Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 19

W±tek: Ga¶nie przy prze³±czaniu na LPG

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    740i
    Sk±d
    Kraków

Ga¶nie przy prze³±czaniu na LPG

Panowie tak na szybko: Ostatnio zdarzy³o mi siê ¿e auto ga¶nie przy prze³±czaniu z PB na LPG. G³ownie dzieje siê tak po nocy gdy silnik jest ca³kowicie wystudzony. Nieraz jak trzymam du¿o gazu przy prze³±czaniu to nie zga¶nie ale strasznie kulawo chodzi |(jak czo³g) i w pewnym momencie jak za³apie to ju¿ chodzi ok. Potem gdy silnik jest rozgrzany problem znika. Od czego zacz±æ sprawdzanie instalki? Filterki, elektrozawór w reduktorze....co jeszcze?
    Nigdy siê nie poddawaj-NIGDY!

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    E32 740iA
    Sk±d
    ONA --> DW
    Blog
    1
    A to Ty musisz SAM prze³±czaæ na gaz? Nie robi tego za Ciebie komputer kiedy reduktor osi±gnie odpowiedni± temperaturê? O_o

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    740i
    Sk±d
    Kraków
    Oczywi¶cie ¿e prze³±cza komputer. Sk±d wysnu³e¶ taki wniosek ¿e sam prze³±czam? Jak wskazówka temperatury opu¶ci niebieskie pole to wiem ¿e jak przygazujê powy¿ej 2,5 tys obrotów to prze³±czy na gaz. I wtedy jak trzymam du¿o gazu to czasem nie ga¶nie ale jak trzymam ma³o to ga¶nie od razu a powinien p³ynnie g³adko prze³±czyæ na gaz bez wzglêdu na to czy gazuje w tym momencie czy nie...

Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    E32 740iA
    Sk±d
    ONA --> DW
    Blog
    1
    Cytat Zamieszczone przez Individual23
    Nieraz jak trzymam du¿o gazu przy prze³±czaniu to nie zga¶nie
    Nie chcia³em uraziæ ale st±d. Ja po prostu nigdy nie zauwa¿am tego momentu kiedy siê prze³±cza Pb/LPG.
    Mo¿e to byæ w³a¶nie ¼le ustawiona temperatura i gaz jest niedogrzany i dlatego ga¶nie. No i teraz rodzi siê pytanie: czy na rozgrzanym chodzi OK?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    740i
    Sk±d
    Kraków
    Nie zauwa¿asz przej¶cia z PB na LPG bo masz dobr± instalkê ;) Tak w³a¶nie powinno byæ. Na rozgrzanym silniku jest u mnie wszystko ok, prze³±cza tak jak powinien. Na zimnym ga¶nie ale jak podnios³em maskê to reduktor by³ ju¿ ciep³y wiêc nie wiem :/

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar xsilver
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    m60
    Sk±d
    .Kraków
    Musisz siê pod³±czyæ pod komputer gazowy i zobaczyæ jak wygl±daj± parametry, czy wszystkie czujniki sprawne, czy dochodzi gaz itp. Niestety na odleg³o¶æ ciê¿ko zdiagnozowaæ.

Koniec niebieskiego pola to tamp. silnika 51,5 st. C - i przy takiej powinien chodziæ idealnie. U mnie prze³±cza siê w po³owie niebieskiego pola i chodzi idealnie, wiêc u Ciebie tym bardziej.

A jak± masz instalacjê - elektronikê, wtryski, reduktor ?

u¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    Ma³a Ladacznica E30 M10 Coupe
    Sk±d
    WPI
    proponujê sprawdziæ poziom p³ynu ch³odniczego oraz czy w ogrzewanie reduktora nie jesrt zapowietrzone (przyk³adaj±c rêkê do reduktora) gdy temperatura osi±gnie koniec niebieskiego pola. Powinien wtedy byæ juz ciep³awy :)
    [URL=http://www.youtube.com/watch?v=VDqIJUMsR3A].:WIERNOSC jest NUDNA:.[/URL] :D

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    740i
    Sk±d
    Kraków
    No wiêc je¶li chodzi o instalkê to tak:
    Reduktor - Diego Silver
    Listwy - Matrix
    Komputer - KME

Radoshb no w³a¶nie gdy wskazówka osi±gnie koniec pola niebieskiego to reduktor jest ju¿ ciep³y a mimo to s± problemy z prze³±czeniem na LPG. Zauwa¿y³em ¿e zdarza siê to sporadycznie bo dzisiaj odpali³em auto po kilkudniowej przerwie i prze³±czy³o bardzo p³ynnie i spokojnie. Mo¿e powinienem zmieniæ stacje i wtedy obserwowaæ co siê bêdzie dzia³o? Ma na to wp³yw jako¶æ gazu? Bo tam gdzie la³em ostatnio s³ysza³em o przekrêtach gazowych.

Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    E32 740iA
    Sk±d
    ONA --> DW
    Blog
    1
    Mam prawie identyczn± instalkê tylko zamiast Silvera jest Gold. Wszystko ¶miga elegancko. Zreszt± u ciebie te¿ w miarê powinno, dopóki nie bêdziesz mocno u¿ywa³ górnego zakresu obrotów silnika ;) Silver jest przewidziany do mocy max 260KM, a masz ich o 26 wiêcej...

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar xsilver
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    m60
    Sk±d
    .Kraków
    Silver jest przewidziany do 260km, a 200km powoduje spadki ci¶nienia, które uniemo¿liwiaj± prawid³owe dzia³anie instalacji. Wiêc nie wiem jak to w 4.0 chodzi - no chyba, ¿e nie u¿ywasz obrotów powy¿ej 4ty¶.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •