dokladnie, tłokom nic nie będzie chyba że zawory się ukruszyły to wtedy może być lipa.
Wersja do druku
dokladnie, tłokom nic nie będzie chyba że zawory się ukruszyły to wtedy może być lipa.
panowie, dol silnika jest ok poniewaz sytuacja miala miejsce przy o.k 1200-1500obr/min nawet nie slyszalem zadnego stukniecia nawet... mialem do wyboru swap m60b40 z e32 z 93r z zatarta panewka, lub m62b35 z 97r od e38 ze skrzynia tiptronic, kompami,wziazkami itp, za okazjonalna kwote bo od znajomego a wszystko sprawne ,silnik jak i skrzynia... za 2500zl wiec zdecydowalem sie na ta opcje, pozostaje kwestia przyprowadzenia auta z wejherowa do szczecina i czekanie :) przy okazji wymienie oleje, filtry , sprawdze dokrecenie pompy oleju, zmienie tarcze z klockami(polecacie/odradzacie jakies firmy? ) oraz koncowki drazkow , drazek srodkowy czy jak to sie zwie no i zbierznosc do ustawienia :) mam nadzieje ze e38 odwdzieczy mi sie za 2 zycie , a bedzie na pewno doinwestowana z czasem
Kiedyś miałem BMW 323 był to model E21...w czasie rozruchu,gdzie obroty były bardzo niskie co jest rzeczą oczywistą,pękł pasek rozrządu...zawory pogięte,jeden całkowicie złamany,uszkodzona głowica oraz tłok.
koledzy w silniku który nie ma smarowania mogło obrócic panewke główną więc blok złom także wałki rozrządu pracowały na sucho natomiast po kolizi rozrządu mogły odkrztałcic sie korbowody
po kolizji rozrzadu korbowody się na pewno nie odkształcą, bo dużo szybciej poddadzą się zawory. jak juz mowilem o ile nic sie nie urwalo to dol silnika powinien byc ok w przypadku kolizji rozrzadu.
kolego jest taka możliwośc dodatkowo silniki bmw mają bardzo delikatne korbowody mogą to być niewidoczne odkształcenia które będą powodować nierówną pracę silnika
Jędrek, korby w v8 są kute...
kute czy nie kute jakie by nie byly nie ma szans na ich wykrzywienie przez pocałunek z zaworami. Jędrek porównaj sobie przekrój korby i przekrój trzonka zaworu to wszystko będzie jasne. :)