Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 22 z 22

Wątek: [mechanika] Czyżby uszczelka pod głowicą??

Początkujący Użytkownik Awatar korni8808
    BMW
    E32 740i
    ;(
    no trochę jeżdżę :? ale nie wiele

będę to badał i zdawał relacje w miarę możliwości czasowych,
    których ostatnio brak (przeszedłem na międzynarodówkę; truckiem jeżdżę)

[tak abstra***ąc to zastanawiam się co się bardziej opłaca, wymiana silnika, czy ewentualny remont głowic)

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    ex e38 750 [m73n] 2000r.
    Zależy od tego w jakim stanie masz silnik. Jeżeli do tej pory chodził dobrze, nie bierze oleju i nie było z nim problemów, to nie ma co myśleć o wymianie. Jeżeli nie brał oleju i nie był przegrzany, to nie myśl też o remoncie głowic. Wymieniasz uszczelki, do tego nowe śruby, uszczelki do rozrządu, uszczelki od dekli na silikon (założysz nowe a i tak zaraz ciekną). Jesteś zawodowym kierowcą to zrobisz to sam w garażu. Potrzeba tylko trochę literatury, głowę na karku i klucz dynamometryczny. Jeżeli będziesz potrzebował to mam chyba książkę (pdf) w stylu Adama Słodowego - zrób to sam, tyle że w angielskiej mowie, mogę Ci udostępnić na jakimś serwerze.
    Uszczelki nie są takie drogie, myślę że całość z własną robotą zamknie się do 1 tysiąca PLN. Bo jeszcze dojdzie nowy olej i filtr, płyn chłodniczy (koncentrat BMW 46 zł za 1l), warto też przy okazji miskę olejową zrzucić i zrobić przegląd.
    Na razie nie myśl o tym - zrobisz test to będziemy myśleć dalej. Być może uszczelki będą ok, a problem będzie gdzie indziej.
    W każdym razie lepiej z tym nie jeździć. Jeżeli płyn idzie do silnika, to sam wiesz jakiego bajzlu może narobić.
    Na spokojnie opanujesz temat i będzie Pan zadowolony :D
    monster_pl

Uprawnienia umieszczania postów