Dla mnie dźwięk odpalania V12 jest powalający. Żaden inny silnik BMW w tej kwestii nie ma podejścia.
Potem V12 jest trochę jak odkurzacz, super kultura pracy, ale jak go wkręcić to też nieźle brzmi. Na pewno nie zaminiłbym się na V8. Nie ma szans.
Wersja do druku
Dla mnie dźwięk odpalania V12 jest powalający. Żaden inny silnik BMW w tej kwestii nie ma podejścia.
Potem V12 jest trochę jak odkurzacz, super kultura pracy, ale jak go wkręcić to też nieźle brzmi. Na pewno nie zaminiłbym się na V8. Nie ma szans.
a jak dla mnie liderem jest V8 V12 ma fajne odpalenie to fakt ale potem to jak R6 chodzi zero polotu V8 z dobrym wydechem miażdży nie wierzyta zapraszam w odwiedziny posłuchać jeszcze nikt sie nie zawiódł :))) A ostatnio w sobotę właściciel e-32 750i z końcowym eisenmannem był mile zaskoczony moim wydechem :)
Szczerze? Koło pióra mi to lata czy coś jest podwójne w aucie czy nie. Koszty utrzymania V8 są, umówmy się spore, koszty utrzymania V12 są po prostu astronomiczne :P Ale same doznania dźwiękowe V12 w pełni rekompensowały mi te koszta, a gdzie tam jeszcze komfort jazdy, przyspieszenie, elastyczność... Teraz mam 4.0 V8 i jest ok, ale tęsknię za 750iL i przy pierwszej sensownej okazji znowu sobie taką sprawię. Piernicze koszta! Odpalając V12 wiem, że do życia budzi się mały potwór :D
hmm co do przyspieszenia w sobotę wciągłem 750i e-32 w manualu także luzik
a co do dźwięku jak będziesz w okolicy wstąp kawka w zestawie a potem posłuchasz dźwięku od którego skóra na jajkach cierpnie
co by nie było do V12 nic nie mam fajny piec i koszty moga być bardziej astronomiczne tam gdzie się bardziej ulepa trafi ale dźwięku seryjne 750 nie ma i tyle
U mnie w 740tce wydech jest,można to nazwać,w ori poza tym,że katy są nowe zamienniki z nierdzewki i środkowy wydech jest nówka od 750tki...i wszystkie rury z nierdzewnej stali...chodzi cicho i przyjemnie ale jak się doda gwałtownie gazu to faktycznie dźwięk super a przy porządnej redukcji nie ustępuje 750tce wcale...tylko tak jak pisałem,rozruch V12 jest okraszony niepowtarzalnym dźwiękiem...Pozdrawiam.
ja juz swój opisywałem nie buczy w żadnym przedziale obrotów a odgłosy daje 1 klasa
katy out środkowy x-pipe w zabudowie tłumika i końcowy przelot po drodze kolanka z nierdzewki, żeby nie było żadnych kątów i wycięte zwężki z wydechu ważne są też wielkości tłumików oraz końcówek
a mnie zastanawia spalanie 4.4 i 5.4 bo w przyszłym roku chce zmienić chlające w mieście 18 728 na coś z tych i ciekaw jestem czy jest jakaś ogrnomna róznica ?
ale i tak jestem przekonany bardziej na 750 V12 to jednak V12
ale mało ich w porównaniu do 740, przynajmniej tych po lifcie
dźwięk V12 przy odpalaniu bezkonkurencyjny
redukcja, gaz w podłoge V8 na +
miałem sporo aut z V8 i jak na razie najlepiej dźwiękowo wypada 4.2 w S8