Ktoś napisał że zwykłym prostownikiem nie można ładować aku żelowego - hmm czemu ?
No i czy oryginał bmw jest zwykły czy żelowy :?
Wersja do druku
Ktoś napisał że zwykłym prostownikiem nie można ładować aku żelowego - hmm czemu ?
No i czy oryginał bmw jest zwykły czy żelowy :?
Nowy Jaro66 - mam E65 z 2002r , w grudniu zakupiłem aku Centra Futura 100ah gdyż poprzedni leciwy umarł, po 2 m-cach nowe aku umarło,pomimo ładowania przez prostownik : przeliczenie pojemności do prądu ładowania 2.5 x 100 - podpiąłem go na 36 godzin , wytrzymał bez jazdy w ocieplonym garażu 3 tygodnie , kolejne ładowania nic nie zmieniły,reklamowałem aku jednak stwierdzono że jest ok. CO TO DALAJ ROBIĆ ?:eyebrows:
Mnie odradzali Centrę, dlatego kupiłem BOSCHA... Może któryś ze sterowników kradnie prąd ...
Ja tam nigdy nie kupiłem akumulatora droższego niż za 320 zł ( 95-100 ah ) spokojnie wytrzymywały dwa sezony lato zima - dalej nie wiem bo auto sprzedawałem zawsze .... i nie rozumiem wydawania po 500-600 zł na akumulator skoro to praktycznie to samo z tą samą dziadowską technologią ... a szkoda ! 15 lat temu t obył akumulatory teraz to syf.
Żeby nie było offtop - najprostsze sprawdzanie na kradnięcie prądu - potrzeba dwie osoby + miernik wyciągamy bezpieczniki i mierzymy. Druga sprawa dobry komputer INPA może nie dać rady.
podpinam sie do tematu.
chce kupić Varte Silver 110ah ale jeżdżę tylko po mieście rzadko trasy i dłuższe odcinki i sprzedawca mi powiedział że kupując taki będzie ciągle nie doładowany i może szybko paść. ile w tym prawdy?? nie lepiej kupić 100ah albo 95ah z dużą mocą rozruchu??
Masz diselka więc moim zdaniem lepszy byłby z większą mocą rozruchową
Czy możecie mi doradzić jaki akumulator kupić, bo mój powoli odmawia posłuszeństwa :-(
Nie robię dalekich tras, codziennie dojeżdżam do pracy w jedną stronę ok. 20 km.
Jak dla mnie to do E 65 tylko akumulator AGM.....nasze pożeracze prądu może trochę na tym pochodzą. Takie małe info o AGM http://sklep.prostowniki-akumulatory...-agm-n-28.html
MC1 dzięki za poradę. Nie znam się na akumulatorach i bardziej chodzi mi o oznaczenie akumulatora jaki mam kupić, nie wiem czy ma mieć 95 Ah czy 110 Ah czy inny ?
Toretycznie 110Ah AGM
cursor, czy możesz mi podać model, chodzi mi o to żebym nie kupił aku, które będzie mniejsze lub większe i będę miał problem ?
czy taki by nie wystarczył ?
http://allegro.pl/akumulator-bosch-s...056278444.html
lub taki
http://allegro.pl/akumulator-bosch-1...092406412.html
Kup sobie akumulator z technologi AGM bo jak założysz zwykły to ci będzie szybko wywalał komunikat o doładowaniu gdy na postoju posłuchasz radia.
Ja w mojej poprzedniej miałem nowy taki jak w linku i właśnie taki komunikat dość szybko mi wywalał http://www.nokaut.pl/akumulatory/bos...FabLtAodATQA6A
W obecnej E65 mam dedykowany fabryczny jeszcze AGM i muszę długo oglądać np. film na DVD by mi wywalił komunikat o doładowanie akumulatora.
Kolego Zbijar ma być AGM.....firma prawie dowolna a nie turbo power mega silver odlot....itd itp poczytaj o aku AGM a zrozumiesz dlaczego....Tym bardziej że jeździsz krótkie trasy....
Tylko AGM ja kupiłem bosha i jest spoko szkoda kasy na zwykły bo i tak będziesz musiał kupić agm
Może być taki ?
http://allegro.pl/akumulator-banner-...111179705.html
W sumie mógłby być....ale popatrz jeszcze za innymi.
Po pierwsze to producent dopuszcza także zwykłe akumulatory.
Nowy 110Ah chwilę wytrzyma na pierwszej pozycji dosyć długo.
Na początek to należałoby sprawdzić jaka pojemność i typ jest zakodowany w aucie. Jeśli założymy inny to należy go dopisać do auta.
Jeśli przypisany jest zwykły akumulator a założymy AGM, to może on też szybko się skończyć z powodu innego sposobu ładowania.
Częsty problem to wadliwe moduły PM(power module)
Akurat to że szybko wywala komunikat o spadku napięcia to norma w e65....
Kluczyk w pierwszej pozycji.
Ok, rozumiem.
Gdzie znajduje się ten przełącznik ON/OFF do akumulatora ?
EDIT:
Już znalazłem, troszkę był schowany :-)
Odświeżę temat i zadam w sumie chyba głupie pytanie : Po co tak właściwie jest ten wyłączni akumulatora i jak on działa? Czy dokładnie tak jak bym klemę odkręcił od aku czy mimo wszystko gdzieś ten prąd dochodzi jeżeli jest w pozycji off ?
Podejrzewam, że do najważniejszych rzeczy dochodzi, ale uruchamia sie jakiś tryb eko :) W instrukcji chyba jest napisane aby go używać na wypadek dłuższego pozostawienia auta bez uruchamiania .
W pozycji off możesz spokojnie jeździć. Dzięki tej pozycji bunia ma o wiele mniejszy pobór prądu na postoju mimo całej masy elektroniki w aucie.
To po co właściwie to jest jak można na tym jezdzić ? Bezsensu .
Po to to jest żebyś mógł odpalić samochód po dwóch tygodniach stania pod chmurką przy temp. -10C więc jednak z sensem:)
No ale jak mozna jezdzic na off to jakie moduły np. nie beda działały ? Powinno całkowicie odcinać prąd. Nie jest powiedziane ,że akurat moduł który zostanie zasilany nie zeżre prądu.
Nie działa np pamięć zmieniarki CD pamięć płyty CD itd...Ja zawsze zimą jeżdżę na off i nie mam problemu z odpalaniem samochodu po nocnym postoju nawet w dużym mrozie:)
Dzięki. Muszę to potestować z czystej ciekawości. :)
Musisz poczekać do zimy:p
Tak zrobię :)
To pikanie po chwili słuchania to chyba standard , chociaż dzisiaj przychodzi dzień wymiany aku wiec będę miał okazje przekonać się czy aby na pewno :D