Panowie, to ja jutro popaCZę i dam znać co tam słychać u sprężarki, bo oczywiście tego nie sprawdzałem...
Wersja do druku
Panowie, to ja jutro popaCZę i dam znać co tam słychać u sprężarki, bo oczywiście tego nie sprawdzałem...
tak jak seban napisał robisz podciśnienie cała wilgoć wrze i jest odciągana w skrajnych przypadkach jednak wymagana jest wymiana osuszacza dziura jak palec i z miesiąc w zimie:smile:
NIe przesadzajcie z tą wymianą osuszacza. Jeżeli czynnik wycisnęło zaworem to przecież nie wciągnęło wilgoci. W układzie nadal będzie wyższe ciśnienie niż atmosferyczne. Osuszacz trzeba wymienić gdy układ się rozszczelni i kilka dni będzie miał kontakt z powietrzem atmosferycznym.
A taka ciekawostka - rozciąłem kiedyś osuszacz a w środku....... nie znam fachowej nazwy ale woreczek kulek pochłaniających wilgoć, taki sam jak w paczce orzeszków tylko większy :)
Różne są praktyki.
Nie ma sensu porównanie "że w innych modelach się nie wymienia" bo tutaj jest to część podlegająca normalnej wymianie eksploatacyjnej.
Koszt zakupu do e32 po zamienniku ~80 pln.
Co więcej serwisując układ klimatyzacji, należałoby mieć na względzie że jest spora część użytkowników którzy liczą na nieco lepsze traktowanie, niż tylko w kółko dobijanie czynnika i co roku pchanie się w to samo - jak sam zauważyłeś - bagno, z zatrolonym skraplaczem i osuszaczem, w którym po kilku latach jest już tylko zgniła breja i kamień.
Zależy na co kto liczy i za co płaci.
Ja w E39 jeździłem cały sezon z wł klimatyzacja i nie działającym wentylatorem. Co tego co wiem do tej pory tak ten egzemplarz podróżuje.
Niepracujący wentylator nie powoduje wyłączenia klimatyzacji w żadnym wypadku. Ma on dwie funkcje, ale obie są jedynie wspomagające (chłodzenie skraplacza i silnika) bez niego wszystko i tak będzie działać.
Może ów patyczek poprostu przedziurawił Ci skraplacz ?
Nie wiem, nie mam manometrów. Jestem obecnie w Holandii i tutaj nawet nie próbuję jechać do warsztatu, bo nie jestem przyzwyczajony do takich cen.
No to póki co-polecam się wstrzymać z wróżbami i stresowaniem.