Tak wiec najpierw kompresja pozniej komp i zobacz podmien czujnik wału- z m50 takze podchodzi! prawie
Wersja do druku
Tak wiec najpierw kompresja pozniej komp i zobacz podmien czujnik wału- z m50 takze podchodzi! prawie
wszystkie nieszczelności sprawdzasz psikajac w różne miejsca, w rurke też da się chyba psiknac, bo ta część gumowa widać po prawej z przodu w głębi
są jeszcze rurki wspomagania (twardy hamulec)
o nieszczelnosciach i sondach powiedzą ci korekty długoterminowe LTFT jak skasujesz adaptację i pojezdzisz na benzynie trochę
jak są nieszczelności to wtedy korekty sa np. >+5?%
ale uwaga na zimnym daje ssanie , przez jakiś czas korekty. max na + (+25%)
ja u kolegi bym obstawiał sondy,co do przepływki odepnij ją i sprawdż jak samochód ciągnie(najbardziej chodzi o górę)jak jest lepiej z odpiętą to przepływka już nie domaga
a teraz z innej beczki silnik też m60 ale b30
przez ost. parę miesięcy ok 3 zmieniłem obie sondy póżniej przepływke wszystko ori bosch-a
i coś się ...... jak auto postało 3 tyg.(byłem w delegacji) i zaczeło mu brakować góry,tj.jak dodaje pomału gazu to ładnie ciągnie do odcinki,gwałtowne dodanie to jak by mu czegoś brakowało(nie wiem czy powietrza czy paliwa,na pb i lpg to samo)byłem na kompie pokazało sonde nr 2 i przepływke dodam że jak wymieniałem nie był podpinany,po wymiane sond i przepływki miał moc dużo większą niż wcześniej a teraz się zrobiła kupa:( czyżby nowe części już nie mają takiej żywotności??
kompresja słaba nawet jak by miał wszędzie 10 to za mało. Masz tak że na zimnym chodzi b.nierówno a jak sie rozgrzeje to lepiej? Ile bierze oleju na 1000 km?
na 10 tys km dolewam okolo 2 l oleju 10 w 40.
zrobilismy dzisiaj maly test bo niebylem pewny czy kompresja ucieka przez glowice czy przez pierscienie. wlalismy po 10 ml oleju do komory spalania i wtedy sprawdzilismy kompresje i okazalo sie ze na zimnym silniku kazdy cylinder ma 12 bar. wiec znakiem tego winne sa pierscienie. zastanawiam sie teraz ile ten silnik ma przebiegu...
no kompresja niestety słaba powinno być 12-14 w zdrowym motorze
a co sadzicie o remoncie silnika? czy moze lepiej go wymienic?
wymienic ??? i na co wymienisz na taki sam??????
remont tak ale z 5k musisz mieć a najlepiej 6 na remont, żeby to miało ręce i nogi jak ma być wiem coś jestem w trakcie remontu kapitalnego M60B40
Remontu dołu nie ma sensu robić, same pierścienie nie załatwią sprawy. Poza tym albo ten blok to nikasil, albo ktoś naprawdę nalatał z milion kilometrów tym autem.
Najlepiej kupić silnik z pewnego źródła i zrobić remont góry plus rozrząd.
Decyzja należy do Ciebie.