wszystko to pomówienia! widze że do kolegi stiflera bede musiał podjechac i wyjaśnic ręcznie
wszystko to pomówienia! widze że do kolegi stiflera bede musiał podjechac i wyjaśnic ręcznie
Koniecznie zrób fotorelacje ;D ;D ;DZamieszczone przez kojaker
Ok pojechałem na kanał i zauważyłem że wał ma luz przód tył w miejscu łączenia wału, ale nie ma góra dół tzn że łącznik do wymiany? Nigdy wcześniej się nie przyglądałem jakoś specjalnie tylnej częsci podłogi, ale wydaje mi się że był gruby przeszczep albo coś :P mianowicie zauważyłem że są gruszki i amortyzatory od wersji z nivo przynajmniej tak mi się wydaje bo idzie przewód do amortyzatora. Czy jest możliwy taki przeszczep? Czy mi się tylko wydaje :P
Wał musi mieć luz osiowy, nie może mieć luzu poprzecznego. Z tego co piszesz, wygląda, że jest dobrze.
Jest też luz lewa prawa, tzn na zgaszonym silniku można delikatnie obrócić wał w lewo i prawoZamieszczone przez sylwekk
Pytanie, jak duże są to luzy. Standardowo malutki luz obrotowy też musi być. Jeśli jednak jest za duży, to w efekcie będzie "dzwoniło" przy ruszaniu.Zamieszczone przez kmieciu1
No malutkim bym go nie nazwał ok. 3/4 obrotu i teraz pytanie co trzeba wymienić; :P
A no to poniekąd masz odpowiedź... Skoro masz taki duży skok wału, to trzeba sprawdzić, czy jest to luz dyfra a może rozwalony przegub wał/dyfer (albo krzyżaki, nie wiem, jak to rozwiązali w Twoim aucie).
Coś tu chyba nie tak jest z wnioskami bo 3/4 obrotu to jest brak krzyżaka a nie luz na nim.
Po zdemontowaniu krzyżaka można zrobić max. 1/4 obrotu bo ramiona przeszkadzają. Przy takim luzie na krzyżaku auto nie miało by prawa jechać...
Luz na pewno musi być gdzie indziej albo coś z badaniem nie tak jest. :)
Nawet nie wiedziałem że diagnoza wału jest aż tak skomplikowana :hah: Podjade dzisiaj bądź jutro znowu na kanał i obczaję to na spokojnie