I jeszcze jeden dowód na to,że E32 750i ciągle nie ma zbyt wielkiej konkurencji w swojej klasie...Pozdrawiam.
Wersja do druku
widocznie to w12 było na zdechnięciu
To w12 musialo byc bardzo chore..
Chcialbym napisac cos apropo v-max. Moze sie ma to nijak do bmw, ale mialem opla vectre (ma go teraz brat). Silnik 2.2 dti 125km, w ktorym zostala podniesiona moc do 150km. Wiem, wiem masa inna itp, ale auto po chipie v-max ma 230 km/h. Nie mierzylem gps, ale mysle ze wielkiego przzeklamania nie ma.. Jest duzo czynnikow wplywajacych na v-maxa,a chip daje wiecej niz moze sie wydawac ;)!!
Prosty dowód odnośnie przekłamania... U mnie licznik pokazuje 160, a GPS 150. Opony mam dobrane wg. przelicznika... Nawet przy prędkościach rzędu 80 jest różnica ok. 5km/h.
Z ciekawosci poszukalem troche na youtube o mojej e65 730d,ktorej nie mialem okazji testowac i ludzie wykrecaja nia bez problemu 260km/h. Malo tego maja 4tys obrotow przy 260km. Wiadomo jest to licznikowe i przeklamane,ale pokazuje to, ze silnik o mocy 218km rowniez da rade rozpedzic 7er. Pomijam dodanie dobrego programu gdzie osiagamy bezpiecznie 250km.
Ps.Zawsze mozna tez jechac z wiatrem i mamy ciut mniejszy opor :D
Krzysiek,pamiętaj jednak że b35 ma lepsze osiągi niż 3.0 V8. Nie jest to duża różnica jednak te parę Nm coś daje. Kiedyś chyba Banol wrzucał wykres tych dwóch silników i m30b35 lepiej wypadało niż m60b30.
Smoku,nie wiem jak w E65 ale w E60 całkiem dobrze ten silnik jedzie,250 nie robi na niej wrażenia. Ale nie róbmy OT :p
jeżeli chodzi o v-max liczy sie moc a nie moment Dzuda moment powoduje lepsze przysieszenie do danej prędkości a moc wyznacza v-max a róznica między M60B30 a M30B35 jak chodzi o v-max to może być wg mnie z 3-5km/h serio bo niby skąd więcej mamy tu przecież 7KM na korzyść 3,0 i 15Nm na korzyść 3,5 to minmalne różnice
po drugie moc bierze się z obortów razy moment także w krytycznym momencie M30B35 nie pojedzie raczej lepiej skoro na koła trafi mniej momentu ( a tak wynika z fizyki )
także M30B35 lepiej jeździ na codzień bo ma większy i niżej połozony moent ale to 3,0 ma lepszą góre a v-maxca ciągniemy góra a nie dołem
a bajki o tych silnikach o mocy po 200KM i v-maxach 260 to juz skończcie bo aż żal czytać i wstyd to nam przynosi chyba, że licznik z dupy koła z dupy to tak
:D same bolidy normalnie :) czemu nasza rodzime sporty mają się tak byle jak jak my mamy takie furmany i takich stig-ów :)Cytat:
a bajki o tych silnikach o mocy po 200KM i v-maxach 260 to juz skończcie bo aż żal czytać i wstyd to nam przynosi chyba, że licznik z dupy koła z dupy to tak
To audi wyglądało na bardzo zadbane, ale coś musi być na rzeczy. Pewnie kiepskie paliwko. Pracowało ładnie, facet wyglądał na majętnego, więc chyba serwisowane.
W każdym razie historia zabawna.
No mi też się nie wydaje żeby stare m70 radziło sobie z W12:D
co do tego audi to mamywszystko po stronie adi, moc moment skrzynia Cx, opór czołowy pojemność także mimo, że serce mówi bmw to niestety takie W12 to liga 760i ale e-65
Nie 15nm różnicy między 3.0 a 3.5 tylko 25nm Wiecej ma m30 (315nm) od m60 i to przy 4000 obrotów a m60 290 Nm przy 4500.
