Znów przysnąłem - sprawa prosta i tania. Kupujesz kabel z wtyczką i gniazdem (zestaw) za 250,00pln w serwisie. Podpinasz pod ASK, wyprowadzasz gniazdo w podłokietniku, kodujesz monitor i wszystko.
Wersja do druku
Znów przysnąłem - sprawa prosta i tania. Kupujesz kabel z wtyczką i gniazdem (zestaw) za 250,00pln w serwisie. Podpinasz pod ASK, wyprowadzasz gniazdo w podłokietniku, kodujesz monitor i wszystko.
Witajcie,
czy ktoś może załączyć fotkę gdzie jest umieszczone wejście AUX ?
Jezeli jest na wyposazeniu to jest w schowku.
Jezeli niema a ASK ma ta opcje to tak jak jaro_alfa juz napisal.
Ok, dzięki
Ja podpowiem, ze mozna to zrobic taniej.. kosztowalo mnie to 19 zl. Kabel z jackiem, a z drugiej strony z wtyczka 12pinowa, tylko juz nie pamietam czy "nasadka" byla czarna czy biala, bo ponoc jest roznica w budowie.
Takie chyba byly wlasnie kable aux w starszych modelach BMW...
Załącznik 6421
Na znanym portalu aukcyjnym kupilem za 19,90, ale juz go nie widze. Jest podobny z jakąś "bąbką" bliżej nieokreślonej funkcji na środku przewodu za 29zl.
gizmo07 i gdzie wyprowadziłeś gniazdo ? Podłokietnik?
Nie mam gniazda, tylko mam minijacka ktorego podlaczam bezposrednio do zewnetrznego urzadzenia audio. Kabel jest troche przykrótkawy i wyciagnalem go na robocza w rogu, miedzy dolna szufladka a tunelem srodkowym. Byc moze kabel wydluze i przerzuce do schowka w tunelu. Teraz jest o tyle funkcjonalnie, ze podlaczony telefon z muzyka wkladam do gornej szufladki.
Witam! Czy macie może informację czy w moim BMW E65 730D rocznik 2006 czerwiec można dokodować AUX tak żeby po podłączeniu kabla z tyłu do kontrolera systemów audio CD można podłączyć nośnik muzyki, jeden gość dokodował mi na ekranie pozycję AUX ale jest ona nie aktywna może źle coś zrobił?, znalazłem w internecie coś takiego i chciałbym żeby działało to u mnie: http://www.youtube.com/watch?v=s4imynuJ2Oc , kabel mam podłączyłem i nic żadnej reakcji! Vin mojego auta: DS70956 ! Pozdrawiam Dariusz Jurczak tel: 50876061
Ja wole bluetooth zamontować i po sprawie gra z wszystkiego
Umnie nie ma na wyposażeniu i nie ma możliwości dokodowania tak twierdzi ASO.
A czy istnieje możliwość zmiany softu na młodszy w tym aucie tak żeby można doposażyć wtedy AUX a może wystarczy zmiana tego kontrolera który jest na wyposażeniu 9110850 na taki który jest z 2007r np: 9150992 i wtedy będzie miał już nowszy soft?
Chyba udało mi się trafić wygodne rozwiązanie AUXa, nie tanie, ale z tego co widać działa bardzo dobrze:
https://www.youtube.com/watch?v=Kzl52F8c1DU
https://www.youtube.com/watch?v=LX7xtk19uLY
Wystarczy taki zestaw z tego co widzę po filmach:
http://allegro.pl/dension-500-litle-...353718726.html
Czy moze mi kto krok po kroku przedstawic jakis opis jak polutowac wszystko i aktywowac ,zeby dzialal tablet albo chociaz aux w aucie??
Koledzy mam pytanie czy któryś z Was montował do siebie to urządzenie Densiona bo jest bardzo fajna opcja z możliwością podłączenia usb?
Do tego wersja Lite za w miarę normalną cenę dostępna na Allegro:
http://allegro.pl/dension-500-litle-...002250740.html
Mnie kusi...
Moze nie w e65, ale w e38 montowałem densiona. Gra bardzo fajnie, a dzieki Bluetooth nawet nie musze podłączać telefonu pod usb. Sterowanie z kierownicy działa, sprzęt wykonany ok.
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
No właśnie mnie też kusi bo ciągłe wypalanie płyt jest irytujące a tu tylko pyk usb i już........Może jednak ktoś w E 65 podłączał i powie co nie co ;-).
