HTN czy ty poradziłeś sobie skutecznie zewnętrznym separatorem ? a jak inny posiadacze 3.0D 231km ??? mógłby ktoś się jeszcze wypowiedzieć kto miał/ma taki problem ?
Wersja do druku
HTN czy ty poradziłeś sobie skutecznie zewnętrznym separatorem ? a jak inny posiadacze 3.0D 231km ??? mógłby ktoś się jeszcze wypowiedzieć kto miał/ma taki problem ?
Nie, separator wciąż przepuszcza jakąś tam część lotnej części oleju. Separator dużo zatrzymuje, ale ma też swoje wady, bo zamontować go u nas w BMW jest naprawdę trudno, a łatwo zrobić to nieumiejętnie i przez to mieć później problemy np. z uszkodzeniem uszczelnień dolnej części silnika - wał, czy uszczelka miski olejowej. Trzeba montować separator o maksymalnie dużym przekroju wlotów i niezaginające się węże (np. paliwowe od kombajnu Bizon). Opisałem to w wątku "oil catch can" tutaj na forum.
U mnie w 730d nie ma żadnych problemów z ubywaniem oleju. Po kupnie auta kupiłem nową odme w ASO i kompletnie nie wiem o czym piszecie:biggrin:
Też mam odme z ASO i problem występuje dalej. mi się wydaje że należało by zajrzeć do turbiny i że to ona puszcza
Tak też może być, jeśli masz bardzo duży ubytek. U mnie przez odmę idzie jakieś 200ml na kilka tysięcy km. Powiedziałbym, że są to śladowe ilości.
Jaki olej silnikowy lejesz? Z moich doświadczeń - im rzadszy olej i im gorszy jakościowo, tym przez odmę bardziej jest pompowany. Ja separatora fabrycznego nie mam w ogóle - sama puszka, pusta w środku. Być może ten oryginalny jest faktycznie lepszy.
No właśnie na jakim oleju jeździcie?
Motul X-clean 5W40. Czasami zmieniam na X-clean+ 5W30. Zależy co w hurtowni akurat tańsze.
Ktoś jeszcze się wypowie?
motul x-clean + 5w30. litr oleju na 5tys km przez odme.
Litr dolewasz przez to.ze odma.zle dziala?
Czy nowa.czy stara odma caly czas ubywa?
na dniach zaloze nowa z ASO bez filterka, jak dalej bedzie ubywac, to dorzuce filterek. obawiam sie tylko ze z filterkiem silnik zlapie objawy "zatkanej odmy"
silnik pracuje cicho, rowno, nie puszcza dymka czy to po odpaleniu przy przy gazie w podlodze, pali na dotyk 275kkm nalotu.
W sumie nawet nie wiem jaki mam olej. Na pewno jest to 5w30 , koleś leje to z beczki którą zamawia z ASO więc to pewnie castrol
U mnie finalnie branie oleju zakończyło się nie remoncie silnika. Nowe tłoki, panewki, planowanie głowicy, rozrząd, uszczelniacze itd...
Jeżeli dmucha odmą to po prostu silnik jest zniszczony i tyle. Przyczyniły się do tego zbyt długie interwały wymiany oleju.
Sam oceń:
https://youtu.be/g7Tc-YkJRxk
W opisie do filmu jest link z testami innych olei.
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Nie zgodzę się z Tobą. Wymieniłeś dużo rzeczy, ale niekoniecznie one są odpowiedzialne za branie oleju. Najprościej to sprawdzić w taki sposób - włączasz rozgrzany silnik, podnosisz bagnet i patrzysz, czy idą tamtędy spaliny. Jak wali spalinami, wtedy silnik jest zużyty. W przeciwnym przypadku nie ma konieczności wymiany wszystkiego. Jeśli silnik bierze nadmiar oleju, to można wymienić ewentualnie uszczelniacze zaworowe, co jest o wiele tańsze, a przy dzisiejszych sprytnych urządzeniach, nie ma nawet konieczności ściągania głowicy. Turbo też można ewentualnie oddać na wymianę uszczelnień.
Wygląda to mniej więcej tak (nie sugerujcie się opisem - gostek ma pierścienie wyjechane do cna):
https://www.youtube.com/watch?v=cFjLwNNTzXE
Tutaj jaki jest objaw, jak turbo puści na uszczelnieniu:
https://www.youtube.com/watch?v=403sAo6mhSM
To z pewnością przyczynia się do zniszczenia silnika.
Ten film z porównaniem olejów dużo mi nie powiedział. Nie jest to moja mocna strona, jak by chodziło o naprawy blacharskie to mógłbym się wypowiedzieć jak np wyrównać element bez grama szpachli :tickled_pink:
Nawet bez natrysku. Może kiedyś zobaczymy się na zlocie to ocenisz linię mojej e32 ;-)
Olej, poza jakimiś bardziej wyszukanymi właściwościami, jak spienianie, ma kilka najbardziej podstawowych funkcji w silniku:
1. Smarować bez przerwania filmu olejowego a tym pośrednio obniżać temperaturę między elementami ciernymi, w maksymalnie szerokim zakresie.
2. Zachować silnik w częstości, żeby elementy nie zarosły nagarem - nie miały problemów w wykonaniu poprawnych ruchów w pełnym zakresie; tutaj zawiera się pojęcie koksowania oleju i zawartości środków rozpuszczających.
3. Zachowywać parametry mimo starzenia się, zwiększającej się zawartości brudów ze spalania i zawartości wmieszanego paliwa.
Parametry smarowania można pominąć, bo w codziennym użytkowaniu i przy świeżym oleju (niezależnie od marki) są one zazwyczaj wystarczające. Bardziej kluczowe dla zużycia są punkty #2 i #3. Jeśli olej koksuje (wypala się zostawiając nagar), to zakleja nimi rowki pierścieni, kanały olejowe, blokuje popychacze hydrauliczne. Do tego, dostając się do komory spalania (a dostaje się zawsze, choćby nie wiem jak był szczelny silnik), zostawia bardzo twardy nagar w układzie wydechowym, a także przez odmę, która w żadnym aucie nie jest w 100% wolna od oleju, zalepia dolot w połączeniu z syfem z EGR.
W taki sposób nasze silniki powoli się duszą brudem.
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Bardzo fajnie się temat rozwinął