Duża, niema poprostu opcji Bluetooth i innych, inne menu, grafika itp
Wersja do druku
Duża, niema poprostu opcji Bluetooth i innych, inne menu, grafika itp
Sam to robiłem i zeszło dość długo bo na polskich forach do tej pory nie było nic na ten temat, na zagranicznych forach można dopiero coś znaleźć
Dlatego zrobiłem ta instrukcje, wszystko działa jak w oryginalnym polifcie
Dziś robiłem upgrade zdalnie przy 750 03.05r w tzw półlifcie i po wielu problemach ogarnąłem temat już do perfekcji
Zaktualizuje jutro instrukcje jeszcze
Moje auto jest 12/2003, czyli teoretycznie muszę tylko dorwać nowszy model modułu TCU i reszta jest niemal plug-and-play. Obecnie mam słuchawkę bluetooth w aucie (638 CAR TELEPHONE PROFESSIONAL). Gdy ją wyłączę, telefon jest w stanie zobaczyć auto, ale nie jest w stanie się sparować. Nie patrzyłem jeszcze jaki mam dokładnie moduł bluetooth.
Przekodowanie na "$633 - Instalacja tel. kom. Business" sprawia, że w ustawieniach pojawia się opcjach "telefon/parowanie" ? Obecnie czegoś takiego nie mam.
PROŚBA DO ADMINÓW:
Warto byłoby przenieść post twin7 z poprzedniej strony do poddziału "Instrukcje".
Kupiłem już moduł TCU i zaczynam czytać jak to wszystko zakodować itd..
Kodowałem juz rózne rzeczy NSC Expertem, ale nie bawiłem się w zmianę FA (a należy zmienić z $638 na $633 - Instalacja tel. kom. Business oraz zmienić VIN) a VIN zmieniałem PASOFTem w E39. Nie znam narzędzia WinKFP oraz Tool32 i nie wiem specjalnie do czego służa.
Pomożecie w temacie?
Mam już moduł ale mam problem ze zmianą FA. Usunąłem $638 i dodałem $633 w NSC Expert. Idąc dalej F6 (back), potem F4, wybieram TCUM a następnie wybieram F2 (change job) aby wybrać FA_WRITE ale u mnie tego nie ma. Jest tylko:
Załącznik 8322
Co robię źle?
Wiem, że FA musi być zapisane we wszystkich ECU czyli CAS i LMA, tak jest u mnie. Później dalsza robota przez Tool32.
I co ktoś pomoże? Czy zmianę $633 robi się na starym module czy już na nowym TCU? Czy z półliftami (03.2005) jest troszkę inaczej?
Chętnie bym Ci pomógł ale ja włożyłem tylko moduł, a kodowaniem zajął się ktoś w warsztacie... Niemniej jednak trzymam kciuki za powodzenie operacji i sam chętnie się tego nauczę, tylko ciągle mi brakuje czasu na zapoznanie się z kodowaniem.
Łukasz a masz gdzieś spisany numer tego modułu? Działa wszystko w 100%, czy masz od innego modelu tak jak ma twin7? Powoli rozglądam się za jednym dla siebie.
@Amigo: Daj znać jak Ci się uda, moja wiedza w temacie kodowania jest na tę chwilę zerowa, więc nic nie pomogę :/
Jak na razie duuuzo czytam przeglądając również fora zagraniczne. Nie chcę się bawić metodą prób i błędów bo może się to źle skończyć choć wydaje mi się, że wiem już całkiem sporo.
Kodowałem zmienione moduły w E38 np LCM1 na LCM3, zmiany VIN a w E65 tylko samo kodowanie modułów np DRL.
Opcja dodania bluetooth to już trochę więcej zabawy.
Nie jestem pewny czy MMI u mnie nie wymaga wymiany chociaż rocznik 03.2005, czy samo kodowanie wystarczy aby pojawiła się opcja PARING. No i oczywiście problemy wyżej już opisane mocno hamują mój zapał
Zacytuję swoje pytanie, choć raczej nie dostanę odpowiedzi, bo twin7 jest nieaktywny od jakiegoś czasu.
Domniemam, że przekodowanie na $633 powinno spowodować, że wyświetli się opcja parowania tak jak np na TYM filmiku. Tak samo domniemam, że potrzebny jest właśnie ten nowszy MMI (dostępny od ostatniego rocznika przedliftów), aby ta opcja w ogóle była dostępna.
Tylko własnie jak to zmienić na $633?
Tego nie wiem. Z tego co widzę w instrukcji twin7 jest błąd. Auta do 03/2005 (a nie jak napisał do 03/2003) wymagają wymiany MMI także. Moje pytanie jest takie, czy to wymaga też wymiany modułu iDrive?
