-
Problem ze sprzęgłem
Witam
Dziś podczas powrotu z pracy biegi zaczęły ciężko wchodzić:( udało mi się jednak dojechać.
Niestety gdy zatrzymałem się już pod domem i chciałem wrzucić bieg (jaki kolwiek) po wciśnięciu sprzęgła spod auta słychać tylko gwizd a biegi nie wchodzą. Ggy wrzuciłem bieg po zgaszeniu auta to po odpaleniu przy wciśniętym sprzęgle auto ospale się toczyło.
Jak myślicie padło sprzęgło czy może coś gdzieś po drodze?
Pozdrawiam
-
Być może rozsypało się tylko łożysko oporowe , tak czy siak bez zrzucenia skrzyni się nie dowiesz .
-
na bank sprzeglo. sciagaj skrzynie i wymien komplet. tarcza docisk i lozysko
-
a czy czasami gdy pada sprzęgło to nie powinno się ślizgać?
-
Sprawdź wspomaganie,jeśli jest,nie jestem pewny jak a E32 ale zdarzały się właśnie takie przypadki,że biegi nie wchodziły,nie wysprzęglało do końca a winny był tłok hydrauliczny pod skrzynią.
-
Wspomaganie jest. Myślałem że może coś z wysprzęglikiem ale wtedy chyba nic nie słychać?
-
Wysprzęglik Ci umarł, jeśli wrzucisz bieg i na wciśniętym sprzęgle auto jedzie to napewno wysprzęglik nie działa, pedał sprzęgła działa tak samo jak przed awarią ?
-
dokladnie, dziala normalnie tzn. nie wpadlo w podloge mozna je wciskac, zachowuje sie tak jak przed awarja tylko nie wysprzegla :(
-
Jeśli działa tak samo to faktycznie mógł sie docisk zepsuć, ale zacznij mimo wszystko od wysprzęglika, dużo łatwiej go sprawdzić niż sprzęgło
-
Miałem taki sam problem, przy takich samych objawach. Przyczyna była taka:
http://img201.imageshack.us/img201/7947/dscn2197.jpg