Ps: pisałem do tej firmy i montaż podobno jest banalnie prosty....wystarczy podłączyć zasilanie i światłowód i już śmiga.....
No na to wygląda. I z tego co widziałem wychodzi nieco taniej, jak się zamawia z ich strony, a nie z allegro. Instrukcje instalacji są na stronie Densiona. Ja nie mam zmieniarki, więc doszedłem do wniosku, że dużo bardziej opłaca mi się zainwestować w to, niż w fabryczną zmieniarkę. Muszę sprawdzić tylko, czy mam wszystkie wiązki co trzeba.
Witam ja tez sie zastanawiam nad densionem tylko ze do e65 musi byc 500 jak macie zmieniarke to musi byc z dwoma wejsciami na swiatlowod. A podłączenie podobno jest banalnie proste bo znajomy ma i powiedzial co i jak jezeli nie macie zmieniarki to trzeba podłączyć tylko zasilanie i swiatlowod ktory jest w schowku tam gdzie bezpieczniki. Wiec nawet nie trzeba nic rozkręcać. Tylko trzeba dokodowac zmieniarke do idrive.
Do e65 pasuje z tego co wiem tylko Gateway 500 (GW51MO2) ale pewny nie jestem i sa dwie wersje z dwoma swiatlowodami to dla tych co maja zmieniarke i z jednym swiatlowodem do dla tych bez zmieniarki. chodzi mi o schowek pasazera.
Wzorując się na rozwiązaniu z filmu Youtube https://www.youtube.com/watch?v=CsJSLx8h3Uo zamontowałem sobie na lewym środkowym wlocie powietrza mocowanie na telefon z możliwością przekręcenia pozycji pozioma / pionowa. Mocowanie montowane do nawiewu z racji iż telefony teraz maja po 5.5 a nawet 6 cali wiec widoczność i obsługa jest wyśmienita.
Podłączenie: zakupiłem dodatkowy odbiornik bluetooth wpięty do wejścia AUX samochodu, wiec można podłączyć w kilka chwil każdy telefon bądź jakiekolwiek urządzenie będące w zasięgu bluetooth dające multimedia. Koszt urządzenie około 150zl jest wielkości polowy paczki zapałek. Potrzebuje prądu z zapalniczki (gniazdo standardowe e e65 jest w podłokietniku:) ). Do sterowania ma jedynie jeden klawisz włącznik / wyłącznik. U mnie nie ma żadnej dodatkowej gały sterującej jak na tym filmie, stwierdziłem ze nie potrzebuje dodatkowego sterowania do bluetooth.
W telefonie mam automatyczne łączenie bluetooth wiec zanim dobrze usiądę i wsunę telefon w „łapki” to urządzenie jest już sparowane.
W taki sposób można mieć aktualną muzykę, filmy teledyski z telefonu dostępne w samochodzie i nie podłączać za każdym razem kabli. Łatwo sobie coś szybko w domu dograć do telefonu itd. plusów sporo:) Zmiana piosenek, teledysków, filmów, czy przewijanie wykonuje przesuwając palcem po ekranie telefonu (aplikacji do obsługi multimediów na telefon jest wiele co komu wygodne), z kierownicy sterowanie będzie działać jedynie głośniej ciszej.
Dodatkowym plusem jest iż uruchomienie w telefonie w tle Janosika daje ostrzeżenia na głośnikach, muzyka jest ładnie wyciszana, pada informacja, muzyka się pogłaśnia. Jak kogoś denerwuje można sobie to wyłączyć w Janosiku, ja uważam do za duży plus.
Podobnie z mapami google które mogą was prowadzić głosowo, na ekranie bądź uruchomione w tle, bo na pierwszym planie ekranu leci teledysk (moim zdaniem mimo świetnych map bmw, mapy google kalkulują mi trasę z uwzględnieniem korków i natężenia ruchu - często korzystam w mieście idealna sprawa i jeżeli chce się przemieszczać z włączonymi komendami na głośnikach samochodu można je włączyć bądź wyłączyć i bazować na informacjach jedynie z ekranu).
Telefon jest oczywiście sparowany również z standardowym zestawem telefonicznym BMW, wiec w każdej chwili możemy zadzwonić wybierając numer idrivem z listy, klawiszem słuchawki na kierownicy, wybierając z wysuwanej klawiatury, z zestawu komend głosowych bmw (jak komuś się to udaje:) ) bądź bezpośrednio z zamocowanego telefonu. Muzyka, film zostaje wyciszony i na głośnikach pojawia się połączenie telefoniczne przychodzące bądź wychodzące. Po zakończeniu rozmowy muzyka wraca na odtwarzanie z AUX.
