Zawsze możesz rozkodować VIN i będziesz miał więcej informacji.
Masz ten sam rocznik co ja więc przykładowo podaje:
Engine M57 Engine Oil 6.50 Liter Transmission Automatic Transmission Model A5S 440Z Transmission Oil 9.70 Liter Rear Axle Oil 1.20 Liter Coolant(w/o Air Conditioner) 0.00 Liter Coolant(with Air Conditioner) 11.20 Liter Brake fluid 1.00 Lite
Klapek w kolektorze nie masz , silnik moc 184KM
Warto od razu powymieniać wszystkie płyny,
- Chłodniczy (z płukaniem układu odpowiednim odkamieniaczem) Prestone, lub OEM BMW koncentrat do rozcieńczenia
- Hamulcowy DOT4
- Od wspomagania (stosujesz ATF czerwony)
- Oczywiście w silniku, zalej najlepiej 5w40, możesz też zrobić wcześniej płukankę silnika, pozbędziesz się syfu po eksploatacji poprzedniego właściciela a i w silniku puści to co zapieczone. Co do oleju to nie kupuj najtańśzego, może coś z Valvoline, Liqui Moly, Motul, i w górę droższe. Ja np leje Valvoline Extreme Synpower MST C3
- W skrzyni to wg uznania, ogólnie ja polecam. Filtr Filtran czyli OEM BMW , lub MANN, Olej to Mobil LT71141
-
No i oczywiście filtry
- oleju tutaj nie kupuj badziewia (polecam Knecht, MANN) bo z tańszymi były przypadki że się zassał i silnik tracił ciśnienie oleju
- powietrza
- w masce masz dwa filtry
- od klimy masz dwa filterki pod deską rozdzielczą po obu stronach konsoli (tutaj można kupić filtr do okapów kuchennych i wyciąć na wymiar)
- filtr od odmy w silniku lub całą odmę.
Po zabiegach albo będziesz zadowolony albo auto się rozleci :)
Ale warto zadbać od początku.