Audi to buły dlatego nie dziwie się że jest mułem.
Widać macie niezłe zwłoki jak zaniżacie v-max mówiąc że dowolne 7 oprócz 750 nie poleci więcej niż 230 dobre sobie 230 to ja mam na zdrajwowanym 3 biegu
te 25 niutonów to robi taka różnica, jak auto zatankowane do pełna lub na rezerwie....
"Audi to buły"....równie dobrze mozna napisac że czerwone auta sa szybsze...
Co do tego jakie mamy zwłoki to za innych sie nie wypowiadam ale moje auta do setki(mierzone g-techem) jak i prędkośc max ma minimalnie lepsze niż w katalogu także zarżnięta raczej nie jest
Mam nadzieje że kiedyś będzie okazja że stane swoją M60 z m30 i ciekaw jestem wyniku tego pojedynku. Najchętniej złapał bym sie z Maniaca M30 ciekawe jak mocne odsadzi te moje zwłoki hahaha :)
Grabs jak masz B30 to bardzo chetnie się ustawiam mimo że mam ciezszego longa To myślę że już na 400m wystarczy i ja jestem WIN :P może chwile ze startu będziesz pierwszy czy to manual czy automat 5hp to na początku daje przewagę nad 4hp22 który do 60km/h jest dość ospały. Wyszków to mazowieckie spotkanie jest realne. dla ciekawych można połączyć przyjemne z nauką i rozwiązać ten spór czy 7 koni więcej daje przewagę czy też 25NM. Już Vanosy w E36 co prawda B20 mnie chciały szkolić zgniotłem ich jak żaby. Trójka daje wrażenie swoim dźwiękiem szybszej 24 zawory robi swoje. ale Fakty są jednak inne
Zdrowe b20 w e36 nawet jako tako sie odpycha ale myśle ze b25 w e36 objedzie m30b35 w e32
Jestem jak najbardziej za takim porównaniem :)
Ja też myślę że M50b25 we36 raczej już objedzie e32, chociaż z tym silnikiem w E34 sie mierzyłem 5tka wąchała spaliny
M30B35 ma 305Nm a nie 315 także 15Nm różnicy do tego pomijasz 7KM na korzyść M60 a to też różnica podobna procentowo do różnić w momencie :)
i jak longiem na 400 metrów odstawisz zdrowe 730i w manualu bo to właśnie napisałeś to ja jestem święty turecki chyba nie rozróżniasz startu w automacie od startu z obrotów manuala sądzę, że longiem iałbyś problem z 730ia krótką w V8 a co do tego, że V8 ma wyżej moment to do wyścigów lepiej widziałeś kiedyś, żeby w wyścigach jeździły auto niskoobrotowe?????
a co do zgniecnei aB20 z rolki czy z miejsca???? bo zdrowe 320 powinno dawać radę 735ial do setki spokojnie
Szkoda że mamy do siebie kawałek, bo mam na miejscu zdrowe m50b20 w e36, moje v8 i kilka innych ciekawych które chętnie sprawdzily by się z tym M30 :P
Eh zdzira po przeczytaniu twojego posta pomyślałem sobie ah co ty człowieku wiesz i wygadujesz. Jakie 320 bierze 735ial i jakie 730 czy to na automacie czy na manualu bierze 735ial.
Więc zapraszam grabsa z E36 co do której jestem pewny że ją biore bo mierzyłem się z kilkoma E36 320 i w każdej prędkości i warunkach nie miała polotu a było to jeszcze zanim zrobiłem wiele ważnych czynności przy silniku. Oraz z każdą E32 730 chętnie się zmierze Co do V8 jeśli zdrowe nie ukrywam że boje sie :P zapraszam również 735 740 i 750 w celach zabawy dla sprawdzenia swoich maszyn w mieście mam specjalny odcinek z wyznaczonym startem i prostą długości 700m z wyznaczonymi 400m gdzie się ścigano.
