Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Licznik e38

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E36 323i, E38 735i
    robert masz u mnie piwo.
    Szukałem do tej pory licznika z M5 właśnie ze względu na inny wygląd, nie wiedziałem, że bardzo zbliżony wyglądem licznik był w X5 IS.
    Właśnie nabyłem taki licznik, jak dotrze do mnie to zamieszczę fotorelację z montażu.
    Ja koduję licznik NCS-em, po zakodowaniu odczyty pracują prawidłowo (nie wiem jak będzie z temperaturą oleju właśnie) tylko nie zmienia się VIN w liczniku i przebieg zostaje z nowego licznika oraz świeci się mała czerwona kropka przy małym liczniku kilometrów.
    Ciekawi mnie jedna rzecz - może ktoś mi udzieli odpowiedzi.
    Bodaj 16 ukryty test w liczniku to temperatura oleju - u mnie wyświetlone są dwie kreseczki, czy u Was też? Gdzie szukać czujnika temperatury oleju o ile był montowany do zwykłych wersji - bo teraz nie wiem czy jest i nie działa u mnie, czy go nie ma i trzeba by go było dodać.

Zaawansowany Użytkownik Awatar dray
    BMW
    Alpina B10 V8 + X5 4.6is + 320d
    Do M60 to podejrzewam że go nawet nie podłączysz, inna wiązka silnika, inny sterownik ECU, inne gniazdo diagnostyczne....
    Myślałem że masz M62TU.

Temperatura oleju W M62 (4.6is czy w S62 M5) jest podawana przez czujnik poziomu oleju, ale ta opcja musi być dodana w sofcie sterownika silnika. Ten fragment kodu w sterowniku silnika mają tylko X5 4.6is i M5.

Przy M60 można podłączyć zewnętrzny czujnik temperatury, i to działało przy liczniku z e34 M5. Podłączenie licznika z M62TU/S62 i uruchomienie opcji temperatury jest raczej niemożliwe.

łódź >> licznik od 4.6is >> od Sławka? :D
    Ostatnio edytowane przez dray ; 05-12-2013 o 18:34
    http://7er.pl/signaturepics/sigpic5639_1.gif
    B10 V8 #282

Zaawansowany Użytkownik Awatar robert1903
    BMW
    e38 740iA Alpina
    A ty KamilW mnie bardzo Wkurwiłeś bo inaczej tego nazwać nie mogę. Specjalnie założyłem ten temat żeby nie kupić w ciemno licznika z allegro. Ale oczywiście jak ja się dowiedziałem swojego to ktoś (czytaj ty) musiał go kupić przede mną. Dzięki ! Temat uważam za zamknięty - koledzy ...

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E36 323i, E38 735i
    robert1903 ale Ty nie masz wyłączności na zakupy na Allegro, jakbyś podał linka do aukcji, że chcesz kupić ten licznik to nie było by tematu bo bym Ci go nie podkupił, a tak to skąd miałem wiedzieć, że chcesz kupić akurat ten licznik wystawiony na Allegro, nie jestem wróżką na etacie...

Zaawansowany Użytkownik Awatar robert1903
    BMW
    e38 740iA Alpina
    Dobra trza dozbierać na alpinowski i mieć wyjebane :) Tylko z 300 zł zrobiło mi się 900zł na wydanie :)

Doświadczony Użytkownik Awatar arturo193
    BMW
    W planach E38 750i
    Wyluzuj trochę ze słownictwem...
    Volvo V70 T5 2.3 turbo 250KM 2002,Mercedes CLS 500 2005,Honda CRv 2.0 2007,BMW X5 4.4 2001...

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Cytat Zamieszczone przez KamilW Zobacz posta
    robert masz u mnie piwo.
    Szukałem do tej pory licznika z M5 właśnie ze względu na inny wygląd, nie wiedziałem, że bardzo zbliżony wyglądem licznik był w X5 IS.
    Właśnie nabyłem taki licznik, jak dotrze do mnie to zamieszczę fotorelację z montażu.
    Ja koduję licznik NCS-em, po zakodowaniu odczyty pracują prawidłowo (nie wiem jak będzie z temperaturą oleju właśnie) tylko nie zmienia się VIN w liczniku i przebieg zostaje z nowego licznika oraz świeci się mała czerwona kropka przy małym liczniku kilometrów.
    Ciekawi mnie jedna rzecz - może ktoś mi udzieli odpowiedzi.
    Bodaj 16 ukryty test w liczniku to temperatura oleju - u mnie wyświetlone są dwie kreseczki, czy u Was też? Gdzie szukać czujnika temperatury oleju o ile był montowany do zwykłych wersji - bo teraz nie wiem czy jest i nie działa u mnie, czy go nie ma i trzeba by go było dodać.
    Czujnik poziomu oleju masz sprawny?
    W WDS jest informacja, że temperatura oleju mierzona jest na podstawie czujnika poziomu oleju i czujnika temperatury cieczy
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

Vip Vip Awatar seban123
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Blog
    1
    Zmiana vin przez kabel nie zawsze wykonalna.
    Bardzo rzadko udaje się go zmienić np pasoftem lub ncs.
    Była taka możliwość głównie w starszych licznikach do 98 roku. Po 98 już sporo pozmieniali. Da się bez problemu zmienić programując pamięć licznika "na stole".
    Jak się nie zmieni vin to ncs nie dokończy kodowania.
    Jak nowy licznik ma niższy przebieg to po założeniu do auta innego potrafi się wyrównać. Ale warunkiem jest poprawny vin. Nie wiem na 100% tego czy w takim liczniku się wyrówna ale w nowszych właśnie tak jest.

Liczniki z x5 z końca produkcji mają usuniętą wadę wypalających się pixeli. Jest zupełnie zmieniona taśma i wyświetlacz.
    Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
    Albert Einstein

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Cytat Zamieszczone przez seban123 Zobacz posta
    Jak się nie zmieni vin to ncs nie dokończy kodowania.
    Ja zawsze zapisuje ZCS z EWS do licznika, a następnie jeszcze raz odczytuje go(tak jakbym zaczynał pracę z ncs na nowo) z licznika. W tym momencie, ZCS zgadza się z wyposażeniem auta, a vin mamy ten z licznika. Kodując licznik w ten sposób nigdy nie miałem problemu.
    Jedyny problem to index kodowania niższy niż ten wynikający z ZCS, wtedy NCS nie chce przepuścić takiego kodowania.
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

d(-_-)b Vip Awatar ratovnik
    BMW
    E66 735Li