Re: E38 i webasto vs ekonomia :) - pytanko
Cytat:
Zamieszczone przez Damias
Webasto programujesz sam kiedy i na ile ma się właczyć. To ile czasu webasto będzie potrzebowało na podgrzanie silnika przed odpaleniem zalezy jaka będzie temperatura na dworzu. Wiadomo że w lato wystarczy kilka minut ale przy ostrej zimie to i może pół godziny chodzić. Na szczęście webasto zużywa dość niewielkie ilości paliwa.
:) nie wiem czy Diesel działa inaczej ale:
Jak Ci latem zadziała webo skoro załącza się dopiero gdy jest mniej niż 8*C
A jeżeli chodzi o paliwo, dla mnie Webasto to jest hiena a Ty piszesz, że zużywa mało paliwa.
U mnie jak jest -20*C i mam rezerwę na 40-50km to po odpaleniu pierwsze gdzie jadę (i to za długo na to nie czekam) to jadę na pierwszą lepszą stację bo dalej za diabła nie dojadę :/
PS. Popraw literówkę :) skąd Ty żeś wytrzaskał to słowo dworzu? ;)
Cytat:
Zamieszczone przez michal_5000
Odnośnie dźwięku diesla...
Miałem okazję jechać wszystkimi dieslami w E38 - 725tds, 730d i 740d. Zapewniam Cię, że brzmienie KAŻDEGO z nich ma się nijak do odgłosów które możesz znać z aut typu Ford, Volkswagen czy Peugeot. Słuchając z zewnątrz zimnego silnika - może i coś tam klekocze (740d już raczej nie). Natomiast siedząc w środku mógłbyś spokojnie nie zorientować się że to diesel.
Jak ładnie to opisałeś :)
Ogólnie 4.0d (V8) brzmi podobno cudnie a co do TDSa dla mnie fenomenalny silnik!! I jedyny, który do tej pory spotkałem gdzie prędkościomierz obraca się szybciej niż obrotomierz ;D
Re: E38 i webasto vs ekonomia :) - pytanko
Cytat:
Zamieszczone przez coboss
Jak Ci latem zadziała webo skoro załącza się dopiero gdy jest mniej niż 8*C
i tu się nie zgodzę. Spokojnie sobie wieczorem odpalam webasto, nawet wówczas, gdy temperatura sięga 15 stopni. Przyznam że zawsze odpalam z pilota. Z BC nie sprawdzałem