Marcin jak mozesz podaj mi namiary na PRIV tego goscia
Bo widze ze sensowny gosciu i ma pojecie o tym co robi , swoja droga wychodzi na to ze to troche ciezka sprawa by byla ze znalezieniem skrzyni
Wersja do druku
Marcin jak mozesz podaj mi namiary na PRIV tego goscia
Bo widze ze sensowny gosciu i ma pojecie o tym co robi , swoja droga wychodzi na to ze to troche ciezka sprawa by byla ze znalezieniem skrzyni
kawal teori kolo ci przedstawil chyba naprawde konkretnie sie zna bo z tego co napisales to naprawde sensownie mowil
dobrze gada z tym ze w razie jesli skrzynia bylaby cos nie tak wywalil by blad..przechodzilem to w e34 i wlasnie slizgala sie i odrazu byl komunikat..
co do paliwa to dziwie ci sie ze ryzykujesz tanim paliwem..byc moze koles ma racje z tym ze to przez paliwo..ale czy raz tracilby moc a raz nie..ciekawe..moze to pompa sie zawiesza lub moze wtryski..no nie chce sie tu madrzyc ale mozliwe ze ma racje..nigdy nie mialem takich przygod z paliwem itp..generalnie leje shela i nie ryzykuje..chociaz czasami na staciach w pl mozna sie wszystkiego spodziewac..
Marcin przypomnialem sobie jeszcze jedna kwestie..Przeplywomierz..czy u ciebie jest 1 czy dwa??
dokladnie nie wiem ale mialem taka usterke w MB i po wymianie wszystko wrozilo do normy..
rozumiem ze pod kompem nic nie wskazalo na przplywke?? bo ja jak podpialem to nie wiem jak ale gosciu powiedzial ze to przeplywka..sprobuj odlaczyc ja i zobacz roznice..jesli bedzie tak samo tzn ze to nie to..jesli poczujesz lekka roznice to raczej to..tak sprawdzalem (taka metoda) w golfie..i mialem racje..
mysle tez o sterowaniu elektronicznym uladu zasilania..a dokladniej turbin..byc moze jakis czujnik,lub cos z tym zwiazane jest nie tak..na 99% jestem przekonany ze to nie skrzynia,poniewaz nie miales zadnego komunikatu..a jak pisalem wczesniej przerabialem temat dlugo w e34..
powodzenia ;-)
Najpierw stawiam na filtr paliwa szczególnie kiedy mówisz że kupiłeś tanio rope , odkręć to puche i zobacz jak to wygląda.
Jeżeli chodzi o przepływki (chyba 2 sztuki) to moim zdaniem są sprawne inaczej poczuł byś je na wolnych obrotach.
Albo te pieprzone sterowanie elektroniczne które często się pierdzieli w 740d też może być przyczyną.
Zacznij od prostego filtra bo jeżeli syf się w niego władował to sam nie wyjdzie.
już ci pokazuje dokładnie gdzie : http://bmwfans.info/original/E38/Lim...3/ill-13_0800/ pod maską
Witam!
Mam jedno pytanko:
Czy przy owym spadku mocy (cos jakby slizganiu skrzyni) slyszysz gwizd, ktory nie wystepuje na zimnym silniku? Posluchaj - jesli tak, to na 99% jest to problem z przeplywka (moze z dwiema) - gwizd spowodowany jest zbyt wczesnym otwarciem zaworu upustowego turbiny (turbin), zwiazany ze zla informacja nt. ilosci powietrza w dolocie - wtedy ladunek z turbin w calosci leci w wydech. Jest to glowny (jesli nie jedyny) problem z moca jaki wystepuje w 740d. Radze tez sprawdzic mapy wtryskow i "otwarcia" turbin. Czasami auto zachowuje sie tak po nieumiejetnie przeprowadzonym tuningu - w niemczech czesto te motory sa tuningowane i nie robia problemow - tam ze wzgl. na super jakosc paliw nie zostawia sie "marginesu" - po przyjezdzie do Polski i wlaniu naszego ON robia sie czary...
Pozdrawiam
To sproboj moze teraz wyjezdzic to paliwo zalac do pelna shela diesla i podlaczyc spowrotem przeplywki czy wroci wszystko do normy ...
hmm a jednak przepływka ... :mrgreen: a te ceny też mnie nieraz dziwią ale już przynajmniej wiem skąd mają xenony za 59 zł ...
uff...dobrze ze nie brales sie za remont skrzyni..