No właśnie. Chyba masz rację. Jak do 03.2005 to by się zgadzało, bo ja mam z tym problemy. Pairing się samo nie pojawi po kodowaniu tylko wynika to z innego softu.
Nie widziałem nigdzie wzmianki o tym, że coś trzeba robić z modułem iDrive, więc zakładam, że tego nie ruszamy.
Potwierdzam, w E65 z XI.2003 r. gdy kodowałem dzięki bezpośredniej pomocy kolegi "twin7", oprócz wymiany modułu TCU, musiałem dokupić MMI z modelu poliftowego. Modułu iDrive nie ruszałem.
Dzięki wymianie MMI mam dosyć mocno zmienioną grafikę, oraz doszły nowe funkcje (np pomiar poziomu oleju)
Pozdr.
No i udało się. Okazało się, ze mam MMI poliftowe i wszystko działa jak należy, póki co.
Jedyne co zrobiłem to zmiana FA na $633 i kodowanie TCUM pustym plikiem MAN. Nie zmieniłem VIN w Tool32 bo nie wiem dlaczego, ale nie mogłem się połączyć z plikiem TELE60_3.prg (tak jakby program nie był aktywny). Błędy w ISTA usunąłem i wszystko działa (błędów nie ma póki co - sprawdzałem 3 razy).
Działa bluetooth, mam opcję pairing oraz działa również klawiatura.
Tak w ogóle to wie ktoś z Was jak zmienić VIN przez Winkfp? Ja się z tym połączyć? Nie wiem czy jest to kwestia jakiś ustawień.
Amigo, a jak wygląda kwestia przycisku SOS? Nie wyświetla błędu przy uruchamianiu auta o nieaktywnym systemie SOS? Mi osoba kodująca auto marudziła, że miała dużo roboty, bo nie bardzo sobie mogła z tym poradzić i "całe auto na nowo stawiać musiała".
Dzisiaj instaluję ISTĘ i programy wchodzące w skład BMW Standard Tools. Mam nadzieję w weekend trochę przy tym posiedzieć. Najpierw jakieś kodowanie NCS'em (np. automatyczne ryglowanie drzwi po ruszeniu), a później chciałbym do innej E65 włożyć nowy moduł TCU i dokodować bluetooth samodzielnie. Ma takie samo wyposażenie jak moja, tj. telefon professional, więc nie łączy się przez bluetooth z inną słuchawką niż fabryczna.
Mam nadzieję, że trochę pomożesz jak będą problemy ;-)
U mnie o dziwo nie ma żadnego komunikatu, ani nawet błędu i nie mam pojęcia dlaczego tak jest u innych. Dodam, że nie zmieniłem VINu w module bo mam jakiś problem z Tool32 który muszę ogarnąć i wszystko działa perfect póki co. Jakby się miało coś pojawić to by już się pewnie pokazało. Dzisiaj spróbuje ten przecisk wcisnąć i zobaczymy co będzie.
PS ryglowanie wyłączyłem bo mnie wkurzało.
Tylko delikatne przyciecie jednej kostki aby weszła w gniazdo i to wszystko. Generalnie plug&play. Aha. Jeszcze musiałem przyciąć mocowanie modułu bo mi się przewód od bluetooth nie mieścił bo był inaczej skierowany.
Właśnie się dowiedziałem, że jeżeli jest system 64bit to Tool32 i WinKfp to te probramy trzeba uruchomić jako administrator. Będę próbował wieczorem co nie zmienia faktu, że VINu nie zmieniłem.
Połączyłem się z tool32 i nie mam opcji zmiany VIN i tak sobie myślę, że nie wszystkie moduły m.in. TCU tego wymagają i mają przypisany VIN. W przypadku mojego modułu wszystko jest tak jak powinno. Czysta przyjemność :-)
Dokładnie tak jak pisze "Amigo". Nie przypominam sobie tylko konieczności zmiany mocowania TCU, była tylko drobna korekta wtyczki nożykiem. Z tym, że ja mam przedlifta, ale po małym lifcie , który był w III.2003 r. W autkach, które były zrobione przed III.2003 r. potrzebna jest właśnie ta zabawa z przekładką pinów i wtyczek.
Pozdr.
Właśnie o to mi chodziło, ja mam auto 12/2003, czyli wiązki powinienem mieć już takie jak w polifcie i nie potrzeba przerabiać wtyczki :)
I jak zrobiłeś wszystko?
