Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 22

W±tek: [mechanika] Czy¿by uszczelka pod g³owic±??

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 730iA V8
    Sk±d
    Wa³brzych

[mechanika] Czy¿by uszczelka pod g³owic±??

Panowie ostatnio moja wys³u¿ona Babcia zaczê³a nierówno pracowaæ na wolnych obrotach na benzynie, z racji i¿ sporadycznie musia³em dolewaæ z jakie¶ 150-200ml oleju w przeci±gu pó³ roku do silnika ( ¶redni przebieg tygodniowy to jakie¶ 200km) postanowi³em sprawdziæ p³yny oleju by³o troszkê poni¿ej maksymalnego poziomu za¶ w zbiorniczku od ch³odnica pojawi³a siê pianka taka jak z kawy i teraz moje pytanie gdy¿ na nastêpny dzieñ gdy auto ostyg³o w zbiorniczku nie by³o nic poza p³ynem i czy bêdzie to oznaka uszczelki pod g³owic±? je¶li tak to co poza sprawdzeniem szczelno¶ci, splanowaniem g³owicy wymianie oleju oraz uszczelek pod ów g³owic± kolektorami i deklem powinienem jeszcze zrobiæ czy sprawdziæ?? Piszcie jakie¶ sugestie gdy¿ auto stoi bo nie mam pewno¶ci co to jest

MOD: Pisz po polsku!! Przecinki i kropki nie gryz± a u³atwiaj± odczyt tego, co chcesz przekazaæ.
    Plany: zawias -40/-40 + 18"...

Vip Vip Awatar jarek88
    Do³±czy³
    Jan 2010
    BMW
    E32 730i R6 90' , E32 740iA 93'
    Sk±d
    Tomaszów Mazowiecki
    Blog
    20
    jabollo, a sprawdza³e¶ czy pod korkiem oleju jest tzw mas³o?
    ja bym do tych planów remontowych (gdyby to oczywi¶ci by³± uszczelka pd g³owic±) do³o¿y³ jeszcze uszczelniacze zaworowe ewentualnie prace zwi±zane z zaworami ale to tylko je¶li masz zamiar poje¿dziæ jeszcze d³ugo swoja buni± ,to takie prace przy okazji zdjêtej g³owicy.
    napewno da³bym jeszcze g³owice na sprawdzenie szczelno¶ci wtedy wszystko bêdzie jasne

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 730iA V8
    Sk±d
    Wa³brzych
    Pod korkiem czysto, tak jak i na bagnecie. Czy co¶ wiêcej oprócz tych uszczelniaczy??
    Plany: zawias -40/-40 + 18"...

Vip Vip Awatar jarek88
    Do³±czy³
    Jan 2010
    BMW
    E32 730i R6 90' , E32 740iA 93'
    Sk±d
    Tomaszów Mazowiecki
    Blog
    20
    hmmm podejrzana sprawa wykrêæ ¶wiece i oceñ ich wygl±d a czy dymi bardzo z rury je¶li tak czy to bia³y dym ,ubywa ci p³ynu?

hmm no ogólnie je¶li chcesz to zrobiæ ju¿ na cacy to poprostu powiedzia³ bym kolesiowi który bêdzie to robi³ ¿eby posprawdza³ zawory i powymienia³ to co trzeba.
    wkoncu sam tego nie bêdziesz robi³ a napisa³e¶ ¿e zacze³a ju¿ braæ olej mo¿e na zaworach puszcza , a mo¿e na pier¶cieniach trudno wyczuæ.
    a jak wygl±d³a ta pianka w zbiorniczku opisz aj jako¶ bardziej gêsta by³a?

Z00FY
    Go¶æ
    Czy po odpaleniu samochodu na zimnym silniku TEMPERATURA DO OPTYMALNEGO STANU (pionu) PODNOSI SIÊ SZYBCIEJ ni¿ pierwotnie? Je¶li tak to jest to jedna z objaw uszczelki pod g³owic±.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar rodzinabmw
    Do³±czy³
    Oct 2007
    BMW
    by³o 730i V8 manual SATIN CHROME co mnie pokusi³o by je sprzedaæ???
    Sk±d
    okolice Sulechowa
    a czy przy uszkodzonej uszczelce nie grzeje sie silnik???? p³yn mo¿e ubywaæ np przez nagrzewnice-u mnie chyba w³asnie tak jest bo mia³em mokro pod wyk³adzina w nogach pasa¿era. wskazówka stoi 1mm przed kresk± pionow±. tej smietanki nie mam w zbiorniczku wyrównawczym.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2010
    BMW
    728, 340i
    Sk±d
    Kraków
    Mozê warto by³o by jechaæ na sprawdzenie szczelno¶ci przed zdjêciem g³owicy, sprawdziæ ci¶nienie sprê¿ania itp.
    i czy jak je¼dzisz to uk³ad siê nie zapowietrza, grzeje ³adnie w ¶rodku itp ??

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2009
    BMW
    e36 320i Cabrio
    Sk±d
    Bydgoszcz
    Kolego, mia³em to samo w e32 ojca. Faktycznie to by³a wina zmursza³ej uszczelki z pod g³owicy. Na wewnêtrznej stronie korka ukaza³o siê tak jak wy¿ej kolega napisa³ 'mas³o'.Oczywi¶cie po zdemontowaniu g³owicy pojecha³a zaraz na szlif, sprawdzenie szczelno¶ci i oczywi¶cie nowa uszczelka. Je¶li bêdziesz sam to robiæ pamiêtaj o prawid³owym dokrêceniu g³owicy w odpowiedniej kolejno¶ci dzia³ania na ¶ruby. Mieli¶my z tym sporo problemów a wszystko dla tego ¿e ojciec nie chcia³ sam siê podj±æ przykrêcenia g³owicy. Oddali¶my do s±siaduj±cego z nami mechanika, przykrêci³ i tak poje¼dzili¶my nieca³y miesi±c. Co siê okaza³o za mocno dokrêci³ i pêk³ blok(najprawdopodobniej od tego), tak wiêc je¶li robisz to sam doczytaj z jak± si³± i w jakiej kolejno¶ci masz dzia³aæ na ¶ruby. Pozdrawiam!

Vip Vip Awatar Dzuda
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    E32 735i , G11 750i ; MB 560 SEC 88'
    Sk±d
    Sandomierz
    Cytat Zamieszczone przez Kuba_93
    Co siê okaza³o za mocno dokrêci³ i pêk³ blok(najprawdopodobniej od tego)
    Jeste¶ pewny ¿e to by³o powodem pêkniêcia bloku?Trochê mi siê to dziwne wydaje...

Jabollo,a nie zapowietrza siê uk³ad ch³odzenia?

Vip Vip Awatar sebobass
    Do³±czy³
    Mar 2008
    BMW
    e66 750Li
    Sk±d
    Tarnobrzeg
    Ja mai³em taki przypadek u siebie, auto po odpaleniu chodzi³o normalnie ale jak siê zagrza³o to falowa³y obroty. Korek by³ czysty, bagnet tez, ale po zdjêciu miski olejowej to ju¿ na pewniaka widaæ mas³o i wodê. uk³ad odpowietrza³em i zaczyna³o grzaæ po chwili pracy silnika znowu siê zapowietrza³ i nabija³o ci¶nienie w wê¿e jak zgasi³em silnik to sycza³o z pod korka na ch³odnicy. Za naprawê powiedzia³ mi mechanik 2800 pod warunkiem ¿e g³owica nie jest pêkniêta jak jest to jeszcze 900 za jedn± g³owicê. Zrezygnowa³em z naprawy, wymieni³em silnik i wszystko ok

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •