-
szarpniecie z 1 na 2
Witam. Posiadam E65 3.0D 2006r 141tys. Przebiegu. Od jakiegos czasu zaczela szarpac przy zmianie z 1 na 2. Szarpniecie wystepuje tuz przed zmiana biegu i najbardziej gdy silnik jest nagrzany(praktycznie przy kazdym ruszeniu) Gdy silnik nie osiaga jeszcze temperatury roboczej to jest ok tzn. nie szarpie za kazdym razem:disturbed:.Szarpniecie jest odczuwalne tak jak by podczas przyspieszania na ulamek sekundy zgasl silnik.Nie wiem czy byl kiedykolwiek wymieniany olej w skrzyni.Czasami tez przy ruszaniu z opoznieniem reaguje na gaz:wyje przez sekunde i potem rusza jak z procy. Myslicie ze wymiana oleju rozwiaze problem? Czytalem na forum ze czasami poziom oleju w skrzyni byl za maly i pomagala dolewka.Mial ktos podobny problem? Dzieki i pozdrawiam.
-
Nie będzie to odpowiedź na Twoje problemy, ale może pomoże w ich namierzeniu.
1. Mój także potrafi późno zareagować na gaz (efekt jakby był lekko zalany). Mamy jednak różne silniki, a mój problem pojawił się, gdy podpięli mi odpięty przewód od zaworu vanos'a (tak miałem odpięty, bo ktoś chciał ukryć inny problem przed sprzedażą ;) )
2. Szarpnięcia też mam, ale u mnie jest zdiagnozowane zużycie łącznika elastycznego wału (dziś jadę na wymianę) i obstawiam, że u Ciebie może być to samo.
Olej w skrzyni mam wymieniony około 3 miesięcy temu.
Czy gdy jedziesz powoli/bardzo powoli w korku, to słyszysz metaliczny dźwięk przy puszczaniu nogi z gazu? Do tego dochodzi efekt lekkiego kopnięcia.
-
Wlasnie nic takiego sie nie dzieje.Jest tylko to szarpniecie na jedynce.Im wiecej gazu przy ruszaniu tym bardziej szarpnie.Pozostale biegi wchodza ok.Chociaz tez nie jest idealnie.Czasem wskakuja ze nic nie czuc a czasem cos tam lekko szarpnie.Ale to tylko te nizsze biegi.Tak do 3. 4,5,6 wchodza idealnie.I tak jak juz pisalem dzieje sie to najbardziej przy rozgrzanym aucie.
-
@ kapsel myślę tak jak mówiłem Ci już wcześniej że wymiana oleju plus miski i hilzy załatwi sprawę
Czy podpinałeś auto pod komputer? czy po podpięciu są jakieś błędy?
-
Jeszcze nie podpinalem.Dam znac jak beda jakies bledy.Ale tak jak piszesz olej i tak wymienie bo nie wiem czy byl kiedykolwiek wymieniany.
-
Powiedz mi, jak jedziesz ze stałą prędkością na 4/5/6 biegu to widzisz że obroty minimalnie falują?
-
Nie obroty nie faluja, ale zauwazylem cos takiego ze przy predkosci 80-90 przy nie calych 2000 obrotow zachowuje sie tak jakby chcial zmienic bieg na wyzszy a nie mogl tzn delikatnie jednostajnie przychamowuje(Jak przy zmianie biegu ale nie zmienia) Dopiero jak troszke odejme gazu to zmienia na wyzszy.
-
Wydaje mi się że konwerter Ci się kończy, ale pewności nie mam.
-
Może być problem z zaworem na płycie. Diagnostyka komputerowa powinna dać odpowiedź.
-
damned1 I jak tam pomogla wymiana łącznika elastycznego wału? Tak z ciekawosci:nightmare: