Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 12

W±tek: Zacinaj±cy siê baga¿nik

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    740i
    Sk±d
    Kraków

Zacinaj±cy siê baga¿nik

Panowie gdzie siê znajduje urz±dzenie odpowiedzialne za domykanie klapy baga¿nika? Od d³u¿szego czasu mam problem i zaczyna mnie ju¿ denerwowaæ. Zawsze rano z baga¿nikiem jest wszystko ok do kilku otwaræ i zamkniêæ (mniej wiêcej 3). Potem co¶ mu siê dzieje i nie chce siê otworzyæ. Nie reaguje ani z kluczyka, ani ze ¶rodka auta ani poprzez naci¶niêcie guzika w klapie. W ¿aden sposób nie mo¿na go otworzyæ. Jak auto postoi z 2 godziny i odpocznie baga¿nik da siê otworzyæ ale potem po zamkniêciu zamyka tylko na zamek mechaniczny, doci±ganie raz dzia³a raz nie. Jednym s³owem zacina siê strasznie. Co mo¿e byæ przyczyn± takiego stanu rzeczy? By³bym bardzo wdziêczny za zdjêcie urz±dzenia przy którym warto pod³ubaæ ¿eby to naprawiæ.

P.S. W³o¿enie kluczyka w guzik na klapie nic nie daje bo mam chyba jaki¶ lewy kluczyk. Do stacyjki pasuje do baga¿nika i do drzwi niestety nie :/
    P.S. Ostatnio by³em na pogrzebie i w baga¿niku mia³em wieniec. Jak to przysta³o na z³o¶liwo¶æ rzeczy martwych baga¿nik pu¶ci³ dopiero po pogrzebie :/
    Nigdy siê nie poddawaj-NIGDY!

Sam mechanizm jest w progu baga¿nika. Zdejmij os³onkê w bagazniku i pod ni± jest mechanizm obracaj±cy bolcem po mimo¶rodzie o 180 stopni.

Roz¶mieszy³e¶ mnie ostro z tym wieñcem choæ pewnie nie do ¶miechu by³o podczas pogrzebu ;)
    Czyste sumienie wynika najczê¶ciej ze z³ej pamiêci

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    740i
    Sk±d
    Kraków
    Mo¿e i ¶mieszne ale mi wtedy do ¶miechu nie by³o. Wieniec by³ te¶ciów! ¯eby to by³ mój to bym to ola³ ale co ja im mia³em powiedzieæ? ¯e siê w siódemce baga¿nik zaci±³? Wstyd jak nie wiem. Oni maj± star± Corsê i nigdy im siê to nie przytrafi³o. Linka to jest linka, tam siê nie ma co psuæ. Im wiêcej elektroniki tym wiêcej rzeczy siê psuje niestety. Choæ nie powiem bo jak s± sprawne to bardzo u³atwiaj± ¿ycie. Jutro biorê siê ostro za rozbiórkê progu i bêdê zg³êbia³ wiedzê na temat domykania klapy.

P.S. Sylwek powiem Ci jeszcze ¿e jak jecha³em 7er do ¶lubu w tamtym roku to flaszki na bramê mia³em w ¶rodku przy sobie. Ba³em siê w³o¿yæ do baga¿nika...Bo we¼ tylko sobie wyobra¼ co by by³o gdyby siê zaci±³....:D

To powodzenia - dzia³aj

A historie naprawdê dobre :what:

Powiem ze nie jeste¶ pierwszy co w E38 w pierwszych rocznikach pad³o otwieranie klapy :/
    Czyste sumienie wynika najczê¶ciej ze z³ej pamiêci

