Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Poka¿ wyniki od 11 do 20 z 20

W±tek: [ wnetrze] P³yn ch³odniczy w uk³adzie wentylacyjnym

To ¿e trzeba naprawic to pewne :)

Jak nei ucieka litr/dobê to OK. Da siê prze¿yc choæ s³odkawy posmak nie jest za ciekawy ;)

Jako ciekawostkê powiem Wam, ¿e kiedy¶ w Golfie II poparzy³o mi kolegê bo podczas jazdy naglê pêk³a nagrzewnica i p³yn polecia³ przez kratki na kumpla :/

Ale w Golfie nagrzewnica by³a tuz pod kratkami i pêk³o nagle a u Ciebie juz jest nieszczelne wiêc nie s±dzê, ¿eby pêk³o tak nagle
    Czyste sumienie wynika najczê¶ciej ze z³ej pamiêci

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Marcin-e32
    Do³±czy³
    Sep 2007
    BMW
    E32 '92 735i
    Sk±d
    Poznañ
    Wiadomo, ze trzeba naprawiæ - i w³a¶nie próbujê siê do tego przygotowaæ :)

Czy który¶ z szanownych kolegów przerabia³ temat dog³êbnie i wie jak siê za to zabraæ aby posz³o sprawnie i bez zbêdnych komplikacji? Jak naj³atwiej dostaæ siê do nagrzewnicy aby j± zdemontowaæ i podmieniæ? :)

Pozdrawiam,
    Marcin
    --------------
    Pozdrawiam,
    Marcin

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2008
    BMW
    e32
    Sk±d
    Lubin
    Do³±czam sie do tematu z tym samym problemem, nie zauwa¿y³em u siebie p³yny w nawiewach ani mokrych dywaników, ale przy ustawieniu grzania czuæ p³yn ch³odniczy w aucie, przy zimnym nie ma tego objawu, no i szyby mi tez parowa³y w zimie. proszê o porady i sugestie, mo¿e kto¶ ma uwiecznion± jpg-ami rozbiórkê deski w celu dostania sie do nagrzewnicy.

Wszystkie sugestie propozycje porady mile widziane :)

Ach i jeszcze jedno, szukaæ nagrzewnicy od 3l V8 z klimatyzacj±, czy to bez znaczenia??/

Vip Vip Awatar jarek88
    Do³±czy³
    Jan 2010
    BMW
    E32 730i R6 90' , E32 740iA 93'
    Sk±d
    Tomaszów Mazowiecki
    Blog
    20
    co do silnika to bez znaczenia byle by by³a z klim± mam takow± je¶li zainteresowany szczegó³y na pw
    co do rozbiórki deski i dostania siê do nagrzewnicy bêdê to przerabia³ w pi±tek, wiêdz je¶li ci siê nie spieszy to w pi±tek zrobiê fotorelacje z tego czynu

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar xsilver
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    m60
    Sk±d
    .Kraków
    Fotorelacja ju¿ jest - http://bmwe32.masscom.net/johan/cent...ts_v1.1-1.html

Przerabia³em temat w e32 kolegi - problemem by³a nie nagrzewnica, ale po³±czenia w rurkach doprowadzaj±cych do niej p³yn - tu je widaæ -> http://bmwe32.masscom.net/johan/cent...er_removed.jpg

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2008
    BMW
    e32
    Sk±d
    Lubin
    Cytat Zamieszczone przez xsilver
    Przerabia³em temat w e32 kolegi - problemem by³a nie nagrzewnica, ale po³±czenia w rurkach doprowadzaj±cych do niej p³yn - tu je widaæ -> http://bmwe32.masscom.net/johan/cent...er_removed.jpg
    Ale ¿eby dostaæ siê do tych rurek te¿ trzeba wyci±gn±æ nagrzewnicê.
    Ju¿ wiem czemu kiedy¶ us³ysza³em taki tekst, ,,jak mia³ bym 2 raz wymieniaæ nagrzewnicê wola³ bym kupiæ drugie BMW"

Jeszcze u mnie wystêpuje taka ciekawostka ¿e kiedy uzywam ciep³ego powietrza pod autem zawsze mam plamê od p³ynu ch³odniczego mniej wiêcej na wysoko¶ci ¶cianki grodziowej tam gdzie wchodz± wê¿e do kabiny, chocia¿ w±tpiê ¿eby to by³o przyczyna parowania szyb i zapachu p³yny w kabinie - chyba ¿e siê mylê

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar xsilver
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    m60
    Sk±d
    .Kraków
    Nie trzeba rozbieraæ wszystkiego - mo¿na to zrobiæ tak -> http://upload.wikimedia.org/wikipedi...eater_core.jpg

Ale jak ¶ci±gniesz deskê bêdzie ³atwiej oceniæ stan klap itp i w razie potrzeby usun±æ usterki.

Mo¿esz mieæ kilka wycieków - miêdzy silnikiem a ¶cian± grodziow± jest wiele po³±czeñ (min. wê¿e ³±cz± siê z rurkami id±cymi do nagrzewnicy, podpiêcie zbiornika wyrównawczego itp)- czêsto pojawiaj± siê tam wycieki - zazwyczaj wystarczy podoci±gaæ opaski lub zmieniæ je na nowe.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2008
    BMW
    e32
    Sk±d
    Lubin
    Dziêki xsilver za zdjêcia i pomoc, w wolnym czasie na pewno tam zajrzê, jak nic nie zobaczê niestety ale bêdzie trzeba zabraæ siê za ca³± nagrzewnicê.
    A co do nagrzewnicy co dok³adnie tam przecieka (która czê¶æ) ¿e w aucie ¶mierdzi p³ynem i paruj± szyby

Cytat Zamieszczone przez tomi5
    co do nagrzewnicy co dok³adnie tam przecieka (która czê¶æ) ¿e w aucie ¶mierdzi p³ynem i paruj± szyby
    Gdziekolwiek bêdzie wyciek wewn±trz kabiny to szyby bêd± parowaæ.

Choc oczywi¶cie same ¿eberka równiez moga przeciekaæ

Jak rozbierzesz deskê, napompuj uk³ad ch³odzenia i sprawd¼ gdzie podcieka, no chyba ¿e bêdzie widaæ go³ym okiem
    Czyste sumienie wynika najczê¶ciej ze z³ej pamiêci

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar rodzinabmw
    Do³±czy³
    Oct 2007
    BMW
    by³o 730i V8 manual SATIN CHROME co mnie pokusi³o by je sprzedaæ???
    Sk±d
    okolice Sulechowa
    Cytat Zamieszczone przez tomi5
    Dziêki xsilver za zdjêcia i pomoc, w wolnym czasie na pewno tam zajrzê, jak nic nie zobaczê niestety ale bêdzie trzeba zabraæ siê za ca³± nagrzewnicê.
    A co do nagrzewnicy co dok³adnie tam przecieka (która czê¶æ) ¿e w aucie ¶mierdzi p³ynem i paruj± szyby
    Witam. I jak wymiana nagrzewnicy? Mnie niestety te¿ to czeka.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •