a i jazda powyżej 100km/h daje rade 140km/h po płytach leciałem (trasa Tczew Malbork) ale po bruku w tczewie 30km/h szybciej się nie dało
Wersja do druku
a i jazda powyżej 100km/h daje rade 140km/h po płytach leciałem (trasa Tczew Malbork) ale po bruku w tczewie 30km/h szybciej się nie dało
Jak założysz odboje powinna się trochę podnieść,będzie leżeć na odbojach.
Kumpel mi właśnie doradzał skrócenie odbojów jak zakładałem cały nowy zestaw.Może i by niżej było ale czy one wtedy by zapewniały swoje właściwości ?
W takim razie konkretnie Panowie...
Chcąc obniżyc przód o np 40mm... od czego sprezyny, od czego amory, jakie amory jaki spring(firma i model). Co robic jak robic. Jakie koszta z waszych doswiadczeń osobistych.
Jestem laikiem w BMW wiec prosze o pomoc w jasnym temacie. Bede wiedzial czy działąc w kierunku obnizenia czy podniesienia tylu by powrocic do seryjnego wygladu auta. I tak grzebac w tym bede na dniach bo polowa zawiasu do roboty jest...
Pozdrawiam i z gory dzienks
jak zawias masz letni to musisz kupic springi -40 i odboje mozna wymienic w czasie zmiany springow po co pozniej siedziec z robota jak sie okaze ze stare nienadaja sie do uzytku
a dzuda roznica z odbojem bez odboju u mnie jest jakis niecaly centrymetr dzisiaj pomierze dokladnie ;)
Od e32 oczywiście,przecież nie od Zastawy lub Zaporożca ;)Do gleby -40 mm możesz zostawić orginalne amortyzatory,sprężyny możesz sprasować w zakładzie regenerującym resory,sprężyny lub kupić springi np.MTS lub Jamex,są ok,niedrogie i nie pękają:
http://allegro.pl/jamex-sprezyny-obn...573153210.html
Jak na razie nie narzekam na JAMEX'y :)
Mogę je polecić, niestety nie powiem jaka różnica co do serii ale aż tak bardzo twardo nie jest ;) w środku wszystko trzeszczy no ale cóż auto starsze ode mnie tak że wcale mnie to nie rusza :)
Używam je w różnych warunkach Off-road, ściganie się, lans, bans, wyrywanie blachar, wypady " rodzinne " poza miasto, rozwożenie dziadka gości i również nie narzekają :P
Nie no ogólnie spoko za nisko nie jest za wysoko też nie ładnie mi się wyrównała tylko teraz mi tył usiadł bardziej i przód muszę jeszcze bardziej obniżyć ;)
ide do auta zmierzyc co trzeba i zaraz wam powiem co i jak ;)
Dominik rodzina rozumie ale blachary :-) :-)
strona bez odboju mierzone tak jak aso mierzy to 50cm z odbojem 52 cm miska olejowa kolo 10cm nad ziemia najniższy pkt to wahacz dolny chyba 8,5cm a progi od ziemi sa 10-11cm od ziemi auto stało co prawda nierówno (pod domem krawężnik wysokość 1-2cm
PS. dobra Blacha nie jest zła byle by na raz ;p
To jak ja mam początek progu za przednim kołem 10cm od ziemi to jakie to jest w końcu obniżenie?? Głupieję już,w sumie to nie jest wiedza potrzebna do życia ale pytam z czystej ciekawości,Dzuda ma chyba tak samo jak ja a my niemamy po -80:)
Sent from my Desire HD using Tapatalk
Nie raz słyszałem o amorach z e34... Ale do rzeczy.
No jesli mówicie ze JAMEX jest ok to się do nich przychyle raczej. Co do amortyzatorów to musze to przemyśleć... bo nie chcialbym załozyc amorów za 600zl na 20 tys km.
Ale dzieki. Tak czy siak wiem, że JAMEX'y i MTS są godne uwagi.
Pozdrawiam
Amortyzatory możesz kupić firmy Sachs lub Bilstein,bardzo dobre i sprawdzone,wytrzymają o wiele więcej niż 20 tyś km.
To ja trafiłem na gorszą partię bilsteina...w ciągu dwóch lat zrobiłem 25tys km i prawy wylany a lewemu nie wiele brakowało :/ oczywiście już wymienione...
Ja byłem teraz odwiedzić babcie w garażu (już miesiąc w garażu stoi,brak czasu ale to się nie długo zmieni :707:) i próg nad ziemią mam ok 10.5cm...Tak nie 10cm ale do 11 też ciut brakuje.Mi się wydaje że nie mam więcej niż -60 chodź nie mówię że nie będzie ;)
Jakby ktoś chciał to mam sprężyny na sprzedaż przednie obniżające o jakieś 60 mm do E32.
a koledzy gdzie szukac -80mm na przod??
na allegro? Ten człowiek na pewno takie będzie posiadał http://allegro.pl/show_user.php?uid=656103
ja mam jakies czerwone obnizajace przod:P ktos chetny?:D
jakbyś wiedział ile - mm . Mam chyba -40mm w swojej komplecik ale wysoko stoi jak taczki jakies ;)!!
moze zaczniemy mierzyc tak jak bozia przykazala
http://img513.imageshack.us/img513/2...robmpimage.png
teoretycznie ale chyba problemem nie jest obliczyc roznicy wysokosci felgi 15 cali do 16 17 i wiecej :) a i po wsadzeniu 15" niewiem nawet czy bylbym w stanie lewarek wyciagnac z pod samochodu ;)
Są na to sposoby ;)
http://allegro.pl/yato-yt-1720-podno...575775394.html
Sęk w tym, że nie trzeba - już o tym pisałem, ale nadal pokutuje ślepe porównywanie jednej e32 do drugiej, co przy samochodach w tym wieku i 10 przeróbkach zawieszenia nie ma sensu...
Podaję seryjne wysokości zawieszenia przedniego dla poszczególnych felg:
15 cali - 588mm
16 cali - 600,7mm
17 cali - 613,4mm
18 cali - 626,1mm
dane oczywiście dla samochodu gotowego do jazdy - po 68kg na przednich siedzeniach, 68kg na tylnych , 21 w bagażniku, pełny bak :-)
Rozmiar opon nie ma znaczenia - dlatego właśnie mierzy się do rantu felgi, a nie np. do ziemi. Większa opona = wyższy cały samochód i lepsze wypełnienie nadkola, ale wynik pomiaru będzie taki sam.
Nareszcie biało na czarnym ide zaraz pomierzyć jak sprawa u mnie wygląda
u mnie wychodzi 10-11 cm w takim razie ;)
maciek jeszcze nie, zostało mi kilka centymetrów skoku ;) felga 16" tak jak pisałem wcześniej ale mysle jak by sie tu pozbyć tych 5cm na ślesin :P ja chce najniższe auto zlotu ;] ogolnie na tych 10cm obnizenia nie jest zle tylko wloty musze do czerwca znalezc i podpicowac auto zdeczka
A ja mam problem taki kupiłem niby dedykowane do 750 sprężyny jamex na przód miały być -55 a po założeniu poszła jedynie 15mm w dół reklamować to czy jeszcze siądzie jak myślicie?
a amorki jakie masz?, moze one odpychaja do gory. lub mierzysz do poprzedniego stanu a wczesniej moze juz byla troche klapnieta.
Amorki bilsteiny b6 wysokość była mierzona przed obniżeniem i była jak podawana wyżej dla 17' felg