Vaax wyrobisz sie na 20 w piątek? jak nie to podaj jakiś termin, godzine w niedziele? skoro sobota jest urodzinowa ;)
Wersja do druku
Vaax wyrobisz sie na 20 w piątek? jak nie to podaj jakiś termin, godzine w niedziele? skoro sobota jest urodzinowa ;)
jak coś to zaglądam tu jutro popołudniu i dostosuje sie do każdej godziny w piątek lub niedziele. Wiadomo że najlepiej w piątek o 20.00 ale jak większości pasuje później,wcześniej ja się dostosuje...
Panowie, ale umawianie terminów to nie ten temat i nie ten dział.
no to powróćmy do tematu:
- jak rozwiązać sprawę filtra odmy - jaki filtr zewnętrzny (o ile nie ma jakiegoś patentu aby zachować ten wąż od seryjnego połączenia odmy) i w jaki sposób to zamontować?
- jak ustawiony powinien być Blos, jaka lambda, wartość CO2 i CO żeby mieszanka była odpowiednia dla Blosa zapiętego za przepływomierzem?
- czy świece powinienem założyć standardowe (BOSCH W8 LPR lub NGKNGK V-LINE 15 ZGR5A) gdyż w tej chwili mam Briski Premium? - chodzi o iskrę - w Briskach mamy 3 punkty generowania iskry w pozostałych 1 - czy to może mieć wpływ na wystrzały??
Jeśli chodzi o węże w dolocie - nie mam wiedzy gdyż BLOS-y montowałem w różnych autach ale e32 m30b30 mnie ominęło. W innych autach starałem się dorobić przejściówkę z dodatkowym wejściem, pod który podłączony był dodatkowy wąż, a do tej przjeściówki był podpięty BLOS.Cytat:
Zamieszczone przez pit3er
Generalnie zawsze starałem się stroić BLOS-a tak, aby lambda oscylowała w okolicach 0,5-0,6 V.
Świece standardowe.
no właśnie problemem w moim m30b35 jest fakt że nie mam miejsca na blos'a pomiędzy przepustnica a przepływką... stąd musze zobaczyć na żywca jak to wyglada u innych :0
może wreszcie czas żebyś sobie naprawił oświetlenie komory silnika? ;)Cytat:
Ja ten problem rozwiązałem skracając o jedną sekcję rurę od filtra powietrza do przepływomierza (to owalne kolanko) i przesuwając przepływomierz bardziej w stronę błotnika. Innej możliwości nie widziałem ze względu na wlot odmy.Cytat:
Zamieszczone przez bmwe
;) spoko spoko - działa - p.s. jeśli masz ochotę mnie wesprzeć poradą to zapraszam jutro na 20 ;)Cytat:
Zamieszczone przez skalpel
o tym przesunieciu przepływki i krokowca juz dawno pomyślałem - więc widzę, że szedłem dobrym tropem kombinując jak to zapiąć...Cytat:
Krokowca?! To co nazywasz krokowcem choć nim nie jest powinno być absolutnie już za Blosem patrząc od strony filtra powietrza. Inaczej nie będzie auto chodzić na wolnych obrotach! Bypass przepustnicy z zaworem wolnych obrotów musi ssać już mieszankę powietrza z gazem.
rozpatrując jak zmieścić Blosa między przepływomierzem a przepustnicą, tak jak napisałeś, należy przesunąć przepływomierz, następnie trzeba skrócić gumę pomiędzy nimi i wcisnąć tam Blosa... po tym przesunięciu nie wiem czy nie będzie również konieczne delikatne przesunięcie "zaworu wolnych obrotów" w stronę przepustnicy (kilka centymetrów) po to aby wszystko ładnie sie mieściło - i tak jak mówisz "zawór" ten będzie za blosem... chyba, że samo przesunięcie przepustnicy pozwoli zmieścić blosa.Cytat:
Nikoś - ja nie mam nic do silnika krokowego - chodzi o korkowiec !!!
Nikoś, nie bij piany tylko przeczytaj co napisałeś, a stoi wyraźnie "kORkowiec"...
Wojtkowi chodziło chyba o literówkę "korkowiec"...
widze, że sylwekk już mnie uprzedził :P
Ktoś mnie pewnie zaraz posądzi o czepianie się i bicie piany ale akurat dla mnie z racji zawodu oczywistym jest, że ten zawór to nie jest silnik krokowy. Silnik krokowy jest to silnik, który przesuwa się o zadany kąt impulsem elektrycznym i zostaje w zadanej pozycji przy braku zasilania. Zresztą to wynika z jego budowy. Energię pobiera tylko wtedy gdy się porusza (zmienia kąt położenia wirnika). Zawór w m30b35 w e-32 jest to zawór sterowany symetrycznie zasilany w sposób ciągły sygnałem prostokątnym. W zależności od proporcji pomiędzy współczynnikiem wypełnienia dwóch sygnałów sterujących wychyla się bardziej w prawo lub w lewo. Po zaniku zasilania wraca do położenia spoczynkowego.Cytat:
Zamieszczone przez NikosWariat
Nikoś powiedz mi czy blos który nie jest założony w lini prostej (nie mylić z kątem pochylenia) moze miec wpływ na strzały gazu...
Kąt nie ma znaczenia. Byle Blos był jak najbardziej pionowo i żeby układ od Blos-a był szczelny.
ja jeszcze nie miałem okazji go założyć :) ale widziałem rózne formy montażu... stąd moje pytanie... co do wydajnosci to mam przykład Cadillaca z silnikiem 8.2 który ma blos'y i działa rewelacyjnie a koni ma grubo ponad 370KM.. więc ja już zgłupiałem co i jak... czy zakładac tego blosa czy zostawic to co mam... kurcze.... potrzebuje wyłącznie oddławic benzynę.... sekwencja nigdy mi się nie zwróci...
tak ma dwa blosy...
faktycznie, kiedy blos założony był przed przeplywomierzem - nie przed samym tylko powiedzmy w połowie ukł. dolotowego ( i dodam że mam dolot ze stożkiem który zachowuje długość oryginalnego filtra) to przed samym strzałem poczułem tzw "przymułę" a oba strzały odbyly sie podczas dodawania gazu wlaśnie od ok. 1500obr/min... czyli wg wcześniej wymienionej teorii mieszanka była sztucznie wzbogacona...
no zaraz, jeśli ja dobrze czytam to co napisano wcześniej, to mieszanka jest sztucznie wzbogacana gdy blos jest pomiędzy przepływomierzem a przepustnicą a z tego co piszesz i co pokazywałeś na spocie blos miałeś tuż za filtrem...
Coś tu się zaczyna mieszać. Ustalmy nomenklaturę: Blos przed przepływomierzem - urządzenie zamontowane zaraz za filtrem powietrza czyli na początku układu dolotowego, Blos za przepływomierzem - urządzenie zainstalowane pomiędzy przepływomierzem a przepustnicą.
Wzbogacenie powinno zachodzić w drugim przypadku. W przypadku opisanym przez pit3ra doszło pewnie do zubożenia mieszanki (zakładając, że ma Blos-a przed przepływomierzem).
Nikoś, próba zasymulowania działania Blosa na sekwencji nie odda realnej pracy tego urządzenia. Mimo wszystko będę się upierał, że lekkie ubogacenie jest pożyteczne. W przypadku zubożenia strzał jest gwarantowany.
Cytat:
Zamieszczone przez NikosWariat
a nie odwrotnie? z tego co pamietam sztucznie wzbogacona miala byc mieszanka z blosem przed przeplywką? tak pisali koledzy powyzej...
No to tu się Nikoś chyba pomylił.....Cytat:
dobra mam blosa....
Teraz pytanie... czy można założyc blosa bezpośrednio np: z filtrem stozkowym??
