Witam,
Podjalem decyzje ze na za³ozenie instalacji gazowej wybiore sie troche ponad 500 km od domu do Boles³awca do kolegi Adriana vel czoobek.
Ponizej fotorelacja.
A ja bede na bie¿±co uzupe³nia³ informacje o spalaniu, problemach, osi±gach etc zebyscie mieli 100% wgl±d do efektów pracy.
Zaczynamy!
Przyjechaly nowe czê¶ci z Wroc³awia
Butla w ko³o 88 litrów. Osobi¶cie odradzam. Za du¿o babrania siê dla 8 litrów.. trzeba sporo w trasie, rozwi±zanie super, bo zawsze mo¿na przejechac kilkadziesi±t km wiecej. Dla mnie to wa¿ne.
Dobry pomys³ tylko dla niepal±cych prze³±cznik gazu schowany w popio³ce
Trzeba by³o troche rozklepac blache. Osobi¶cie mnie bola³o i odradzam obecno¶æ przy operacji m³otkowania
Ale i ch³opaki potem uzyli magicznego siuwaxu chroni±cego prze jakimikolwiek niepo¿±danymi dzia³aniami atmosferycznymi
Auto jeszcze przed operacj±..
za³o¿one nowe ¶wiece
Parownik ju¿ na miejscu
Komuter jest schowany elegancko z innymi sterownikami
Wtryskiwacze elegancko schowane z innymi wtryskiwaczami;)
Wlew paliwa ma³y obok wlewu paliwa
Przewody za³o¿one i zabezpieczone siuwaxem
Mocowanie butli
Ju¿ prawie wszytsko na swoim miejscu
filierki zamontowane
Pochowana Elektronika
Póki co tyle z relacji foto. Dorzuce zdjêcia wygladu komory silnika, oraz schowanego prze³±cznika w popielniczce.
Wybaczcie niekompletn± fotorelacje, ale po nieprzespanych ponad 36 godzinach, przejechanych 500 km i kolejnych 500 drogi do domu, przy wysiadaniu z samochodu dzis rano nie mia³em zbyt wiele si³y by pstrykac zdjêcia
Co do parametrów:
Na ok. 80 litrach przejecha³em 473km z czego ok. 50 km by³a kalibracja czyt. Jazda spokojna, denko, kickdown, redukcja, zwalnianie, denko do odciêcia, denko do odciêcia, redukcja etc…
Z Boles³awca do Wroc³awia 120-160 ale ostro. Czasem z kickdown czasem nie./przysieszanie/ By³o tez troche Wroc³awia i ¶wiate³.
Jakby policzyc spali³em 17l /100km, co wydaje mi siê niez³ym, aczkolwiek nie fantastycznym wynikiem, ale mysle, ze w trasie z tempomatem powinien zejsc do 13l . Komputer mi mocno przek³amuje, bo pokaza³ srednie spalanie na poziomie ok. 12.5l.
Auto zbiera siê do odciêcia i tak naprawde róznica jest minimalnie zauwazalna, choc mo¿e i by³bym sk³onny rzec ze wcale, ale to pokaz± testy jazdy po miescie, po kilku tygodniach i jakies trasie. Bêdê was informowa³.
Jeszcze kilka s³ów o ch³opakach
Warsztat w którym mia³em zak³adana instalacje jest juz na terenie Niemiec kilka km od granicy.
Ch³opaki siê sprê¿ali, choc trwa³o to 10 godzin, ale rzeczywi¶cie sporo czasu zaj±³ monta¿ tej nieszczêsnej butli.
My¶lê, ze mo¿na powiedzieæ, ze nie robi± jak Polacy, bo chocia¿by wydajace siê byæ szczegó³em zabezpieczenie elementów nara¿onych na korozje, czy ma³y wlew, czy tez g³upie schowanie komputera z innymi komputerami jest duzym zaskoczeniem.
Fajni ludzie, którzy zak³adaj± instalacje Niemcom, Belgom i Holendrom o czyms to ¶wiadczy.
prze³±czenie gazu na benzyne i na odwrót jest niezauwa¿alne.
Czoobek dzieki za dobra kawe, i monta¿,
Sebek fajnie ze wpad³es szkoda ze nie by³o czasu na sztuczki magiczne z komputerem w mojej e38, ale mam nadzieje, ze da siê nadrobic.
Zacza³ mi nierówno pracowac silnik na benzynie,a le jestem przekonany ze to kwestiua regulacji. Sebek, wyeliminowales to u Adriana pod warszatem
1 tankowanie dzis:
69.1l - niby powinno wejsc wiecej, ale tak odbi³o..
Zobaczymy jaki wynik bedzie po jezdzie w scis³ym centrum /pracuje na ¦wietokrzyskiej, wiec z korkami za pan brat/
Co do fotek, nie wklejamy do listwy IMG adresu z listwy przegladarki bayimg, tylko idziemy na fotke, prawa mysza i idziemy naKOPIUJ ADRES OBRAZKA a w IMG robimy prawa mysza i WKLEJ a koncowka adresu musi sie konczyc xxxx.jpg

Odpowiedz z cytatem