-
kontrolka abs/dcs
witam, może ktoś spotkal się z następującym problemem. w e38 99r co pewien czas włączają się jednocześnie kontrolki ABSu i DCS i jednocześnie przestaje działać szykościomierz oraz licznik. Po ponownym uruchomieniu nsilnika problem na ogół znika. Czy wyglada to raczej na awarie ktoregos czujnika, czy moze chodzi o sterownk ABSu. bede wdzieczny za sugestie, bo jesli jednoczesnie dotyczy to licznika i absu, to moze wystarczy ustalic w ktorym miejscu jest mierzona predkosc auta i jego przbieg...
-
Informację na twoje pytanie znajdziesz na forum
Prędkość mierzona jest jednym z tylnych czujników(bodajże lewym). Oba są używane jako wyznaczniki prędkości i przebytej drogi(jeden do prędkościomierza, drugi np. do nawigacji)
-
Z tego co wiem to lewe tylne koło.
-
Potwierdzam, bo miałem walnięty z tyłu z prawej i prędkościomierz wtedy działał.
-
Na pytanie czy to czujnik czy sterownik my Ci nie odpowiemy. Musisz sam do tego dojść mając auto. Bez auta to szklana kula albo cyganka prawdę powie. Metody sprawdzania są opisane na forum.
-
Ogólnie dzięki za podpowiedzi. Włąsnie o to mi chodziło, bo w różnych autach pomiar prędkości jest w rtóżnych miejscach, np. w skrzyni abio w tynym moście. Jesli twierdzicie, że bmw ma pomiar w tylnych kołach, to jest to duże ułatwienie. Bedę próbował sprawdzać tylne czujniki absa. Myślę, ze zacznę od oczyszczenia styków, może pomoże ;-)))