Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 68

Wątek: [mechanika] E38 pytania ogolne

Początkujący Użytkownik
    witam ,jak 2,8 pali 10 na 100 to albo teściowa cię popycha albo bez obrazy jeżdzisz jak wata i kup sobie inne auto ,jeądziłem 2,8 to średnie spalanie 15 gazu ( 0 kopa,0 odejścia ,żółwik dla dziatka lub złotówy) moja 740 pali w mieście 20 gaz i zapierd..., wiec 2,8 to ŚMIETNIK !!!!!!!!!!!!! ;D
    cobra

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i

Ja mimo ze uwazam ze silnik 4L "jest the best" ;D nie dam zlego slowa na 2,8 powiedziec.
    Jak na swoja moc i mozliwosci dosc zwawo porusza 2-tonowego kolosa :] w razie potrzeby laka i na asfalcie zapali (manual). Oczywiscie jesli chodzi o osiagi nie ma szans z 4L ale nic dziwnego 100koni mniej...
    Jesli chodzi o spalanie to przy 2.8 jest bardzo milo- trasa 150km/h na tempomacie i z klima 12,5L gazu (przy tej predkosci 740 pali niewiele wiecej (14L) ale jednak wiecej).
    Trasa 100-120 10L gazu (dane kolegi- sam nie sprawdzilem bo nigdy mi sie jeszcze nie udalo przejechac w ten sposob zadnej dluzszej trasy :D ) przy tej predkosci benzyny idzie 8,5L wiec tez calkiem milo bo auta wazace 1,2-1,3tony tyle pala.
    Predkosci rzedu 200km/h tu juz 728i (20L i wiecej) wypada gorzej jak 740i (18L)
    Miasto
    oczywiscie 728i jest oszczedniejsze ;) 14-16L, 740i 18L

@kethler
    niestety musze cie rozczarowac ale 728i z 94r nie kupisz, te silniki byly dostepne w E38 dopiero pod koniec 95r takze 728i rocznik 96 bedzie ciezko kupic w ladnym stanie za 20tys... mysle ze za jakies 25tys kupisz juz cos ladnego.
    Przed zakupem 740i bralem jeszcze 728i pod uwage, jednak teraz po czasie wiem ze zakup 740i byl lepszym wyborem :) Na gazie roznica spalania 740i na + nie jest wielka, oplaty to samo bo poj i tak powyzej 2,5L jedynie koszt instalki gazowej bedzie i kilka stowek wiekszy bo 2 cylindry wiecej...

@pablo
    TDS to jeden z najlepszych dieslowskich silnikow, jak na 91r osiagi i zywotnosc jego byly powalajace dla konkurencji ;)
    ostatnio mialem nawet okazje przejechac sie 725TDS - fakt auto nie jest rakieta :D ale mimo niewielkiej mocy calkiem niezle sobie radzi i wcale nie odstaje od innych uzytkownikow ruchu. :)

Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

Vip Vip Awatar Pablo_gl
    BMW
    E65 740d, E38 740i
    Ok tylko jak TDSem jeździsz na krótkich odcinkach i delikatnie się z nim obchodzisz... popatrz w warsztatach na problemy z głowicami w tych silnikach i co ty na to? Podobnie wyglądała sprawa w omegach do których były te silniki montowane... ;) , ja nie znam żadnego użytkownika, tdsa którego ta bolączka nie dotknęła (mówię o większych przebiegach, a nie niedzielnych podjazdach)... :)
    Dreams from Dreams - 7er...

Początkujący Użytkownik
    popieram kolegę Pablo , tds to też pomyłka strasznie awaryjne NIE POLECAM!!!!!!!!!!!!!
    cobra