Czyli blos z od razu zamontowanym stożkiem...??? tuż przed przepływką :)
Ja będe zdania że zakładam przed przepływka....
czy trzeba zachować długość układu dolotowego..?
panowie widze ze duzo jest opinii na temat blosa, ja w e34 m20b25 założyłem blosa za rada firmy z Tarnowa między przepływomierz i przepustnica tylko blos jak najbliżej przespustnicy, pojechałem z domu do tarnowa - w jedną stronę około 150km - po wcześniejszym umówieniu się w tarnowie , spędziłem 1 godzine na regulacjach i silniczek pracuje jak nalezy przyśpieszenie takie jak ma być , żadnych strzałów, na benzynce zapala bez zająkniecia, spalanie na poziomie do 12l na trasie miasto do 15l nie oszczędzając, blos po to został wymyślony i zalecenia montażu przy przepływkach klapowych poniewaz podciśnienie wyciąga tylko tyle gazu ile faktycznie jest potrzebne w danej chwili. Z pozdrowieniami Z Bieszczad.
hmmm - zakładałem go u siebie również przed samą przepustnicą i był problem z wolnymi obrotami - masz założoną kompensację? Możesz porobić jakieś foty? albo szybki schemat blokowy gdzie wszystko sie znajduje - odma, regulator wolnych obr, kompensacja itp...
Pozdr!
Kolego pit3er, właśnie jestem w fazie montażu blosa w e32 z silnikiem m30b30, montuje go tak samo jak e34 m20b25 i oczywiście wyjazd do Tarnowa na regulacje, jak skończę montaż wstawię parę fotek z całej operacji, a jaki masz reduktor - parownik ja miałem brc i szczerze mówiąc wyrzuciłem go , kupiłem OMVL i pracuje jak lala. Aha żadnej kompensacji nie robiłem przy silniku m20b25 więc i przy tym nie będę robił..
Hej, u mnie siedzi BRC AT 90E, który był "zaślepiony" z całą instalacją na aucie przez 2 lata.
Czekam na fotki... POzdr!
witam właśnie tez miałem brc i go wyrzuciłem, myślałem że dzisiaj wszystko poskładam ale okazało się ze średnica gum jest za mała, jutro kupie przewód gumowy do połączenia przepływki z blosem i blosa z przepustnica plus złącza do silnika krokowego i odpowietrzenia silnika.
Oto zdjęcia po zamontowaniu blosa w 730 z silnikiem m30b30 z oryginalnym filtrem powietrza
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...3088f8836.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...17c2f5aa1.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...66ea3a8a6.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...0b727a2ed.html
kumpel w swojej e32 3.0 też miał tak zamontowanego blosa ...strzelał ,wymieniliśmy świece i przewody.I od tamtej pory nie strzela :PCytat:
Zamieszczone przez parysarab
Przy gazie podstawą jest aby układ zapłonowy pracował bez zastrzeżeń, na tym układzie nie ma co oszczędzać, za samą kopułkę bosch dałem 250, kable prawie 400.
Przerabiałem i to ;) (bum rozwalił mi klapę i palec w deszczu - 6 kabel świecił :razz:) - założyłem zew. filtr odmy, dedykowany stożek i reg. przepływkę.Cytat:
Zamieszczone przez parysarab
Co zostaje? ;)
OMVL (250 zł i ?) ver sekwencja (~1500zł i :cool:) ;)
ja do tej pory nie spotkałem się ze strzałami gazu jeżdżąc czy to na blosie czy to na mikserze, kwestia regulacji i szczelnego dolotu powietrza - układ filtr powietrza itd. w e34 jak miałem blosa nie bałem się dać silnikowi popalić jeżdżąc na gazie czy to na mieście czy to na autostradzie - prędkości rzędu około 200km. teraz testuje e32 i jak na razie silnik odżywa powoli po jeździe na mikserze i zwężonym dolocie. jeżeli chodzi o regulacje blosa to jedynym gościem w Polsce jest Pan Oleksys z Tarnowa z wiadomo jakiej firmy. Sam tam regulowałem i byłem zadowolony nawet po jazdach próbnych.