Racja. Ale jak za wczasu wyczuć, że trzeba zmieniać? Komputer pokazuje, że poziom oleju w skrzyni jest za niski?
Wersja do druku
Racja. Ale jak za wczasu wyczuć, że trzeba zmieniać? Komputer pokazuje, że poziom oleju w skrzyni jest za niski?
Czy znasz taki przypadek ze pojazd ze skrzynia ponad 200 000 km (skrzynia chodzi idealnie) jedzie do wymiany oleju a po niej skrzynia pada i jest to ewidentna przyczyna swiezego niezapchanego filtra, czystych i nowych magnesow, swiezego oleju ktory ma w porownaniu do starego lepsze wlasciwosci ?
Ja nie.
Co innego gdy do warsztatu trafia auto z padnieta skrzynia na wymiane oleju w stylu "a moze pomoze" ...
Mysle ze trzeba stosowac sie do zalecen producenta a nie warzstatow ktorych pracownicy czesto nie maja o tym zielonego pojecia.
To tak samo gdybysmy powiedzieli ze w silniku powyzej 200 000 nie wymieniamy oleju.
Nastepna sprawa jest fakt ze czesto klient nie ma pojecia czym jego skrzynia zostaje zalewana i czy filtr wogole zostal wymieniony i placi slony rachunek z poczuciem ulgi.
Napisalem przeciez wyzej jakie sa zalecenia producenta. Wymienia sie olej na podstawie kilometrow.
Stan oleju tez mozna sprawdzic okrecajac korek wlewu i wsadzajac "palca".
Przy prawidlowym stanie olej powinien najdowac sie na rowni z wlewm.
Jezeli jest duzo nizej jest go za malo.
Siwymetal a ja z innej beczki zapytam . Napisz jakie masz koszta zwiazane z e65 w szwecji . Interesuja mnie kompletnie wszystkie koszta od spalania po ubezpieczenia . Oczywiscie jak mozesz .
Siemanko,właśnie wróciłem z roboty i zasiadłem do lektury.Właśnie myślałem o wymianie oleju,bo zaczyna leciutko poszarpywać,najczęściej przy hamowaniu jak redukuje z 2-ki na 1-kę,jak w momencie tej redukcji (z 2 na 1)nagle wcisnę gaz w podłogę to nawet mocniej szerpnie,jak stoi na wzniesieniu,bez ręcznego tylko na P,to też lekko szarpnie,po za tymi sytuacjami zmiana biegów następuje praktycznie niewyczuwalnie,wiem kiedy zmienia przełożenie właściwie tylko po obrotach silnika.
Jeżeli chodzi o koszty utrzymania (dla Technics) to koszmar:ubezpieczenie 22 000kr,podatek drogowy 2 800kr,spalanie średnio 14-15 litrów 100km,miasto 14-17,trasa 10-12 zależy jak noga reaguje na uwagi żony siedzącej obok.Napraw jeszcze nie miałem,więc trudno powiedzieć,koszt zakupu to 149 000kr za 2002 z przebiegiem 103 000km,nieźle wyposażona.Ubezpieczenie jest tak duże ponieważ mieszkam w bardzo niebezpiecznej dzielnicy,mając lepszą lokalizację,można obniżyc nawet o 10 000kr.Jak byś miał jeszcze jakieś pytania to śmiało,tajemnicę to można robić ze spotań z kochanką,ale nie z tak prozaicznych spraw.
A teraz zabieram się za szukanie warsztatu,żeby olej wymienić.
Dziękuję wszystkim za rady i spostrzeżenia,nieco się uspokoiłem,ale zaraz po znalezieniu dobrego majstra zbadam co powie komputer i wymienię olej z filtrem i czym tam trzeba.
Jeśli chodzi o twardą redukcje z 2 na 1 przy ostrym hamowaniu to wymiana oleju pomoże ale w niewielkim stopniu. E65 z tego co wiem już tak ma chyba że się mylę?
No właśnie nie wiem na pewno,dlatego zapytuje szanowne grono.
Producentem skrzyni do E65 jest firma ZF wiec logicznie rzecz biorac trzeba sie liczyc tylko z zaleceniami ZFa, nie wiem co mialyby w tej sprawie zalecac inne firmy...
Problemem jest to ze w PL wymiana oleju dopiero jest brana pod uwage jak skrzynia zaczyna szwankowac/szarpac... a to ze w miedzyczasie zrobila pol melona kilometrow na jakiejs zuzytej mazi ledwo przypominajacej olej to juz maly szczegol :D
Czy wymienia sie olej w silniku dopiero jak zaczyna nim bujac albo zaczynaja klepac w nim panewki???
Mam przebieg kwalifikujący do wymaiany oleju (wymiana 80 000km-120 000km,mój wieloryb ma 104 000km) w skrzyni,więc zamierzam to zrobić,czytałem chyba wszystkie posty na temat problemów ze skrzyniami i wynika z nich,że moja zachowuje się dość normalnie,nie licząc niedzielnego incydentu.
Wymiana oleju w silniku, a w skrzyni to jednak trochę co innego. Nie twierdzę, że oleju w skrzyni się nie wymienia, ale nie wiem ile z nas zmieni olej co każde 80tys. km. Nie mówiąc już o właścicielach E38, E32 gdzie oleje w skrzyniach pewnie nie były wymieniane od lat. W mojej E65 '07 rok olej w skrzyni nie był wymieniany nigdy. Poziom jest ok, z 2 na 1 nie szarpie w ogóle. Dlatego na pewno na razie nie będę się za to brał.