Uff ale się rozpisałem…
Jak będę miał chwile to nagram i wstawię jakieś video jak to u mnie działa…
Moglbys podac jaki masz ten transmiter bluetooth?
Jaka jakosc dzwieku? Jest tego troche na rynku, jednak opinie sa rozne jesli chodzi o jakosc transmisji
Pzdr
Ja na test kupiłem Digitus DA-30501 i tak został. Ma możliwość pracowania jako odbiornik bądź nadajnik.
Szukałem takiego aby nie obsługiwał profili związanych z rozmowami komórkowymi, tą funkcje chciałem pozostawić dla bluetootha standardowego samochodu.
Jakość bardzo dobra, mam Logic7 wiec każdy szum bądź obcięcie pasma jest łatwo zauważalna, przy porównaniu tego samego dźwięku przez bluetooth oraz bezpośrednio po kablu ja nie zauważyłem różnicy:)
Ja na próbę kupiłem coś takiego z angielskiego Ebay za około 20zl jakość dźwięku nie powala ale od biedy da radę narazie. Plus jest taki że podpielem na stałe w podlokietniku i nie muszę tam zagladac. Jak otwieram auto napięcie idzie na zapalniczki zanim wsiade to już telefon jest podłączony po włożeniu klucza do stacyjki telefon się łączy z Bluetooth w aucie i wszystko działa.
Załącznik 7555
No i super, czym prostsze/mniej obsługowe rozwiązanie tym lepiej.
Co do jakości może masz zgrane mp3 w małym bitrate. 320kbps gra przyzwoicie.
Z jakoscia to tak jakby wogule nie bylo basow jak podlacze po kablu jest ok. Nawet na sluchawkach slychac duza ruznice. musze poszukac czegos firmowego tylko nie moge znalezc niczego podobnego. Ale tymczasowe rozwiazanie moze byc bo nie mam logic 7.
Ten mój bluetooth jest w standardzie/szybkości bluetooth 2.1 - to chyba wpływa na ilość przesyłanych informacji na sekundę a tym samym na jakość.
Witam ! U mnie na wyświetlaczu jest , że można wybrać AUX . Ale gniazda nie mogę znaleźć . Czy oprucz schowka były jeszcze w innym miejscu ?
Witam. Dzisiaj podlaczalem w E65 u siebie Parrota MKI9000 przez ktorego mozna puszczac muzyke i podlaczalem to przez przejsciowke specjalna do tego modelu auta. Po podlaczeniu wszystko cyka jak trzeba, prócz subwooferow pod fotelami (mam hifi, nie logic7) zarowno przy muzyce z parrota jak i z systemu samochodowego :( jest cos co mozna zrobic, zeby chodzily te subwoofery? Bo cala reszta (funkcjonalnosc itd) smiga jak trzeba. Nie mam AUXa i siebie.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Pozwolę sobie odświeżyć temat. Jak wygląda wyprowadzenie AUX w przedlifcie? Czy faktycznie wystarczy kupić wtyk :
http://7er.pl/attachment.php?attachm...1&d=1382099449
I dokodować, czy przed liftem nie jest to możliwe?
Musisz kupic poliftowe ASK z guzikiem AM FM z przodu po 09.2006r z numerem HW 15 w górę oraz poliftowy tuner
Kupić poliftowy wyświetlacz MMI i zakodować w nim AUX
Do FA dodać +NAUX
Kupic kabel z wtykiem no i sie cieszyc muza
Jedynie cena za wszystko zaporowa
Podobno do poliftowego ask trzeba rowniez modul radia wymienic, prawda?
Wysłane z mojego Nexus 6 przy użyciu Tapatalka
Tak trzeba
Czyli, że coś takiego powinno starczyć:
http://allegro.pl/bmw-e65-czytnik-as...121663690.html
?? Dobra cena, czy jednak trochę za dużo?
Poliftowe radio nie będzie Ci działać na przedliftowym tunerze FM. Musisz również wymienić na polift :) Cena za radio ok tak chodzą sprawne sztuki :)
Spoko, bo się teraz sam zacząłem zastanawiać co lepsze: doposażenie w AUX czy doposażenie w cyfrową zmieniarkę.
Update tunera nie wystarczy?