Ten moduł jest chyba w skrzynce pod kanapą. Może temu nie możesz znaleźć. U kolegi w dodge'u urzekło mnie odpalanie z pilota :)
Wersja do druku
Ten moduł jest chyba w skrzynce pod kanapą. Może temu nie możesz znaleźć. U kolegi w dodge'u urzekło mnie odpalanie z pilota :)
Koledzy a wiecie jak to jest w e38 ? Mam taki sam problem. Centralny mi sie rozkodował albo zjebał i musze otwirac/zamykac z kluczyka. Kupiłem moduł uniwersalny na llegro i nie wiem gdzie mam sie wpiąc. Wczesniej doszytałem że pod schowkiem pasazera mam moduł, wlutowałem sie w jakies dwa piny... zadymiło sie cos i odlutowałem. Ktoś wie jak to zrobić ? gdzie sie dokładnie wlutowac ?
Pozdrawiam
Odgrzeje trochę, też podłączyłem centralny na pilota u siebie w e32, ale nie wiem gdzie podpiąć kabel od domykania szyb. Wszystkie inne funkcje działają tzn otwiera, zamyka, kierunki i został mi ten jeden tylko kabel do modułu komfortu. Kafarek pisał żeby w szary kabel się podpiąć np. od przycisku szyb. U mnie tam są szare z paskami kable całego szarego brak, próbowałem podpiąć do każdego pinu od przycisku szyb i działało przy chyba szaro czerwonym ale domykało tylko tą jedną szybę po zamknięciu pilotem. Może ktoś inaczej podpinał gdzieś się wpinał tym kablem w wiązkę modułu komfortu czy gdzieś?
W moim pudeleczku na pilota z allegro jest osobny kabelek ktory daje sygnal przez 30 sek. po zamknieciu drzwi. Podlaczylem do niego przekaznik bo daje mniejsze napiecie niz 12V i w ten sposob mam sygnal zamykania przez 30 sek, wszystko sie domyka elegancko.
Ja wpialem sie w modul w 2 piny, przy czym w pin zamykania dalem sygnal z przekaznoka 30 sek.
Ja mam z centralki tez oddzielny kabel do domykania i idzie na nim sygnał ok 25s, tak samo jak Kafarek i zapewne Ty podpiąłem się dwoma kablami w moduł GM. Tylko które kabel podpiąłeś do modułu? Ten co daje sygnał 30 sekund i otwierania? Ja podpiąłem do modułu sygnał otwierania z centralki zamka i zamykania, tzn. że mam ten kabel od zamykania odlutować z modułu i na jego miejsce dać domykanie 30s?
Zobacz jakie jest napięcie tego sygnału domykania. Jak jest 12V to wepnij go do modułu jako zamykanie i malina, jeżeli mniejsze to musisz użyć przekaźnika (sygnał domykania będzie włączał przekaźnik, który będzie podawał 12V podłączone np. z zasilania centralki).
Ok dzięki kolego, dzisiaj sprawdzę i dam znać. Pozdrawiam
Jak już to ruszyliście - jak podłączyć to przez przekaźnik? Jakiś schemat?
W jednym temacie na forum jest to rozpisane, ale po podłączeniu zgodnie z nim, szyby domykają się przez ok. 2sek i przestają. Z kluczyka wszystko działa ok.
Z tego co pamiętam przekaźnik ma też zmienić sygnał z plus na minus.
Rozejrzę się w domu za tym schematem z instrukcji centralki, bo chyba go nie wyrzuciłem, i wrzucę foto. Podłączyłem zgodnie z nim i działa jak trzeba, chociaż 30 sek to trochę za mało żeby zamknąć 4 okna i szyberdach jak są wszystkie otwarte na maxa.
Juz jakis czas temu zamieszczałem instrukcje jak to zrobić :) http://7er.pl/showthread.php/24461-P...aniem-szyb-E32
''Ja mam z centralki tez oddzielny kabel do domykania i idzie na nim sygnał ok 25s, tak samo jak Kafarek i zapewne Ty podpiąłem się dwoma kablami w moduł GM. Tylko które kabel podpiąłeś do modułu? Ten co daje sygnał 30 sekund i otwierania? Ja podpiąłem do modułu sygnał otwierania z centralki zamka i zamykania, tzn. że mam ten kabel od zamykania odlutować z modułu i na jego miejsce dać domykanie 30s?''
Po pierwsze na kablu domykania z centralki musisz miec ''+''. Wtedy po prostu dolutowujesz go do modułu GM razem z przewodem zamykania drzwi (dwa do kupy po prostu :D) Jeżeli Twoja centralka nie ma funkcji zmiany polaryzacji żeby na przewodzie domykania był ''+'' dokładasz najprostszy przekaźnik 12V. Kazdy przekaźnik składa się z ''cewki'' i kanału który zostaje zwierany przez cewke. Na jeden pin cewki przekaźnika dajesz ''+'' z akumulatora. na drugi pin cewki dajesz przewód domykania z centralki (oczywiście jeżeli centralka daje ''-'' na przewód domykania). Cewkę masz załatwioną. Zostaje kanał który zwiera cewka. Składa się on z dwóch pinów. Na jeden dajesz ''+'' z akumulatora a z drugiego ciągniesz przewód do domykania szyb czyli dolutowujesz go do zamykania drzwi