ad3 czyli co 15 minut trzeba je ponownie załączać? a jakbym chciał spac w aucie to co 15 musze sie budzic?
ad4 gdzie dokładnie i jak ustawić godzine załączenia sie webasta?
Wersja do druku
nie może nikt mi odpowiedzieć n w/w pytania?
Cykl ogrzewania trwa 30 minut. Potem musisz uruchomić jeszcze raz.
Okazuje się że nawet niski poziom paliwa spowoduje że webasto się nie włączy albo wyłączy.
Witam mam podobny problem ale jeszcze nie zmobilizowałem się aby zajrzeć do auta na razie podłączyłem się z inpą i mam ten sam komunikat co ty. tylko że ty masz jeszcze coś o świecy żarowej w google przetłumaczyłem jako Zwarcie do masy
Obecnie błąd natomiast ten kolejny błąd mówi o wentylatorze powietrza komory spalania i tak jak wyżej zwarcie do masy. ale jak to ugryźć to nie mam pojęcia jak coś wymyślisz to daj znać jestem bardzo ciekawy co ci wyszło i jeszcze jedno pytanie czy z poziomu programu inpa można odblokować ogrzewanie kabiny? bo ja coś nie mogę
NO niestety jeszcze niedoszedłem co to może być z tym moim webasto za mało czasu wydaje mi się że moze to byc albo wiazka uszkodzona albo sterownik i stawiam na to drugie bo jak juz pisałem, że wszystkie podzespoły działają jak są podłaczone do 12V. Co do INPY to nieuaktywnisz ogrzewania kabiny, do tego celu jest potrzebny NCS ktory jest dolączony razem z inpą Podaje Opis co i jak zeby zadzialało :)
Odpal NCS. Zapłon - 1. Załaduj profil expert. F1,F3,E38,IKE.
przejdz do katalogu WORK w katalogu gdzie zainstalowales NCS.
Utwórz w notatniku plik potem zapisz jako i nazwij FSW_PSW.MAN
Skopiuj zawartość pliku FSW_PSW.TRC do FSW_PSW.MAN.
w pliku man,po skopiowaniu znajdz standheizung, zmień z nicht_active na active.
Potem Stacyjka w pozycji 2 zapłon lecz silnik zgaszony
wróćdo NCS kliknij na edytuj profil,
podaj hasło (repxet),
włącz w FSW_PSW odczytywanie MAN. OK.
Potem F3, Code Car.auto sie koduje
Gotowe :)
Witam, moja przygoda z nie działającym webasto dalej trwa i niestety nikt nie potrafi pomóc:( płytka sterownika podpięta pod program diagnostyczny "webasto" wykazała, że sterownik jest sprawny. więc juz naprawde nie wiem co może być przyczyną nie działąjacego ogrzewania, ręce opadają :(. Ps Może ktoś mi wytłumaczyć czy i jakie powinno być napiecie w kostce 6-cio pinowej X1 na pinach 2 i 6 bo tak własnie mam podpiete kabelki ? Zastanawiam się nad tym gdyż wszędzie jak czytam to niby powinno być podpiete pod pin nr 3 zamiast pinu nr 2 ( pin nr 3 odpowiada za temperature zewnętrzną czyli podpięcie do czujnika temp zewnętrznej a pin nr 2 odpowiada za wyjście diagnostyczne ) czy ktoś też tak ma podpięte webasto ??
Skoro nikt z forumowiczow nie zna się na webastach to może zna jakiś dobry zakład na śląsku specjalizujących sie w webasto ?? okolice Katowic
Niestety nie mogę pomóc :/
Mi też Webasto nie działało. W końcu się zdenerwowałem i zdjąłem nadkole, patrzę, a tam... Piec odłączony. Obie wtyczki i gniazda wyciągnięte i owinięte taśmą. Podłączyłem z powrotem i ruszyło z kopyta, najpierw zadymiło ostro (stało minimum 3 lata) i działa normalnie* do teraz. Także nie wiem, po co zostało odłączone...
* Dwa problemy?
1 - nic się nie dzieje po otwarciu drzwi kierowcy - a powinno się chyba włączyć? Może kodowanie potrzebne?
2- zdarza się, że po odpaleniu zimnego silnika i szybkim jego wyłączeniu webasto się nie wyłącza (wiatraki wnętrza również nie) więc może rozładować akumulator.
3- nie chce się z kompem połączyć, nie mogę odczytać błędów INPĄ
Jeśli ktoś wie, jak rozwiązać powyższe problemy to będę po stokroć wdzięczny :)
Witam. Odnośnie webasto to mój problem jest rozwiązany:) Metodą prób i błędów okazał sie zepsuty sterownik a dokładniej sterownik nie potrafił sie skomunikować z autem. naprawa sterownika pomogła. Webasto działa jak należy.
może być tak ze webasto ogrzewa tylko wnętrze??? nie kumam swojego wcale.. (-5stopni)rozgrzewa środek około 10 min i szyby odmrożone, w środku ciepło ale nie jakoś mocno tylko ze na plusie się robi i odpalam i zaczyna lecieć zimne wskazówka temp dopiero po paru kilometrach się rusza, wnioskując obstawiam albo padnięta pompkę albo coś z webastem...