-
Katalizator
Witam czy zna ktoś konstrukcję wewnętrzną katalizatora takiego jak na tej aukcji
http://moto.allegro.pl/oryg-kataliza...043664536.html
czy wewnątrz jest pojedynczy element ceramiczny czy składa sie np z dwóch lub trzech osobnych krążków?
Może ma ktoś zdjęcie jak wygląda wewnątrz?
-
w moim bmw e38 740ia 94r były 2 katy oryginalne ale większe niż w tej 4,4 z allegro, miały 2 siatki z przodu i z tyłu, średnica 11cm a długość ok 50cm, te z allegro to chyba wersja z 4 katami które są mniejsze,
-
Ja mam 730 i raczej takie same katy jak te z allegro i oczywiście 2szt, to zdjęcie jest tylko poglądowe, ale chodzi mi o to jak są zbudowane wewnątrz. Czyli z dwóch siatek wewnątrz + pewnie jakaś otulina w około siatki?
-
Ja mam gdzies zdjecie jak w srodku wyglada.
-
Otulina chyba azbestowa i dalej już tylko blacha jest. Ewentualnie na brzegach z obu stron jest jeszcze metalowa siatka coś jak do mycia naczyń :-)
-
Lockbud ja w m60b30 co prawda w e34 ale tez z 94r. miałem tez coś podobnego niż te w linku co wkleiłeś, jednak delikatnie inne są katy dla m60b40 m60b30 i dla m62tu.. te z e34 miały 4 plastry osadzone na stalowej siatce obudowa miała podwójne ścianki... jeden mi dzwonił i miałem 4 kilo tej ceramiki po ich wybiciu... wytłukłem oczywiście oba i bardzo tego potem żałowałem... zamiast dokupić jeden sprawny musiałem szukać dwóch ..
-
Problem jest taki że kupiłerm z pół roku temu cały wydech z kolektorami w naprawde ładnym stanie, niestety przy tych mrozach przez kilka chwil zanim się trochę nagrzeje lekko dzwonią katy, oby dwa, potem jest ok i w lato zero problemu. Pomyślałem że gdybym znał bydowę mógłbym je gdzieś zagnieść, lub przewiercić i jakąś śrubą docisnąć luźny element :) dla tego zdjęcie wiele by mi powiedziało, ewentualnie dokładne info? Czy to wogóle ma sens robić?
-
Wątpię ja miałem to samo tylko ze dzwonił jeden i przy obciążeniu np ruszaniu ostrzejszym było dzyń dzyń dzyń i spokój.. jak już pisałem ścianka jest podwójna od puszki a plastrów morze byc aż 4ry w odstępach od siebie u mnie akurat dzwonił plaster położony w środku wiedz bez uszkadzania zewnętrznej części nie było nic widać ani luźna cześć nie chciała wypaść... może jak mrozy puszczą spróbuj zdemontować i potrząść a coś wypadnie ...ale wątpię bo juz dawno bys miał ten kawałek w końcowym tłumiku ...