...znowu będzie wojna... A potem Bezi rozda Oskary tym najwytrwalszym i nastanie czas pokoju :]
Eh co Wy wiecie o zabijaniu.... ja rowerem wyciągam 100 km/h i to po górkę... co dopiero 735 ;p
A co do Audi to hmm czasami wydaje mi sie, że przewaga mocy wychodzi dopiero przy większych prędkościach, niektóre auta jadą czasami blisko przy mnie ale do np 150, 160 czy jakoś tak .. a potem wymiękają a ja lece dalej.. tak to mi sie wydaję.. kwestia też obu kierowców, kto i kiedy wcisnął do dechy etc..
Ja tam w prosiaku bez problemu odchodze od 728,730,740,750,760,850, i innych m60 czy jakie tam macie kody silników. ..męczę sie z m3cls, spokojnie z m5.m6...
Ale uwaga monituruje temat ....
Autor tematu zdezerterował z Forum więc się nie wypowie za zamknięciem tematu...ale ja to mogę za niego zrobić.
ahh co wiem i wygaduje a wiem tyle, że M30 szału nie robi i tyle zreszta podobnie jak stare M60 jakie ja mam ale o ile moje moge okreslić jako samochód dynamiczny bo szybki to onn ie jest o tyle 735ial to przeciwnik dla passata 170KM TDI w sprincie do setki i tyle taka jest prawda nie chcesz nie wierz g.wno mnie to interesuje ale mam wrażenie, że mas zkompleksy małwego siurka z tym swoim M30 a to jest silnik który pamięta lata 70 i ma dowalać silnikom z lat 90 i tym z ponad 2000?????
także jeżeli sądzisz, że te 15Nm t taka różnica to ustaw się ze zdrowym 730i manual pogadamy bo ja dobrze wiem co zmienia manual na starcie i potem dalej także i jak sam napisałeś twoje 4HP22 ma takie przełożenia ( zresztą moja 5HP30 tez szał nie robi jestem tego świadom ), że nie wiem jakim cudem przy różnicy zabójczych 15Nm ( czyli 5% ) chcesz odrobić takie zjebane przełożenia w stosunku do manuala ucieknie Ci z 2 długości na samym starcie i niby kiedy to odrobisz przy różnicy 5% w momencie i różnicy w mocy na twoja niekorzyść??????
i nie pisz mi o czym mówie bo troche się w życi na ścigałem miąłem tez w przeciweństwie do Ciebie 730,735 i obecnie mam 740 miłaem tez 520 i 525 735i miałem w e-38 gdzie jest szybsze od e-32 i uważam, że szału nie robiło a miało 238KM i 345Nm w przeciwieństwie do twojej i szałowe 160tyś przebiegu silnik chodził jak poezja także daruj bo po tym jak zaczałeś remontowac sówj rozrząd nabrałem do Ciebie troche szacunku i znowu znikł niestety przez te twoje banialuki
skoro wyciagasz 260 z palcem w dupie to w zasadzie jesteś równorzędny rywal dla 740i szkoda, że nie mamy bliżej do siebie z chęcią bym to zobaczył .......
Bezi możesz mi dać oskara jakby co mi to rybka w zasadzie widoę prym w byciu tutaj chamem :D
i nie bądź taki pewny Siebie Bezi bo jeszcze 735ial pogoni Ci kota w tym zdechłym porszu .......
Aleś sie wysilił ;P Zdzira mam nadzieje że nie bierzesz tej dyskusji do siebie jak tak ja pasuje bo to nie jest ważne, też wiem co mówie często jeżdze w kryteriach ulicznych lub wyscigach ( tor Kielce miedziana góra) ale innymi samochodami czasem E32 się zmierze ale głównie jeżdze dla przyjemności remontuje i modernizuje ją też dla przyjemności i poprawy osiągów. Może nie każde 735ial jest szybkie jednak ja biore swoje za szybkie nie będe próbował Cię przegadać na ilość słów więc się streszcze. Wymieniłem i zmodernizowałem trochę rzeczy to jakie jest E32 i jakie jest M30 wiem doskonale zmiany są subtelne ale odczuwalne. Pierwszym krokiem było przywrócenie fabrycznych parametrów silnika. Potem przy okazji pełnej obróbki głowycy delikatny porting lekkie obniżenie i polerka przerobiony wydech, później wrzucenie zdrowego rozrządu później nowe nieco wydajniejsze wtryskiwacze 204cc/min zamiast seryjnych 191.8cc/ min no i niedawny nabytek wkładka pipercross :D Planuje jeszcze tylko zmienić układ na kwasiaka i zdobyć barany. Uwierz zdzira małe rzeczy ale subtelnie poprawiły osiągi ten samochód naprawdę ma kopa nie dziwię się że się spierasz być może o tym nie wiedziałeś bo się tym nie chwaliłem w temacie.
