Dopiero teraz zobaczylem watek. Jak wiesz jak to zrobic to mam kabel i inpe i moge podjechac po pracy.
Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka
Wersja do druku
Dopiero teraz zobaczylem watek. Jak wiesz jak to zrobic to mam kabel i inpe i moge podjechac po pracy.
Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka
Witam , ja w swojej miałem podobny przypadek , sterownik skrzyni nie widział czujnika obrotów wału i tak jak u Ciebie dme nie dawał pozwolenia na uruchomienie rozrusznika . Także dawałem rozrusznik do regeneracji zupełnie niepotrzebnie :redface:
Witam serdecznie , przepraszam za tak późną odpowiedz ale wracałem z Gdańska , problem rozwiązany . Panowie twierdzili że kodowali te 2 moduły o których mówił Sebek ale bez rezultatu . Powiedziałem że o 6 rano jestem po auto bo nie będę siedział w trójmieście cały miesiąc . Rano jak przyjechałem na warsztat okazało się że auto działa normalnie .
Podobno wzięli się ponownie za to kodowanie i ruszyło .
Za tą naprawę plus niepotrzebna regeneracje rozrusznika zapłaciłem 750 złotych , nie licząc lawety hotelu i masy nerwów .
Dziękuje za podpowiedzi przy usunięciu usrterki
Masakra to nawet nie kodowanie tylko coś co każdy posiadacz kabla i inpy może zrobić sam w Max 5 min. Na przyszłość lepiej zamów sobie kabelek który kosztuje grosze a może zaoszczędzić wiele nerwów bo nawet jak sam nie ogarniesz to możesz się połączyć przez Internet z kimś kumatym. Ale najważniejsze ze to nic poważnego.
Viptrans24 cieszymy sie razem z toba. Wypije za to browarka
Mam identyczny problem. Podejrzewałem już wcześniej, że stacyjka nie łączy się z silnikiem, dlatego kupiłem kabel i próbuję jakoś sobie z tym poradzić. Jednak zamiast rozwiązać problem, pojawiają się kolejne - mianowicie wygląda na to, że INPA którą posiadam wydaje się być w wersji, którą nie da się wykonać sparowania CAS ->DME. Wchodzę do menu "SILNIK" i tam da się wybrać tylko jedną opcję, co powoduje co prawda przejście do jego menu, ale z wyskakującym błędem:
Versions do not match.
Malfunction possible!
SGBD Verssion 4.000 (in INPA)
SGBD Verssion 6.000
INPA Version: 1.060
Wystarczy podmieć samo sp-daten? W jakiej wersji inpy da się to przeprowadzić tak, żeby działało na 100%?
... z 7er też tak się da :D. Wiem, bo tak robię z pomocą chłopaków stąd, bimmerfest i YT. Akurat dział e65 jest mega mocny.
Jeśli chodzi o miskę skrzyni, to ja mam najtańszą i popuściła tylko na korku (przy czym na korku, to nawet ZF puszcza - wiem z doświadczenia po mojej poprzedniej). Opędzlowałem go jednak silikonem do uszczelniania misek olejowych i jak ręką odjął. Polecam tubkę Reinza Reinzosil. Naprawdę fajny silikon - dużo bardziej wytrzymały, niż standardowe. Kosztuje pod 40zł/70ml, ale jest wart swojej ceny, jeśli coś wymaga naprawdę dobrego wspomagania uszczelnienia.
Co do problemu z odpalaniem, to niedawno był tutaj podobny. Odpowiedzialny był jakiś moduł startu pod szybą po stronie pasażera. Po jego wymianie wszystko wróciło do normy. Ponoć standard w naszych bolidach.
Tutaj macie łącznie ze zdjęciem - od postu bobson740 (#15): http://7er.pl/showthread.php/49016-E...e-odpala/page2
Dzięki za zainteresowanie. W temacie którego link wkleiłeś, problemem okazał się być zapaćkany olejem rozrusznik. Grzebałem już tam przy szybie, pod filtrem kabinowym od strony pasażera w celu sprawdzenia przekaźnika od rozrusznika i to miejsce mam nadal otwarte. Przekaźnik jest sprawny, z resztą zwieranie przy rozruszniku kabla sterującego do plusa powoduje kręcenie rozrusznika, ale zapłon nie następuje. Ten moduł o którym piszesz to IVM http://www.bimmerfest.com/forums/att...4&d=1338768677 Z tego co pisało kilka osób, IVM jest tylko w benzynowych silnikach, ja mam diesel. I to by się zgadzało, bo u mnie go nie ma, jest tam jakiś inny w metalowej obudowie, przypuszczam że to jest DDE. Czyżby był do wymiany? Może zimne luty po prostu? Miałem taką sytuację, że przejeżdżając przez przejazd kolejowy auto mi na sekundę wygasło, po czym wszystko wróciło do normy...
Coś nie styka ewidentnie - ja bym obstawiał, że albo coś jest obluzowane albo np. pancerz pękł i dotyka np. karoserii. Ja z elektroniki jestem słaby, wręcz się tego boję, bo wiem ile złego można zrobić przez nieudaną próbę nauki.
Moim zdaniem w dieslu powinien być też jakiś power module, który steruje odpaleniem z przycisku - dokładnie tak samo, jak w benzynie. Najlepiej zapytać się kogoś, kto dużo robi elektroniki przy takich autach.