-
Wycie tylnego mostu
Cześć,
W weekend świąteczny wyruszyłem w trasę i po ok. 200 km zacząłem słyszeć delikatne wycie z okolic tylnego mostu. Po przejechaniu kolejnych 400 km wycie jest już dość wyraźne i zastanawiam się co może wyć. Najbardziej słychać przy prędkości ok 120km/h
Po delikatnym odpuszczeniu gazu wycie jakby zmniejszało częstotliwość. Minimalnie, ale jednak wyczuwalne.
Pytanie co zaczyna się sypać. Wał? Dyfer? Jakieś łożyska?
Niedawno dyfer był na warsztacie, wymiana simeringów, uszczelek i innych pierdół bo ciekł... podejrzewam, że niedobór oleju został uzupełniony.
Jakieś sugestie od czego zacząć poszukiwania? :-)
Pozdrawiam,
Marcin
-
u mnie wył dyfer, wymieniłem go na inny i jest ok. przyczyną takiego stanu rzeczy było to że poprzedni właściciel na 5miesięcy przed sprzedażą, chcąc udoskonalić swoje auto wymienił olej w dyferencjale , tyle że na nieodpowiedni( ATF ) co doprowadziło do skrajnego zużycia łożysk i całośc wyła niemiłosiernie, na początku było tylko lekko słychać, po czym im dlużej tym było gorzej. sprawdź stan oleju w dyfrze,to po pierwsze, i warto było by też dowiedzieć się czy przy okazji wymiany uszczelnień nie wymienili Ci oleju, jesli tak to na jaki,bo być może to właśnie w nim leży przyczyna. powinien być 75w140 syntetyczny. np. castrol saf-xj differentail. pozdr.
-
najpierw sprawdz poziom oleju. jaki ci wlali olej??
-
Niestety, byłem wczoraj u mechaniora. Dopytywałem się o olej jaki wlał i chciałem aby obadał sprawę. Olej który wlali to ten, o którym piszecie powyżej. Niestety jakiś czas temu miałem wycieki z dyfra i możliwe, że już wtedy dyfer dostał po d**** a tera po prostu kończy się jego żywot. Nie pozostaje nic innego jak szukać sprawdzonej używki w dobrym stanie.
W międzyczasie pytanie do Was czy jazda z takim wyjącym dyfrem może skutkować uszkodzeniem innych podzespołów czy po prostu będzie wył co raz głośniej?
W ciągu tygodnia łącznie planuję zrobić jakieś 2.5k km i nie wiem czy w ogóle ryzykować jazdę w takich warunkach. Mechanik powiedział, że 10k jeszcze spokojnie przejadę...
Jakie są wasze opinie na ten temat?
Pozdrawiam,
Marcin
-
wedlog mnie jest to ewidentna wina mechanika wiec on powinien Ci szukac dyfrerencjalu swoja droga na jakims forum ktos mial dyfer ze szpera sprawny na sprzedaz