Strona 1 z 12 12311 ... OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 119

W±tek: STAG 300 w E38 4.4

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    accord :)
    Sk±d
    warszawa

STAG 300 w E38 4.4

Witam,

Podjalem decyzje ze na za³ozenie instalacji gazowej wybiore sie troche ponad 500 km od domu do Boles³awca do kolegi Adriana vel czoobek.
    Ponizej fotorelacja.
    A ja bede na bie¿±co uzupe³nia³ informacje o spalaniu, problemach, osi±gach etc zebyscie mieli 100% wgl±d do efektów pracy.

Zaczynamy!

Przyjechaly nowe czê¶ci z Wroc³awia

Butla w ko³o 88 litrów. Osobi¶cie odradzam. Za du¿o babrania siê dla 8 litrów.. trzeba sporo w trasie, rozwi±zanie super, bo zawsze mo¿na przejechac kilkadziesi±t km wiecej. Dla mnie to wa¿ne.

Dobry pomys³ tylko dla niepal±cych prze³±cznik gazu schowany w popio³ce

Trzeba by³o troche rozklepac blache. Osobi¶cie mnie bola³o i odradzam obecno¶æ przy operacji m³otkowania

Ale i ch³opaki potem uzyli magicznego siuwaxu chroni±cego prze jakimikolwiek niepo¿±danymi dzia³aniami atmosferycznymi

Auto jeszcze przed operacj±..

za³o¿one nowe ¶wiece

Parownik ju¿ na miejscu

Komuter jest schowany elegancko z innymi sterownikami

Wtryskiwacze elegancko schowane z innymi wtryskiwaczami;)

Wlew paliwa ma³y obok wlewu paliwa

Przewody za³o¿one i zabezpieczone siuwaxem

Mocowanie butli

Ju¿ prawie wszytsko na swoim miejscu

filierki zamontowane

Pochowana Elektronika

Póki co tyle z relacji foto. Dorzuce zdjêcia wygladu komory silnika, oraz schowanego prze³±cznika w popielniczce.

Wybaczcie niekompletn± fotorelacje, ale po nieprzespanych ponad 36 godzinach, przejechanych 500 km i kolejnych 500 drogi do domu, przy wysiadaniu z samochodu dzis rano nie mia³em zbyt wiele si³y by pstrykac zdjêcia

Co do parametrów:

Na ok. 80 litrach przejecha³em 473km z czego ok. 50 km by³a kalibracja czyt. Jazda spokojna, denko, kickdown, redukcja, zwalnianie, denko do odciêcia, denko do odciêcia, redukcja etc…
    Z Boles³awca do Wroc³awia 120-160 ale ostro. Czasem z kickdown czasem nie./przysieszanie/ By³o tez troche Wroc³awia i ¶wiate³.
    Jakby policzyc spali³em 17l /100km, co wydaje mi siê niez³ym, aczkolwiek nie fantastycznym wynikiem, ale mysle, ze w trasie z tempomatem powinien zejsc do 13l . Komputer mi mocno przek³amuje, bo pokaza³ srednie spalanie na poziomie ok. 12.5l.
    Auto zbiera siê do odciêcia i tak naprawde róznica jest minimalnie zauwazalna, choc mo¿e i by³bym sk³onny rzec ze wcale, ale to pokaz± testy jazdy po miescie, po kilku tygodniach i jakies trasie. Bêdê was informowa³.

Jeszcze kilka s³ów o ch³opakach
    Warsztat w którym mia³em zak³adana instalacje jest juz na terenie Niemiec kilka km od granicy.
    Ch³opaki siê sprê¿ali, choc trwa³o to 10 godzin, ale rzeczywi¶cie sporo czasu zaj±³ monta¿ tej nieszczêsnej butli.
    My¶lê, ze mo¿na powiedzieæ, ze nie robi± jak Polacy, bo chocia¿by wydajace siê byæ szczegó³em zabezpieczenie elementów nara¿onych na korozje, czy ma³y wlew, czy tez g³upie schowanie komputera z innymi komputerami jest duzym zaskoczeniem.
    Fajni ludzie, którzy zak³adaj± instalacje Niemcom, Belgom i Holendrom o czyms to ¶wiadczy.
    prze³±czenie gazu na benzyne i na odwrót jest niezauwa¿alne.

Czoobek dzieki za dobra kawe, i monta¿,
    Sebek fajnie ze wpad³es szkoda ze nie by³o czasu na sztuczki magiczne z komputerem w mojej e38, ale mam nadzieje, ze da siê nadrobic.

Zacza³ mi nierówno pracowac silnik na benzynie,a le jestem przekonany ze to kwestiua regulacji. Sebek, wyeliminowales to u Adriana pod warszatem

1 tankowanie dzis:
    69.1l - niby powinno wejsc wiecej, ale tak odbi³o..
    Zobaczymy jaki wynik bedzie po jezdzie w scis³ym centrum /pracuje na ¦wietokrzyskiej, wiec z korkami za pan brat/

Co do fotek, nie wklejamy do listwy IMG adresu z listwy przegladarki bayimg, tylko idziemy na fotke, prawa mysza i idziemy naKOPIUJ ADRES OBRAZKA a w IMG robimy prawa mysza i WKLEJ a koncowka adresu musi sie konczyc xxxx.jpg
    per aspera ad astra

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2008
    Jak na razie to jest relacja bez foto :D
    Czekam z niecierpliwo¶ci± na fotki.

pozdrawiam

bosman

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    Sk±d
    warszawa
    problem rozwi±zany:)
    dzieki
    per aspera ad astra

