-
E38 Solar..
Pytanko co do szyb. Czy solar szybki (przód/boki) to był standard w e38 czy dodatkowo płatna opcja?
Do tego czy w BMW szyber dach ma funkcję tzw solar dachu z Audi. Czyli ma wbudowaną baterię słoneczną i czujnik temperatury i jak stoi autko na słońcu to ten dach uruchamia ze swojej bateryjki dmuchawę i przedmuc***e gorące powietrze ze środka.
-
Szyb z ogniwami słonecznymi tego raczej nigdy nie było i chyba nigdy nie będzie - bo co byś widział przez te szyby? ;)
A co do dachu... nigdy nie widziałem i nigdy nie słyszałem o takowym w e38... na realoem też go nie ma, więc pewnie nigdy nic takiego się nie pojawiło w e38 - chyba że ktoś zdolny sam sobie zamontował ogniwa w dachu ;)
Ale przyznam że konstruktorzy Audi i VW wpadli na całkiem fajny pomysł z tymi ogniwami słonecznymi - tylko wykonanie gorsze :P
Orientuje się ktoś ile kosztuje taki dach w opcji dodatkowej?
---Edit---
Dach w opcji Audi kosztuje ponad 10tys. PLN! - żal... żeby ogniwa były wstanie napędzić spężarkę klimy to zrozumiałbym tą cenę, ale one napędzają tylko dmuchawe... i w upalny dzień gdzie temp. powietrza przekracza 30*C zostawiając schłodzony samochód na parkingu inteligentny system za 10tyś zł. pompuje rozgrzane powietrze do wnętrza schłodzonego samochodu - wręcz bosko! :D
-
Z szybami to się źle wyraziłem, chodzi mi o szyby zapobiegające się nagrzewaniu wnętrza. Przednią i boczne.
-
przednia na bank była dodatkiem i jest bardzo rzadko spotykana co do reszty, w BMW masz zwykle szyby i szyby podwójne, jedne z folią inne z gazem. poszukaj na forum i poczytaj
-
Ja mam taką szybke. Tak mi powiedzial koles od szyb chciałem ja wymienic poniewaz jest lekko pęknięta ale zrezygnowałem z wymiany jak powie,dzial jaki bedzie koszt takiej szybki :)
-
W mercedesie jest opcja baterii slonecznej na dach ktora zasila klimatyzacje na postoju. Bardzo fajny pomysl.