:clap2: polejcie mu
Wersja do druku
:clap2: polejcie mu
Kolega Megablast, idealnie opisał zagadnienie "dlaczego montujemy instalacje LPG", niestety kultura techniczna, w naszym kraju ciągle stoi na bardzo niskim poziomie, mówiąc grzecznie..
Świeczki wymienione, Dziś oddałem samochód żeby zobaczyli co z tym wydechem, na szczęście tylko rury pomiędzy tłumikiem końcowym a środkowym dziurawe więc trzeba wymienić i będzie cicho.
mam następne pytania.
1- kolega Aldik polecił mi sprawdzić fajki przy cewkach.. gdzie to dokładnie jest i jak to sprawdzić?
2- dziś korzystając z okazji wszedłem pod samochód i zobaczyłem że jedna z dwóch lambd ma urwany kabelek - czyli do wymiany, od razu dwie.. mechanik powiedział że mogą być zamienniki a nie koniecznie zaraz BOSCHE za 300zł, kupiłem takie http://allegro.pl/sonda-lambda-bmw-e...394916581.html będą dobre?? Czy to że miałem jedną urwaną mogło wpływać na spalanie PB i spalanie gazu - mam gaz sekwencyjny na komputerze Stag 300
1. Fajka to długi element pomiędzy cewką a świecą. Popatrz czy nie są popękane itp.
2. Co do jakości tych sond się nie wypowiem, bo ich nie znam. Natomiast urwany kabelek skutkował tym, że sonda nie działała, więc ma to jak najbardziej wpływ na spalanie.
Ale czy miało to też wpływ na spalanie LPG w moim samochodzie? ? Gdzieś wyczytałem że sonda ma wpływ na spalanie w instalacji II generacji, a już w sekwencyjnej nie.
Chyba zadałem pytanie... i napisałem że gdzieś wyczytałem - więc nie mogę uzasadnić po prostu wczoraj tak gdzieś przeczytałem chyba na www.beemka-klub.pl/forum i dlatego się pytam bo sam się nie znam.
u mnie też bezpośrednio sekwencja nie korzysta z sondy, dane pobierane są z wtryskiwaczy benzynowych i ustawiane są takie same parametry czasy wtrysku itp. ale dawka paliwa dobierana jest za pomocą sondy czyli w pewnym stopniu sonda ma wpływ na lpg, tak mi się wydaje ale znawcą nie jestem.
A kolego BatoFF powiedz to spalanie gazu to jest rzeczywiste spalanie czy wyświetlane przez obc bo ja też miałem tak że komputer pokazywał 20l/100 a rzeczywiście spalal 15/16 czasami wskazania mam poprawne 13/14/15 a czasami 18 / 19 dodam ze warunki jazdy sa takie same.
u mnie OBC wskazuje mniej więcej 1L mniej niż na prawdę spala czyli w trasie jak mam 13.2 to spali na prawdę 14.2. Chyba najmniej spalił mi 11.6 liczac pełne tankowanie 150km pełne tankowanie.. ale jechałem o 23 zerowy ruch delikatnie i do 100km/h To jak z tymi sondami pomogą w obniżeniu spalania na LPG ?