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2007
    BMW
    e38 735
    Sk±d
    boleslawiec
    dzieki Arku za mile slowa ;] mam nadzieje ze instalka bedzie sie dobrze sprawowac,gdyby cos sie dzialo to sluze pomoca. pozdrawiam serdecznie

Vip Vip Awatar Wiktor
    Do³±czy³
    Nov 2007
    BMW
    EVO VIII
    Sk±d
    Kraków

Re: STAG 300 w E38 4.4

Cytat Zamieszczone przez ariusz
    Zacza³ mi nierówno pracowac silnik na benzynie,a le jestem przekonany ze to kwestiua regulacji. Sebek, wyeliminowales to u Adriana pod warszatem
    Znajomy równie¿ ma 4.4 i ten sam problem z nierówn± prac± na benzynie, wystarczy podpi±æ pod kompa i usun±æ warto¶ci adaptacyjne wtrysku benzyny i jest OK dopóki siê nie prze³±czy silnika na gaz. Wtedy nie wiadomo dlaczego komputer od benzyny psuje sobie mape i po ka¿dej je¼dzie na gazie silnik na benzynie chodzi nierówno...

Skoro mia³e¶ pe³n± butle, zrobi³e¶ 473 km i znowu do pe³na i wesz³o 69 litrów to znaczy, ¿e masz spalanie ok. 14,6 litra na 100km ;)
    Pozdrawiam
    Wiktor
    U¿ywajcie polskich znaków - jest ró¿nica czy robisz komu¶ ³askê czy laske.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    Sk±d
    warszawa
    Cytat Zamieszczone przez NikosWariat
    Czy wiesz , ¿e reduktor musi byæ "cewk± do góry" inaczej bêdzie mo¿liwo¶æ "zawieszenia" siê zaworka ?
    Czy Poinformowa³e¶ Klienta i¿ w przypadku Raili 1omh które w³o¿y³e¶ pod mask± po 10 000km bêd± wymagaæ regeneracji (wybijaj± siê górne gumowe zderzaki t³oczków) ?
    Czy Poinformowa³e¶ Klienta i¿ w przypadku Raili 1omh które w³o¿y³e¶ pod mask± po 5000km bêd± wymagaæ Kalibracji (ka¿dy t³oczek bêdzie mia³ inny skok) ?

ps.mam nadzieje i¿ butla nie zosta³a jak na tym zdjêciu http://bayimg.com/naOkcAABG i jest zamocowana prawid³owo czyli wielozaworem w "zderzaku"
    -czym s± Raile?
    -co siê stanie jak zawiesi siê zaworek?
    -co znaczy ze wielozawór ma byc w zderzaku?

mam nadzieje, ze nie bede musial jechac na zadne regeneracje....

auto ma v8 wiêc ciê¿ko bêdzie dostrzec nie sprawno¶ci w/w elementów
    je¶li nie dostrzegê, nie znaczy ze tego nie ma wiec diagnoza bedzie zrobiona po wspomnianych 5 i 10 kkm
    per aspera ad astra

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    Sk±d
    warszawa

Re: STAG 300 w E38 4.4

Cytat Zamieszczone przez Wiktor
    wystarczy podpi±æ pod kompa i usun±æ warto¶ci adaptacyjne wtrysku benzyny i jest OK dopóki siê nie prze³±czy silnika na gaz. Wtedy nie wiadomo dlaczego komputer od benzyny psuje sobie mape i po ka¿dej je¼dzie na gazie silnik na benzynie chodzi nierówno...
    widaæ kto¶ nie umie ustawiæ lpg , u mnie chodzi jak stó³ na 1 i na 2 :)
    Niko¶, wiec gdzie le¿y problem?
    To tylko kwestia regulacji?
    per aspera ad astra

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2007
    BMW
    e38 735
    Sk±d
    boleslawiec
    do tresci wypowiedzi nikosia jak juz wczesniej obiecalem nie bede sie odnosil, ale dodam ze w aucie ariusza wiekszosc swiec byla mocno zalana olejem a tylne swiece to juz total wiec odma sie klania a jakie sa jej objawy bylo pisane w ktoryms poscie.z kolei ilosc zatankowanego gazu : zgorzelec pierwsze tankowanie 16litrow na BP, 10km pozniej 64l na BP = 80litrow wiec mysle ze to po prostu roznica cisnien na stacjach z lpg. (butla 88 z lekko podgietym plywakiem na zyczenie).pozdr

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    Sk±d
    warszawa
    Czyli szarpanie na benzynie mozna wyeliminowac? to dobrze:)

wielozawór jest zdaje sie w druga strone, albo po skosie.

wtryskiwacze s± zó³te - rozumiem, ze sa one w jakis sposob znaczone kolorem, tak?
    per aspera ad astra

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    Sk±d
    warszawa
    Tak maj± cewkê w kolorze ¿ó³tym (dól srebrny)

dodam ¿e sam dystrybutor AC daje na nie 20 000km gwarancji lub 2 lata
    i gwarancja nie obejmuje kalibracji ani te¿ zu¿ycia elementów gumowych (wybicie zderzaka)

Dodam ¿e to "prawie" najtañszy wtryskiwacz jak znam

nie wiewdzialem, ze jest to element wymienny o tak marnej ¿ywotno¶ci
    20kkm w moim przypadku kwestia troche ponad pó³ roku roku, moze mniej

Taki sprzet do kalibracji gdzie mozna dostac?
    Ile kosztuje i gdzie mozna zamowic lepsze wtryskiwacze?
    Po wymianie, rozumiem, ze kalibracja bedzie nieunikniona
    per aspera ad astra

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •