ze niby akcyze tez za ciebie placa ? ;>
Wersja do druku
Różnie jest w różnych województwach. Wrocław należy do tych gorszych i nie masz co nawet próbować załatwiać urzędu celnego bez wyceny rzeczoznawcy. Cena na umowie nic tu nie daje. Za każdym razem porównują wartość z umowy z eurotaxem i jeżeli różnica wartości będzie większa niż chyba 20% o ile dobrze pamiętam, to zrobią ci wycenę według eurotaxu. Licząc że auto według eurotaxu będzie warte 20tyś to akcyza to 3720. A bierzesz niezależnego rzeczoznawce (w moim rejonie bierze 300zł za wycenę auta) i spokojnie z akcyzą zejdziesz do 1000zł (ja za e65 745 z 2003r. zapłaciłem 890zł akcyzy) co daje ci oszczędności na starcie 2400 a to już nie jest mało. Na jakiś pakiet startowy w sam raz.
Pozdrawiam.
To ciekawe, jak w 2009 kupiłem e38, to zabuliłem ponad 3 kafle akcyzy. Czyli jak masz "rzeczoznawcę" to automatycznie płacisz 1/3 ? Co za wał.
Widocznie nie zrozumiałeś po co jest rzeczoznawca. Rzeczoznawca odlicza od wartości auta każdy defekt lakieru, uszkodzone elementy, słabe opony, brakujące elementy wyposażenia, stratę wynikającą z przebiegu itd. Eurotax nie bierze tego pod uwagę także wartość auta jest tam dużo za dużo zawyżona.
Ale nie martwicie się, jak odpukać skasujecie E38 za które Wam eurotax policzył 25 tys to ubezpieczalnia je wyceni na 8 tys i dopiero średnia tych dwóch kwot to cena rynkowa :D W przyrodzie nic nie ginie - w podatkach też :)
temat załatwiłem tak, że przyjechał rzeczoznawca, zrobił milion fotek a że w e38 jest sporo do roboty min. szyba czolowa, zderzak, lampa, błotniki, drzwi, to mam nadzieje ze wyjdzie dobrze za ta akcyza :)
to ja chyba czegos nie rozumiem... w urzedzie celnym znajduja sie rozne "agencje" placisz im 35 zl (u mnie) wypelniaja papiery do celnego i skarbowego, ale na tym ich rola sie konczy.
dziwne mi sie wydaje zeby taka agencja robila dla ciebie tlumaczenia, latala z twoimi papierami do skarbowego a tym bardziej "zalatwila" pierwszy przeglad itd. :D :D :D
ale tak zalatwia sprawy dobra agencja :-) ja zlecalem to w styczniu jak przyprowadzalem swojego... dalem pisemne upowaznienie i zalatwili wszysciutko, wzieli papiery niemieckie i za 2 dni przywiezli tablice z dowodem tymczasowym :-) koszt uslugi raptem 300 zl - warto zaplacic i nie tracic nerwowo i czasu :D
Bez przesady,przegląd robisz osobiście.No to widzisz sam,"agencja" agencji nie równa,tam gdzie ja jeżdżę wszystko załatwiają,w tym tłumaczenia,skarbówka,podatek recyclingowy,zostawiam numer tel.dzwonią kiedy jest wszystko załatwione.Dodam ,że rzeczoznawcę lepiej wziąć sobie przed zrobieniem przeglądu,opinia będzie bardziej wiarygodna.