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    740i
    Sk±d
    Kraków
    Nie mog³em sam doj¶æ co jest z tym baga¿nikiem wiêc wybra³em siê z nim do elektryka. Powiedzia³ mi on ¿e pad³ jaki¶ modu³ sterowania i ¿e to kosztowa³o by du¿o dro¿ej wiêc zrobi³ mi na razie mniejszym kosztem. A zrobi³ tak ¿e z pilota i z guzika w ¶rodku auta jak siê zacina³o tak siê zacina ale mo¿na otworzyæ baga¿nik kluczykiem wk³adaj±c go w zamek w klapie. Jednym s³owem elektryka i domykanie klapy nie dzia³a ale dzia³a otwieranie mechaniczne. Zawsze to lepsze ni¿ ca³kowicie zablokowany baga¿nik. W sumie mog³oby tak zostaæ bo nie mam a¿ takiego parcia aby klapê koniecznie otwieraæ z pilota ale jest jedno ma³e ale: Otó¿ zamkniêcie mechaniczne pozostawia luz na zamku i klapa trochê odstaje a to ju¿ mi siê za bardzo nie podoba. Chcia³bym wiêc zrobiæ baga¿nik tak aby dzia³a³o elektryczne domykanie. Wie kto¶ o jaki modu³ chodzi³o mojemu elektrykowi?

GM3. Swoj± drog± zastanawia mnie, na jakiej podstawie stwierdzi jego uszkodzenie....

Sylwekk, swoj± drog± s± fachowcy wszechwiedz±cy, nie potrzebuje sprzêtu ¿eby w³a¶ciciela w h....ja zrobiæ. :x :hah: ;D

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    Szlachta Rydzyñska ko³o wsi Leszno
    Nie dzia³a domykanie?
    Spróbuj przeprowadziæ eksperyment.

1. Otwórz baga¿nik.
    2. Gdy jest otwarty to wci¶nij ma³ym ¶rubokrêtem zamek przy klapie symuluj±c jej zamkniêcie.
    3. Po czym "otwórz" baga¿nik naciskaj±c zewnêtrzny przycisk na klapie w który wk³adasz kluczyk.
    4. Zamknij baga¿nik przyciskiem wewnêtrznym.

U mnie gdy otwiera³em baga¿nik na resztkach akumulatora lub od odpalania auta z funkcji START w prostowniku (nie jestem pewien na 100% co by³o przyczyn±) zawiesi³o siê domykanie itd. Po tej operacji wszystko wróci³o do normy. A te¿ kombinowa³em przez tydzieñ co jest grane :/ nie mog³em nawet kluczykiem zakluczyæ baga¿nika, co bym nie zrobi³ ten zawsze by³ otwarty.
    Hydraulika dzia³a³a normalnie tylko gdy otwiera³em klapê kluczykiem! Nie otwiera³a siê przez naci¶niêcie jakiegokolwiek przycisku, zamyka³a siê ju¿ standardowo po naci¶niêciu przycisku wewn±trz klapy, ale te¿ tylko po jego naci¶niêciu, pilotem nie mo¿na by³o go zamkn±æ!
    ---===Bo rado¶æ to suma drobnych przyjemno¶ci===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze wzglêdu na ograniczony czas coraz rzadziej zagl±dam na forum :(
    W sprawach pilnych proszê o kontakt na maila coboss@op.pl pamiêtajcie o zaznaczeniu, ¿e jeste¶cie klubowiczami!

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    740i
    Sk±d
    Kraków
    Coboss postaram siê zrobiæ taki eksperyment choæ w±tpiê czy co¶ pomo¿e.

Wszystko z Twojej instrukcji jest dla mnie jasne poza jedn± rzecz±:
    "Zamknij baga¿nik przyciskiem wewnêtrznym"
    Nie za bardzo kumam jak mam to zrobiæ. Zawsze zamykam baga¿nik w jeden sposób mianowicie poprzez opuszczenie klapy i jej doci¶niêcie rêk±. Wiem ¿e otwieranie baga¿nika mo¿na wykonaæ na 3 sposoby:guzik na klapie, guzik wewn±trz auta i z pilota. Ale zamykanie przyciskiem? Rozja¶nij mi to troszkê......

Cobossowi chodzi³o o hydrauliczn± klapê zapewne i to mozna zrobiæ z przycisku w Twoim przypadku, tak jak napisa³e¶, opuszczasz j± sam a zamek doci±ga. ;)

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •