Dla mnie nie majac wielkiego doswidczenia z automatami wczesniej (jezdzielm tylko zwyklymi mechanicznymi) to powiem szerze ze ten automat z tiptronik (elektronicznie sterowany) to mnie mega zaskoczyl pozytywnie, bo nie wiedzialem ze auto tak dobrze moze uczys sie stylu jazdy i przelaczac sie miedzy nimi.
Przykladowo jade sobie spokojnie 1,5 tys obrotów po miescie, ale nagle zaczynam jechac dynamiczniej, pedal w podloge, oczywiscie zrzuca 1-2 biegi , i to dam gazu, to troche hamuje potem znowu sporo gazu itd (dynamiczna jazda) . Auto wtedy trzyma silnik na wysokich obrotach (kolo 4000-4500) i caly czas jest duza moc/moment, auto nie musi zmianiac biegu bo go trzyma - reakcja na gaz jest natychmiastowa. Potem jak juz che byc grzeczny to albo czekam chwile i jade grzecznie i auto rozpoznaje to albo np. musnę tylko gaz lekko to już wie że będziemy dalej grzeczni i schodzi z obrotów i wczodzi automatycznie na wyzsze biegi (np 2 wyzej). I to nie musze nawet do tego w tryb sport przelaczac (wtedy reaguje jeszzcze lepiej - na sporcie od razu redukuje o 1 bieg na wstepie przy przelaczeniu w sport). Też jak trzeba to inteligentlnie hamuje silnikiem lub wysprzegla, wtedy kiedy trzeba. Bałem sie wczesneij automatu (jezdzac wczesniej sluzbowymi terenówkami w automatach) ale to mnie 100% usatysfakcjonowalo :) Co do startu - np jak chce sie wlaczyc do ruchu przez bardzo ruchliwe skrzyżowanie, lub miec dobry czas z pole positino na swiatlach ;-) , to wtedy wlaczam na tryb sport , a potem ze sport na tryb manual (w tiptroniku, jeden bieg w dol) i tak mam zapiętą jedynkę, którą jak dam pedał w podłoge dopiero przełączy mi przy maksymalnych obrotach na 2kę. ...oczywiscie w manualu da sie to wszystko zrobic ułamek sekundy szybciej, ja tu tylko pisze za co ja lubie moją skrzynie :)
Najlepiej oczywiscie niech kolega przejedzie sie klikoma autami (spokojnie i dynamicznie):
- "stary" atomat,
- nowoczesny automat z tiptronik,
- manual
i zdecyduje co mu najlepiej pasuje - bo kazdy kierowca ma inne preferencje i kazde z tych aut to inne samochody tak na prawde.