porażka panowie, wstyd na tym jeździć... może oddajcie to na reklamację, jeśli nie poprawią niech płacą za wszystkie przekładki bo to jakaś kpina, tłucze jak w traktorze.
Wersja do druku
porażka panowie, wstyd na tym jeździć... może oddajcie to na reklamację, jeśli nie poprawią niech płacą za wszystkie przekładki bo to jakaś kpina, tłucze jak w traktorze.
moje już były odsyłane na gwarancję ale stwierdzili że są super sprawne i działają prawidłowo. Zakładane były w sumie już 3 razy ale to na 100% nie wina nieprawidłowego złożenie montażu zużytych innych części, bo wymieniłem kompletne mocowania itp na wszystkie 4 koła. Nie muszę pisać ile to kosztowało, a tamte nie wykazywały oznak zbytniego zużycia ale wymieniłem bo nowy zawias nie może piszczeć. Teraz możemy to wywalić do kontenera na metal, Sebek zadowolony bo sprzedał... a my jesteśmy po 3tyś w plecy które z nieba nam nie spadły
A ja sie zastanawialem czy nie kupic...
Produkt jest objęty gwarancja i jak najbardziej można złożyć reklamacje która na pewno zostanie uznana jeżeli będziemy mieli konkretne informacje.
Przy reklamacji balcera tych informacji nie bylo (brak konkretow), nie było także nagrania, producent po prostu sam nie wiedzial czego ma szukac, tym bardziej ze chodzi o wydobywajacy sie dzwiek a nie usterke techniczna.
Ja takze nie jestem jasnowidzem ...
Producent przy testach na maszynie nie znalazl zadnych nieprawidlowosci.
Jako sprzedawca i przedstawiciel LOWTECa prosze o skontaktowanie sie ze mna telefonicznie - 690 215 855.
Ustalimy szczegoly dosylki oraz doslania materialu filmowego ktory przekaze producentowi.
Nie mialem z LOWTEC`iem do tej pory zadnych problemow a przy reklamacjach (zasadnych) dosylali zawsze nowe elementy.
Sprzedalem tych gwintow do e38 ok. 12 kompletow przez ostatnie pol roku i tylko w tych dwoch przypadkach istnieje ten problem.
Prosil bym sie najpierw zastanowic nastepnym razem dlaczego reklamacja przebiegla negatywnie (prodcuent nie otrzymal konkretnych informacji a stacjonarny test niestety nic nie wykazal) a nie wypisywac na forum glupoty ...
Pozdrawiam i czekam na kontakt.
masz Sebek racje że nagrania nie dołączyłem, poprostu nie miałem czym tego nagrać, próbowałem trzema różnymi telefonami i żaden nie wychwycił tego dźwięku który idealnie słychać na filmiku wyżej więc co miałem przesłać.. ostatnio oddałem auto do kolesia co się tego trochę już namontował, wymieniliśmy wszystkie mocowania górne na lemfordera i miał ogólnie na to "rzucić okiem" i po dwóch dniach jest to samo. Na chwile wyciągnął odboje aby wykluczyć ich piszczenie i jest to samo. Na odbojach z kompletu przy czterech osobach tył dobija na lekkich nierównościach. Mam dość już tego gwintu, nie ma u mnie instytucji charytatywnej która montuje i rozbiera mi to za darmo, a za montaż/demontaż płaciłem już trzy razy! Dodatkowo musiałbym posadzić znów auto na klockach przed domem na jakieś 2 tygodnie a poruszać się czymś trzeba. Jestem pewny że przy kolejnym demontażu lowtec nie wróci już na moje auto. Jak to jest na forum poleca się i odradza pewne rzeczy, to dobre i warto kupić a to lipa unikać jak ognia... ja się na tym poprostu przejechałem głównie finansowo i go nie polecam każdy zrobi jak będzie chciał
Właśnie rozmawiałem dobre pol godziny z technikiem LOWTECA.
Przedstawiłem mu jeszcze raz problem.
Jego zdaniem dźwięki które się wydobywają są efektem za mocnego obciążenia odboju na amortyzatorze (patrz zdjęcie).
http://www.motoshop24.info/allegro/template/low2.jpg
Aby zawieszenie pracowało prawidłowo wysokość sprężyny w rozprężonym stanie powinna wynosić dla BMW e38 i modelu gwintu 9.1 ze sprężyną 97622:
- os przednia: 195 - 213 mm
- os tylna: 195 - 213 mm
Informacje zawarte są w instrukcji montażu oraz poświadczeniu dopuszczenia do ruchu przez TÜV.
Wysokość ustawiamy dolnym talerzem znajdującym sie pod sprezyna zaraz po zamontowaniu gwintu na samochód.
Po tym ustawieniu i opuszczeniu samochodu amortyzator powinien mieć wystarczający uskok pracy.
Jeżeli przy ustawieniu wysokości ok. 195 mm zauważymy ze amortyzatory jeszcze lekko dobijają, ustawiamy większą wysokość maksymalnie do wartości 213 mm.
Po wykonaniu tego kroku możemy się zabrać za właściwe obniżenie auta skręcając dolna obudowę kolumny na gwincie i zabezpieczając ja dolnym czerwonym talerzem.
W żadnym wypadku nie regulujemy już wysokości sprężyny według własnego uznania - skutkuje to przy późniejszych usterkach wygaśnięciem gwarancji.
Przy nieprawidłowym ustawieniu wysokości sprężyny (patrz opis wyżej) zawieszenie nie będzie działać prawidłowo i może ulec uszkodzeniu (sprężyna się zle ulozy) co może powodowac ze późniejsza regulacja nie da już żadnych efektów.
Tak jak napisałem już wyżej - te informacje zawarte są na samej gorze instrukcji montażu gwintu.
@balcer & Giezet
Jakie wartości wysokości sprężyny bez obciążenia zostały u Was ustawione przy pierwszym montażu ?
Czy sprawdzaliście sami czy są prawidłowe ?
Zasada działania tego systemu gwintu odbiega od tradycyjnych gwintów gdzie obnizenie auta zmienia zawsze wysokość sprezyny.
Myślę ze problem może leżeć właśnie tutaj.
dzięki za zainteresowanie Sebek, u mnie zostało to ustawione w przedziale 195-200mm, chodzi tu o wysokość samej sprężyny pomiędzy talerzami jak koło jest w górze
Podnies auto i zmierz jeszcze raz dokladnie wysokosc i ustaw na max. czyli 213 mm. z przodu i z tylu.
Taki zakres przewidywany jest dla twojego auta.
Roznica 1 cm. wysokosci sprezyny moze miec bardzo duze znaczenie.
Auto sie lekko uniesie co mozesz pozniej ustawic obnizeniem.
I jak tam panowie, czy regulowaliście zawieszenia według wytycznych które podałem wyżej ?