lub chmura, i potem już nie kopci w czasie jazdy.
przedmuch może występować po porządnym zagrzaniu silnika ...
Wiec jak mam sprawdzic co jest uszkodzone?
Wiem tylko to ze to nie odma - jest nowa. Auto jest po wymianie oleju i uszczelek pod miskami.
Kolektor przy zmianie odmy byl oczyszczony, teraz znajduje się w nim swiezy olej, nie jest go tam jakos bardzo duzo, jak sie wsadzi ręke do kolektora to poprostu brudzi sie w swiezym oleju.
jak masz jakieś wątpliwości to warto sprawdzić kompresję ...
Cytat:
Zamieszczone przez xsilver
Czy mogę zrobić to sam czy muszę jechać do jakiegoś specjalistycznego warsztatu?
możesz zrobić sam jeżeli masz jakieś pojęcie mechaniczne .
Trzeba się zaopatrzeć w czujnik - a żeby pomiar był wiarygodny czujnik musi być dobrej jakości - a taki kosztuje - więc jeżeli masz zamiar to zrobić tylko raz to może lepiej oddać do dobrego mechanika ( DOBREGO) i niech to zrobi ...