Zależy kogo pytasz. Ja się tylko przymierzam do podmiany bluetooth, ale jeżeli faktycznie muszę też zmienić monitor na poliftowy, to sprawa raczej odroczona na dłużej. Znalazłem też Twoje posty na bimmerze. Tam pisałeś troszkę inaczej odnośnie monitora (po której dacie produkcji musi być) niż tu na 7er. Możesz to jeszcze raz sprecyzować? Czy monitor musi być po 2003/03 czy 2005/03?
Sorry dawno mnie nie było
Monitor musi być poliftingowy tj nowego typu grafika menu po 03.2005
Poprawione już w instrukcji
Szukaj po rozbitkach polifiingowych
Ludzie czasem nie widza różnicy w wyświetlaczu przed i poliftingowym jak nie wystawiają pojedyńczych części i nie są zorientowani
Jak szukałem swojego za poliftingowe wołali sobie ponad 400 złotych a kupiłem od kolesia sprawny i nieporysowany za 70zł
Ok, dzięki za doprecyzowanie. Tak już się rozglądałem za monitorami i faktycznie przeciętna cena za poliftowy monitor to 400PLN, a to mocno zniechęca zwłaszcza, że teraz drugi numer, który mam specjalnie kupiony do auta kosztuje mnie 10PLN rocznie i z najważniejszymi osobami jestem w stanie się w ten sposób skontaktować. Do tego taki oddzielny numer ma też i pozytyw. Jak odbiera, to znaczy że jadę autem ;)
Może i tak, ale wg mnie niema lepszej komunikacji w samochodzie od bluetooth współpracującego z Twoim telefonem
Ja kopiowałem wszystkie w swojej komórce z pamięci telefonu na sim i miałem wszystko na wyświetlaczu w samochodzie ale chyba gdzieś to szło zmienić
Nie zagłębiam się bo jest ok
Potrzebuję pomocy w kodowaniu nowego modułu TCU . Wszystko robię według instrukcji ale napotkałem na dwa błędy nie mogę dodać fa do modułu LMA bo wyskakują ciągle błędy z CAS nie było problemu . Drugi problem jaki napotkałem to już zakodowanie TCU . Dodałem vin w tool32 , ale kiedy wchodzę w NCS żeby odczytać moduł TCU wyskakuje błąd Coapi 2041. Nie wiem jak rozwiązać ten problem . Może jakiś pomysł?
Pany czy ten moduł musi być z roku powyżej 2006 bo ceny np za moduł bluethooth z 2004 to i za 40zl a za te z 2006 i wyżej to już po 300zł. Nie zależy mi na klawiaturze bo i tak numerow nie pamietam. Może być z E60 lub E63 tylko ktory dokładnie. U mnie w aucie siedzi stary Siemens. Monitor zmieniony za 90zl
Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
@Kristos: ja miałem podobny problem przy dodawaniu FA do LMA i ostatecznie odpuściłem to sobie. Dodawanie FA do dwóch modułów jest po to, aby w razie awarii jednego z nich, można było użyć drugiego jako backup, stąd jak udało Ci się zakodować tylko jeden moduł, to to wystarczy do poprawnego działania. Na drugie pytanie nie znam odpowiedzi.
@Laso: W podforum "Instrukcje" masz ten temat od Twin7. On tam dokładnie tłumaczy o co chodzi z tymi modułami.
Czytałem. Pytanie jest takie? Jak rozróżnić moduł który paruje się ze smartfonam8 od tego który tylko łączy się z tel BMW?
Można użyć modułów od e60 a tam całej listy nie ma.
Co prawda tabeli już nie widać, ale ja rozumiem tak, że moduł musi być 09.2005 wzwyż, żeby w ogóle parowanie z własnym telefonem działało, a od tego czy będzie pochodził z E60/61/63 czy 65 zależy tylko, czy klawiatura do wybierania numeru będzie działać.Cytat:
Jeśli mamy samochód między 03.2003 - 09.2005 wystarczy tylko wymienić zwykły moduł TCU EVEREST na TCU 1,5 MOST ECE lub TCU EVEREST ECE wyprodukowane po 09.2005 (pierwsze 4 w tabeli)
Dziś dotarł do mnie moduł od E60. Cena super ale niestety w miejscu na nalepce w punkcie PK czyli PIN nic nie ma. Nie wytatło sie tylkotak oryginalnie.
PIN odczytasz INPĄ lub ISTĄ.
Zobaczymy jak podłącze. W poniedziałek odbieram kostki do instalacji. Koszt nowych kostek to 12zł ( ta 54pin i obudowa swiatłowodu). Na alegro używana 54pin za 55zl. Wiec nie warto jeździć po szrotach i się prosić.
Zależy jaki szrot, takie pierdoły jak spinki, śrubki i kostki/wiązki to gratis dają jak samemu sobie wygrzebiesz.
A poliftowe MMI już masz?