Kupiłeś nie odpowiedni zestaw widocznie ,ja mam w swojej EIBACH -30 o wszystko siadło idealnie i znam parę e38 ,że sa zadowoleni.
Wersja do druku
Czepiacie się kolegi, że obciął sprężyny, ale nikt nie widzi tego, że chce kupić dedykowane.
Elvis, springi za półtora baku paliwa nie będą różniły się bezpieczeństwem od tych ciętych diaksem.
Ciekawi mnie fakt, że w przypadku zakupu opon większość z tych co tak krzyczy nt. bezpieczeństwa itp. nie jest już tak ortodoksyjna w swoich poglądach w kwestii prestiżu, przepychu, luksusu i bezpieczeństwa i kupuje nie tylko te nowe ze średniej i najwyższej półki cenowej, ale też tańsze chińczyki albo i (o zgrozo) używki. A umówmy się - opony mają kilkukrotnie większy wpływ na nasze bezpośrednie bezpieczeństwo niż sprężyny. Nawet te cięte diaksem.
I tutaj się mylisz bo za Eibachy do mojej e38 płaciłem około 650 zł. kpl ,więc około półtora baku paliwa.
Słowo prestiż na tym forum jest najczęściej nadużywane :becky: ,a co do opon to trochę nie trafne porównanie bo springi się kupuje na lata ,a opony niekoniecznie , ale oczywiście ja się osobiście zgadzam ,że lepiej kupić opony nowe .
Pokaż mi link do tego zestawu Eibacha Andrzeju ;)
Ireczku nie mam linka , bo ja nie kupowałem springów z żadnego linka :cool-new:
Kosztują koło 8 stów i od razu mówię nie że nie obniżają tyle co mają obniżać
Tak jak pisałem wcześniej u mnie obniżenie było prawidłowe i u kolegi bo mu springi osobiście załatwiałem do 750 il ,więc mamy zupełnie inne auta.
Napisałeś wcześniej ,że tył Ci siadł 15 mm ,ale weż pod uwagę ,że tył już Ci dawno siadł od starości w przeciwieństwie do przodu.
Więc ostatecznie najbardziej widoczne jest obniżenie przodu ,a jeśli producent zapewnia obniżenie np -30 przodu i tyłu to od wysokości fabrycznej nowego samochodu , a tej wysokości na pewno nie ma z tyłu przed założeniem springów obniżających.
Co do ceny ,nawet jeśli kosztują 8 stów ,to nie jest chyba kosmos za nowe , powtarzam nowe springi :usa:
Inaczej... Za te 650 PLN kupiłeś 2 czy 4 sprężyny?
Szacun, cena rewelacyjna. A jakie to obniżenie jest?
-30 przód i tył.
Aczkolwiek patrząc na auto Andrzeja to tam jest obniżenie -45/-45
Leży na glebie konkretnie.
tańsza alternatywa: http://allegro.pl/jamex-sprezyny-35m...243086279.html . ktoś miał te jamexy jak to stoi i czy po jakimś czasie kompletnie sie nie sklepuje?
będę mógł coś więcej napisać bo kupiłem Jamexy -35 na przód od kolegi z forum, a że z tyłu pękła mi jedna sprężyna już kupiłem na tyl nowki Jamex -30 ;)
Jamexy podobno są bardzo mięciutkie co mija się z założeniem montażu sportowych springów ;)
Obawiam się że seryjny amor będzie po prostu dobijał.
jeszcze nie dotarły z PL :(
Spoko, ja wprawdzie nie mam jeszcze E38 ale powoli bede sprzedawac swoja E60 i szukac 740i E38... wole starsze beemki te nowsze nie maja tego smaka :D I juz mam koncepcje na kola do e38. 20 cali Et25 przód 9,5j , tył 11j i zastanawiam sie czy uda mi sie to zglebić na tak duzych kołach samymi sprężynami...
wg. mnie BMW się skończyło na e46 e39 i e38 :eagerness:
Zgodze sie z tym w tym sensie ze te starsze modele maja smaka, cos charakterystcznego czego te nowsze nie maja. Nie wiem jak to opisac ale to sie czuje, co nie znaczy ze nowsze beemki to kupy, super sie nimi jezdzi sa piekne młode i lśniące ale... no właśnie brakuje im tego czegoś co dla mnie jest ważniejsze od wszystkich tych cech nowych beemek które wymieniłem.
no właśnie czegoś im brakuje, wyglądu haha
Jeżeli ktoś ma jakieś sprężyny na ori amorach bardzo proszę o zdjęcia z opisem jakie obniżenie :)
W moim watku powitalnym z e38 sa foty ori amor ( nowy ) + jamex -35 przod , albo gdzies na fotach z poprzedniego zlotu
http://images63.fotosik.pl/862/f1517bc6ee06176a.jpg
Na tej fotce jest jamex 35 z przodu? Jak oceniasz jego prace? Jest sztywniej niz seria?
Tak na tej focie juz jest z jamexem , bylo sztywniej ale nie bylo tragedii jesli chodzi o sztywnosc, lepsze prowadzenie , poza tym opony byly z ori rozmiaru wiec nie byly jakies sledzie , ta fota byla z wczesnej wiosny zaraz po zalozeniu , potem jeszcze minimalnie sie ulozyly i bylo super, mialem w e32 jamex -30 i podobnie , teraz zakladam -45
Zajebiście, dzięki Twojej fotce teraz według moich odczuć wystarczą sprężynki -45 na przód i -30 na tył do kół 20 calowych żeby to zajebiście wyglądało. Ale jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś zdjęcia rónwnież springow na tyl to bardzo prosze o zdjecia!
http://7er.pl/showthread.php/38039-F...9-ZLOT-7er-pl-!
przeleć się po fotach , po kołach poznasz moją albo po blachach PKE , jeździły już ok pół roku ( min. 5 dni w tygodniu ) i zeszło ciut niżej
Stylingi fabryczne 18 cali + opony w fabrycznym rozmiarze na te kola 8 + 9 cali
żeby nie zakładać nowego tematu :)
sprężyny Jamex -35 (kupione od kolego z forum silnik 2.8 moja 3.5) problem polega na tym, że przy pełnym skręcie opona dotyka nadkola :(
opony standard 235/50/18
http://i59.tinypic.com/2dl0oeg.jpg
co można zrobić, niższą oponę ?
No kupiłeś sprężyny do r6 a masz v8, zmień sprężyny do odp wersji silnikowej i po problemie. Odpowiednio dobrane to i -45 nie dotyka opona do nadkoli.
Masz odpowiedni profil opony?
tak opony ori rozmiar
link do katalogu Jamex
http://www.jamex.com/shop/Subgroep_l...Model=7+SERIES
te same idą do 2.8 4.4 5.7 , wiec dziwne ze u mnie nie grają :(
dużo osób na forum poleca Jamex
czyli gdzie leży wina ?
za krótkie sprężyny ?
Za bardzo siadają , lub są za stare.
Nie wiem czy kupiłeś nowe.
sorry za post pod postem :(
szukam nowych Jamexów ( narazie wróciłem do ori :( )
tył już nowe Jamex -30;)
i teraz pytanie ma ktoś linka do sprężyn do 735i bo ja szukam i nie ma na Allegro :(
jakie jest bezpieczne obniżenie do seryjnych amorów ?