Nie działa m i multifunkcja w kierownicy. Na kompie pokazuje błąd MFL-a. Orientuje się ktoś gdzie szukać tego modułu? Mało jest info na ten temat.
Pozdrawiam
Nie działa m i multifunkcja w kierownicy. Na kompie pokazuje błąd MFL-a. Orientuje się ktoś gdzie szukać tego modułu? Mało jest info na ten temat.
Pozdrawiam
MFL to przełączniki. Stare auta z początku produkcji miały odrębny moduł, który chyba w 95 roku został wyeliminowany.
Co do niedziałającej multifunkcji, to wiem tylko tyle, że często pada taśma od kierownicy (koszt nowej jakiś rok temu o ile dobrze pamiętam to stokilkadziesiąt zł). A jedyna rzecz jaką znalazłem o MFL na forum jest tu
http://forum.7er.pl/-wnetrze-kierown...?highlight=mfl
Tylko nie wiem jak rozumieć wypowiedź Grega: "Mając już instalacje pod MFL i mając nowsza kiere, można przerobić stara instalacje na kiere, gdzie sterownik znajduje się już w multifunkcji. " Chodzi o to że z wejściem nowej kiery sterownik był w samej kierownicy?
Ex BMW: E34 525i '89, E38 740i '95, E38 750 iL '00, Jag X330
Dokładnie tak. Stwierdzenie o tyle nie precyzyjne, że MFL zaszyty w kierownicy był grubo przed liftem.
I wracamy do pytania: a co się stało po lifcie? Samo się przecież nie mogło sterować (to by nie było podobne do speców z BMW- wszystko przecież trzeba przepuścić przez jakiś czujnik/moduł/sterownik). O ile jeszcze klawisze od radia można by nawet chałupniczo zmostkować (te na kierownicy z tymi na konsoli środkowej), to co z drugą stroną, czyli tempomatem. To już chyba wymaga jakiegoś sterującego modułu. Albo rozdzielenia klawiszy z lewej strony, kiedy mają działać z radiem, a kiedy z telefonem...
Tak czy inaczej, ja bym zaczął od wymiany tej taśmy, bo już było na forum kilka przypadków jej awarii
Jey, tłumaczę jeszcze raz - klawisze multifunkcji mają w środku moduł. Z niego wychodzą odpowiednie sygnały do szyny IBus (chyba). Tempomat jest sterowany odrębnie i co do zasady działania jest innym obwodem, nie wchodzącym w skład modułu MFL.
Teraz to się dopiero zamotałem :P (a wypiłem tylko 2 piwa)
Czyli auta do któregoś tam '95 miały odrębny moduł, a po tej dacie został on przeniesiony do samych klawiszy na kierownicy
Bingo :D
No kolego napewno masz pomocne wskazówki, co do mudulo, ale stawiam na taśme, gdybyś potrzebowal pomocy to cos mi sie kojarzy że mam taką tasme. PozdrawiamZamieszczone przez kebart