Super Moderator Awatar Anatol
    BMW
    e38 735 iA
    Ja swojego e34 525 td '95 (nie tds,brak IC) kupiłem 8 lat temu .Stan licznika wtedy to 161 tyś teraz ma 520 tyś i normalnie jezdzi..... Nie miałem lekkiej nogi i nie oszczędzałem jej .... zmieniałem wtryski ,pompe i sprzęgło z większych napraw ,reszta to same pierdoły eksploatacyjne wachacze łożyskatarcze oleje etc.. Auto zostało w rodzinie bo żal sprzedać za grosze .Nie ma żadnch problemów i złego słowa nie powiem o td/tds (M51) Bo to typowy muł roboczy który normalnie użytkowany nie zawiedzie... Wszystkie opinie są od ludzi ,którzy mieli zajechanego kapcia lub znajomy miał .Przekręcony licznik ,zajechana pompa -kupiony z małym przebiegiem =OKAZYJNIE ..... :hah: i potem snują takie opowieści ... Żal dupe sciska jak czytam takie opinie 8/ .TO JEST SILNIK DIESLA O MOCY 115/143 !! Więc nie będzie to rajdówka tylko muł .
    Reasumując super silnik niewyżyłowany odpowiedni do zwykłej codziennej jazdy na dłuuugie kilometry ;)
    Pozdrawiam Anatol :D

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i

Anatol- SWIETA RACJA. ;)
    NA TDSy zawsze narzekaja ci co kupia zameczonego kapcia ktory sie nawet na czesci nie nadaje ;D i do tego skapia na jego utrzymanie-> zatarte lub pospawane visco, cieknace chlodnice, dziurawy intercooler, popekane przewody pow, dziurawione termostaty, zarzniete pompy, kwas w paliwie, niedouczeni warsztaciarze... :( po prostu wszechobecna "polska sztuka" itp to standart z ktorym codziennie mam do czynienia. (Najzalosniejsze jest to ze tacy delikwenci wola wymienic sobie wytarta na maxa tapicerke zamiast dziurawa chlodnice...).
    A jak przez wyciek plynu w chodnicy glowica peka to lament jakie to kiepskie auto i pretensje do calego swiata jak to moglo sie zepsuc??? Odpowiedz jest prosta- po przejechanym MILIONIE kilometrow i pustej chlodnicy kazde auto ma prawo sie zepsuc!!!
    Z reguly na licznikach maja 170tkm :medit: ale poraz 6ty!!! (o czym oczywiscie nie wiedza... lub chca nie wiedziec) ;D

Tak sie milo sklada ze mialem TDSy w obu wydaniach BMW i Oplowskim- z obu bylem baaaaardzo zadowolony :]

p.s: jaki silnik innej marki w 1991r dysponowal taka moca i osiagami??? :P
    W jakim aucie o podobnej mocy poza TDSem Turbosprezarka wytrzymuje 500tkm i wiecej??- w TDI/CDI a nawet BMW 3.0D jak uda sie 200tkm zrobic to juz sukces :)
    Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

Super Moderator Awatar Anatol
    BMW
    e38 735 iA
    Zgadza się Bossie i ja miałem przyjemność przez jakiś czas użytkować 136km w omedze bardzo mile autko ...Ale to polska każdy chce kupić Łokazje łod dziadka z 45 roku we Fullluuu Opcjiii za 10 tyś z 2000 r. Ehh a ja się coś popsuje to wina hmmm złego stanu polskich dróg i bóg wie czego jeszcze...
    Pozdrawiam Anatol

Początkujący Użytkownik
    tak czytam:) to szkoda kasy:) wydac 20 tysiecy i dolozyc jeszcze drugie tyle:) na jakies ewentualne naprawy czy poprawki:) jestem wysoki wiec pomyslalem o tym samochodzie... chcialem jeszcze e36...ale obawiam sie, ze bedzie troche za ciasno...chodzi mi tylko o przod, za kierownica......bo z tylu to ja jezdzic nie bedzie:) ktos ma podobny problem...:)

co o tym myslicie?

Vip Vip
    BMW
    750iL840Ci730LiK53
    ja mam 191cm wzrostu i w e36 mojej zony mieszcze sie idealnie i nawet niejest mi za ciasno

Super Moderator Awatar EVAN
    BMW
    E38 '99 740iA, X3 M40i '20, I3s '20
    Cytat Zamieszczone przez krzywy191
    ja mam 191cm wzrostu i w e36 mojej zony mieszcze sie idealnie i nawet niejest mi za ciasno
    Krzywy ale powiedz koledze że Ty wyciągasz przedni fotel z E36 i siedzisz na tylnym ;)
    Moje EX - E38 730i '95, E38 735iA '98

Uprawnienia umieszczania postów