Kataniarz miał 735 zagazowane i chodziło jak zegareczek , do dziś bije się w głowę że ją sprzedał ;)
Czyli teoretycznie na węższych oponach i przy manualnej skrzyni powinno być lepiej.
Pytam, bo dla innych wersji silnikowych dane są podawane osobno ( automat / manual ), a w M60B30 wszędzie podawane jest 8,5 sekundy do 100kmh.
To nie można było od razu napisać że chodzi ci o 735 po tuningu??? Bo seria a tuning to dwie różne sprawy czyż nie?? A czemu miałbym się zdziwić ?? A nawet jeżeli to w silniku powymienialem co sie dało. I chodził jak poezja osiągi.miał dobre stan też był ok także wstydzić się tam nie miałem czego.
Maniac, jak pokażesz wykres z hamowni gdzie po tych modach auto trzyma chociaż serie to odszczekam to co napisałem :) Jak kolega wcześniej wspomniał m30 i m60 to dwa różne światy :)
Miałem wcześniej m30 które chodziło jak wściekłe mimo instalki drugiej generacji, a tak naprawde wypluło koło 160km więc jeśli Twój motor trzyma serie to możesz być niesamowicie dumny :) Notabene jest też na forum galeria mojej poprzedniej e32
Sprężanie ma wyśmienite, no właśnie nie wiem ile wypluje może 180, może serie a może 212hp. Aż mnie wierci żeby się dowiedzieć 25 km odemnie jest hamownia podejmowałem 3 próby dojechania tam lecz bez skutecznie za pierwszym razem zaczął padać deszcz za drugim nie mogłem za 3 razem już wyjeżdzałem zadzwoniłem potwierdzić okazało się że tego dnia mają nie czynne, mam na uwadze żeby podjechać i dla własnego spokoju dowiedzieć się czy to coś dało czy też nic mentalnie czuje poprawe ale to moze być placebo myślę że tak marzec- kwiecień będzie ładna pogoda ja poskładam wnętrze i podjade na hamownie. Pomiar tani bo 100zł
Dół jest bajka głowica też dźwigienki i wałek super wtryskiwacze 4 dyszowe nowe + osprzęt który na chwile obecną jest cały nowy cały układ iskrowy prócz cewki oraz paliwowy, prócz regulatora ciśnienia ale on trzyma parametry dlatego trzymam kciuki że wynik jednak okaże się zadowalający i będzie przynajmniej kilka koników więcej od seri.Dla mnie to jeszcze nie tuning a delikatne usprawnienie, po głowie chodzi mi kompresor może w przyszłym roku albo za dwa lata będę miał możliwość odłożenia 4 tysi na fajny zestaw z Eatonem.
No grabs w sumie z zewnątrz miałeś taką jak moja ten sam kolor też ryjek szeroki :P
kurde maniac jak mu wrzucisz kompresor to wtedy '' klękajta narody'' 315 na 3 biegu
Wątpie żeby skrzynia sobie poradziła z takim zestawem
Chcesz namiar na hamownie czy na części? Jak na części to mam na myśli używany kompresor raczej bez inter coolera, Więc używany kompresor + Blowoff Taki zestaw mam na myśli... Nie jakiś dedykowany bo nie wiem czy są prócz dedykowanego turbo z e23 jak jesteś zainteresowany to poszukaj allegro znajdziesz nie jedno ogłoszenie. Małe ładowanie 0.4, 0.5 skrzynia wytrzyma 4hp22 miała też 750 ;) planuje nieco ponad 300 hp.
750 miała 4hp24 :)